Upravit stránku

Jaké nové předpisy nás čekají v oblasti potravin?

Dnes se zaměříme na použití přídatných látek v potravinách.

Při zpracování sušených bramborových granulí a lupínků se nově můžou používat riboflaviny (E101) a karoteny (E160a). Do této doby bylo povoleno použití pouze pro kurkumin (E100). Tyto barviva způsobují obnovu barevného odstínu, který se mění vlivem zpracování brambor. Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyloučil zdravotní rizika způsobená při použití riboflavinů a karotenů. Nicméně pokud jejich příjem nepřekračuje množství, jež lze získat z pravidelné konzumace potravin, které tyto látky přirozeně obsahují.

Do sušeného výtažku z rozmarýnu (E392) je povoleno používat jako protispékavou látku oxid křemičitý (E551). Jeho přítomnost má za následek snadnější manipulaci s rozmarýnovým výtažkem, tzn. kvalitnější sypkost, bez hrudkovatění. Podle Vědeckého výboru pro potraviny se řadí oxid křemičitý mezi látky, u nichž není stanovena úroveň přijatelného denního příjmu. Tudíž jeho přítomnost nepředstavuje nebezpečí pro zdraví, pokud bude používán v množství nezbytném pro dosažení žádoucích technologických účinků.

Zdroj: Úřední věstník EU

Jsou pro Vás tyto informace přínosné?

Sledujte naše webovéfacebookové stránky a buďte pravidelně informováni o novinkách, které Vám pomohou získat jistotu ve Vašem podnikání!

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti