Upravit stránku

Jedna firma, jeden výrobek, rozdílná kvalita. Věděli jste, že se potraviny prodávané ve stejném obalu a pod stejným názvem můžou v různých zemích EU lišit? Aneb když dva říkají totéž, není to totéž. Tkví Achillova pata v neošetřené legislativě?   

Odhalení českých průzkumů

Dvojí kvalitu potravin řešily dva průzkumy, které Ministerstvo zemědělství ČR zadalo Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Jejich výsledky byly zveřejněny v červenci a říjnu letošního roku.

Testy podstoupila řada výrobků. Spadaly do kategorií dětské výživy, mléčných, masných nebo rybích výrobků, pracích prášků, privátních výrobků obchodních řetězců. Jednotlivé výrobky testující zakoupili v České republice, Německu, Rakousku, Slovensku a Maďarsku.

Na základě prvního testu zjistili, že z 21 testovaných výrobků bylo 13 odlišných, 5 mírně odlišných a 3 byly stejné. V druhém testu z října 2017 se ukázalo, že z 21 testovaných výrobků bylo 11 odlišných, 3 mírně odlišné a 7 bylo stejných.

 

Není Čech jako Němec, není maso jako maso

Testy například odhalily, že tzv. luncheon meat z Německa obsahuje vepřové maso, zatímco „stejná“ konzerva z českých obchodů je plna drůbežího separátu.

Také německé rybí prsty se pyšní větším podílem masa ve srovnání s těmi českými. Kečupy obsahují rozdílné množství rajčat. Špagety pro český a slovenský trh vyrábějí z běžné pšenice, zatímco pro ten rakouský z výrazně kvalitnější tvrdé pšenice.

 

Průzkumy se rozšířily i na Slovensko

Ke stejným závěrům o dvojí kvalitě potravin v EU došli také na Slovensku, kde v poslední době několikrát porovnávali potraviny zakoupené na území Rakouska s těmi slovenskými.

Evropská Komise v nedávné době uvedla, že dvojí kvalitu potravin a zboží považuje za významný problém a bude mu věnovat plnou pozornost. Brusel dokonce uvolní členským státům na testování kvality potravin a dalšího zboží až 50 milionů korun.

Podle českého ministra zemědělství Mariana Jurečky by nejlepším řešením, jak zabránit dvojí kvalitě potravin v EU, byla změna evropské legislativy.

V současné době však neexistují pevná pravidla vycházející z evropské legislativy, která by zamezila „provozování“ dvojí kvality potravin a nejedná se tedy o porušení předpisů.  Kontrolou kvality potravin a zároveň jejich správným značením v souladu se zákony se v České republice zabývá nezávislá společnost QSL.

V budoucnu se jistě dočkáme změn v oblasti označování potravin a úprav legislativy, která ošetří problematiku dvojí kvality potravin a dalších výrobků v rámci EU.

 

Tým QSL

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti