22.12.2015QSL s.r.o.

Potraviny vyrobené na území ČR a které obsahují minimálně 75 % surovin z Česka. Pouze takové mohou být označeny českou vlajkou. Vláda schválila novelu zákona o potravinách, která zabrání nepřesnému označování zejména tradičních českých výrobků, které ale nebyly vyrobené v ČR.

Definice „české potraviny“ se jeví jako  jednoznačná. Jednosložkové produkty, jako je maso, mléko, vejce, zelenina, musí pocházet z území ČR. U potravin vyrobených z více složek musí být 75 % surovin českých. Tento určený podíl logicky dostačuje, aby potravina mohla být nazývána „česká“, a zároveň neomezuje použití surovin, které v ČR nerostou, např. exotické druhy koření.

Umístění české vlajky na obalech výrobků či v obchodech se stává pro spotřebitele spolehlivou informací, že kupuje skutečně českou potravinu. Zároveň se kontroloři nebudou dostávat do sporů s výrobci,  či obchodníky zda z jejich strany dochází ke klamavému označení výrobků.

Zdroj: idnes.cz