16.04.2015QSL s.r.o.

Při tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se dnes řešil problém falšování potravin, který má negativní dopad na spotřebitele i na podnikatelské prostředí celkově. Lidé dostávají zboží, které nechtěli a podnikatelé s kvalitním zbožím nemohou dlouhodobě konkurovat falešným. Výsledkem tohoto problému je mnohdy i jejich krach. Používání nepřiznaných náhražek vede i ke snížení poptávky po ostatním zboží, jako je ovoce, vepřové maso a jiné.

Nejčastěji falšované komodity dle zjištění SZPI

  • víno
  • lihoviny
  • med
  • džem
  • ryby
Rybí prsty

Ve vyspělých zemích se podařilo eliminovat výskyt nebezpečných potravin vzniklých při výrobě a distribuci v důsledku nedodržení předepsaných postupů. Riziko však představují vědomě falšované potraviny, například nahrazení různých druhů ořechů. To může být nebezpečné pro alergiky. Dále bylo odhaleno použití anilinových barviv do jedlých olejů, ředění olivového oleje, nedovolená aromatizace vín, klamavé uvádění geografického původu a další přestupky.