Upravit stránku

Pojďme se podívat, jaké konkrétní změny budou zavedeny:

V první řadě dojde k omezení prodejních míst sudového vína. Prodej se omezí pouze na provozovny výrobců vína nebo příjemce nebaleného vína – dovozce. Vinotéka si tak může objednat výrobu vína přímo u konktrétního vinaře a nebude nutné zavádět původně chystaný systém kontrolních pásek a jejich evidence. Původ vína půjde jednoduše dohledat, jelikož každý výrobce má povinnost veškeré víno evidovat.
Při dovozu sudového vína ze zahraničí bude muset dovozce nejpozději do 12 hodin nahlásit množství, původ, ročník a druh Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému. Víno pak může začít prodávat až po desetidenní lhůtě kvůli případné kontrole SZPI a pouze ve své provozovně.
Taktéž se zakazuje prodej sudového vína v prodejních atomatech.

Víno se řadí mezi nejčastěji falšovanou komoditu v ČR. Často se setkáváme s přidáváním vody nebo alkoholu do vína. Výjimkou není ani chybějící údaje na obalech. Při porušení těchto požadavků může být nyní vinaři stanovena pokuta až 50 miliónů korun.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti