Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci, ve které ověřila, zda provozovatelé společného stravování (restaurace, vinárny, cukrárny, pivnice apod.) plní povinnost zpřístupnit spotřebiteli informace o alergenech v nabízených pokrmech. Inspektoři SZPI za období červenec a srpen uskutečnili 114 kontrol a u 37 % kontrolovaných provozoven došlo k zanedbání povinností.
Nejčastějším prohřeškem u kontrolovaných provozoven bylo neuvedení konkrétní informace o různých druzích obilovin nebo suchých skořápkových plodů, které byly použity při přípravě pokrmů. V dalších provozovnách nebyly zpřístupněny informace o alergenních látkách v provozovně a personál informace neposkytl.
Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu může způsobit spotřebiteli s alergií závažné zdravotní problémy.