Upravit stránku

1. Proč výrobci falšují a jak snadno to lze odhalit?

Už od dob prvního obchodování přicházeli lidé na způsoby, jak docílit vyššího výdělku. Do cukru se přidávala namletá rýže, do kakaa hlína, do papriky rozemletá cihla…V dnešní době špičkových analytických metod, které jsou schopné odhalit „prakticky vše“, mají výrobci nelehký úkol, pokud chtějí vědomě šidit spotřebitele použitím levných surovin nebo nedeklarovaných náhražek. Inspekce v České republice odhalila za letošní rok přes 1000 takových případů.

2. Jaké je nebezpečí? Nejde jen o peníze může jít i o zdraví…

Nedeklarovaný obsah koňského masa v masných výrobcích nebo odlišné množství hlavní složky, než které je uvedeno na obalu. Zprávy, které zákazníky rozhodně nepotěší. Nicméně jiné způsoby falšování mohou způsobit závažné zdravotní komplikace. Netřeba připomínat metanolovou aféru či přítomnost melaminu v mléce. Problém může nastat i v případě, pokud nejsou na etiketě zdůrazněny přítomné alergeny (např. mléko v sójovém nápoji, arašídy ve zmrzlině). Dalším rizikem může být i použití nepovolených barviv.

3. Falšované zajímavosti

Ovocné džusy bez ovoce, horká čokoláda s nižším obsahem kakaa či sýry s rostlinným tukem. V některých případech výrobci skutečně zkouší, co vše si můžou dovolit: instantní káva s 20% kávy a zbytkem škrobu nebo koření s 30% mouky. Chybějící náplně v pečivu se také objevují poměrně často. V restauracích je častým problémem vydávání smaženého sýra za rostlinné alternativy, podávání jiného druhu masa či ředění alkoholických nápojů vodou.

4. Může být z falšování obviněn poctivý výrobce? Jak se bránit?

Ano , dochází k situacím, kdy jsou prokázány falšované výrobky u nic netušícího výrobce či obchodníka. Nevyhovující totiž může být surovina, ze které se produkt následně vyrábí. Výrobce se tak snadno může dostat do problémů, pokud spoléhá na svého dodavatele a neprovádí důslednou kontrolu surovin. Správně označený výrobek a přesné a  informace na obale , z čeho je výrobek skutečně vyrobený, je základní prevencí proti obvinění z falšování.

5. Jaký je postih?

Pro nepoctivé výrobce nebo obchodní řetězce, u kterých je prokázáno vědomé falšování, čekají pokuty v řádech milion korun. Podle vážnosti a rizika se sankce může vyšplhat až na 10 mil. korun.  Rozhodně se tedy vyplatí nastavit účinný a důsledný systém vlastní kontroly výrobků včetně správného označování.

Zdroj: Vitalia.cz, QSL

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti