Upravit stránku
 

Stejně jako v dalších potravinářských oborech, i v masném průmyslu je zdraví spotřebitele na prvním místě. Sanitace proto představuje nezbytnou součást provozu. Jak ale spolehlivě ověřit její účinnost? Odpovědí může být kombinace přípravku BioFinder a enzymatických čisticích prostředků. Přítomnost patogenních mikroorganismů odhalí BioFinder do 30 sekund, enzymatické čističe si pak poradí s biofilmem. Jejich zavedení navíc nevyžaduje žádnou úpravu postupů ani další investice. 

BioFinder má v hledáčku mikroorganismy i biofilm 

Přípravek BioFinder slouží k ověření účinnosti sanitace. Stačí jej rozprašovačem nanést na kontrolovaný povrch a během 30 vteřin uvidíte, zda se v daném místě vyskytují patogenní mikroogranismy. Jejich přítomnost se projeví výrazným pěněním. BioFinder má i další důležitou schopnost – umí odhalit biofilm. Ten poskytuje mikroorganismům jakousi ochrannou schránku, díky které je nezničí ani dezinfekce. V takovém případě musí na scénu nastoupit enzymatické čisticí přípravky. 

Enzymatické čističe zatočí s biofilmem snadno a rychle 

Jedná se o směs přirozeně se vyskytujících enzymů a povrchově aktivních látek, které odstraní biofilm přírodní cestou. Dostanou se navíc i do těžko přístupných míst. A nežádoucí mikroorganismy už pak nemají před dezinfekcí šanci. Enzymatické prostředky se používají nejen v potravinářství, ale i v chemickém a farmaceutickém průmyslu a ve zdravotnickém sektoru. Jednou ze společností, která do své sanitace zapojila jak BioFinder, tak enzymatické čističe, jsou Uzeniny Příbram, a.s. Na přípravcích si chválí hlavně jejich snadnou aplikaci a účinnost: “Jako největší výhodu vidím jednoduchost používání BioFinderu. Na kterýkoliv povrch, který chceme zkontrolovat, nastříkáme BioFinder a výsledek vidíme téměř okamžitě. Díky enzymatickým čisticím prostředkům máme jistotu, že je naše sanitace na nejvyšší možné úrovni,”  uvedla Andrea Waldhauserová, manažerka kvality. 

Chcete biofilm odstranit, nebo mu jen předcházet? Enzymatické čističe zvládnou obojí 

Enzymatické čisticí prostředky mají dvojí využití: buď slouží přímo k eliminaci detekovaného biofilmu, nebo se aplikují pouze jako prevence. V každém případě nijak nenarušují stávající systém sanitace, ani nevyžadují dodatečné investice. “Enzymatické čisticí prostředky se používají stejně jako jiné chemické čistící a dezinfekční přípravky. Nemuseli jsme tedy pořizovat žádnou novou technologii,” řekla Alena Kolkopová, technolog z Uzeniny Příbram, a.s.

Postup eliminace biofilmu

Odstranění biofilmu je s enzymatickými čističi hračka. Stačí, abyste 3 – 5 po sobě jdoucích dní aplikovali tento postup: 

 
  1. Oplach vodou o teplotě 45 – 55 °C a mechanické předčištění.
  2. Použití stávajícího přípravku (např. alkalický pěnivý s dezinfekčním účinkem) dle stanoveného režimu (dodržení koncentrace, požadovaného kontaktního času, bezpečnostních pokynů).
  3. Oplach vodou.
  4. Aplikace enzymatického přípravku (pracovní roztok o teplotě 40 – 55 °C, dodržet předepsanou koncentraci a kontaktní čas 15 – 20 min).
  5. Oplach vodou.
  6. Dezinfekce (přípravek ze stávajícího systému sanitace nebo použití nového přípravku).
  7. Oplach vodou, pokud je požadován.
  8. Odstranění přebytečné vody.
  9. Detekce přípravkem BioFinder.

K prevenci vzniku biofilmu stačí jen pár jednoduchých kroků 

Jak už bylo řečeno, enzymatické čističe můžete použít i tehdy, když chcete vzniku biofilmu pouze předcházet. Stačí, abyste na základě jednoduché validace zařadili systém do svého sanitačního procesu. Doporučené opakování je 1x týdně nebo 1x měsíčně. Můžete postupovat podle výše uvedeného návodu nebo následujícím způsobem: 

 
  1. Oplach vodou o teplotě 45 – 55 °C a mechanické předčištění.
  2. Aplikace enzymatického přípravku (pracovní roztok o teplotě 40 – 55 °C, dodržet předepsanou koncentraci a kontaktní čas 15 – 20 min).
  3. Oplach vodou.
  4. Dezinfekce (přípravek ze stávajícího systému sanitace nebo použití nového přípravku).
  5. Oplach vodou, pokud je požadován.
  6. Odstranění přebytečné vody.
  7. Detekce přípravkem BioFinder.  

 

Zdroj článku: Časopis Maso, ročník 2019, číslo 5

Autor článku: Zuzana Němcová, Quality manager QSL

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti