Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Nová pravidla pro značení původu masa jsou platná od 1. dubna 2015 pro výrobce v celé Evropské unii. Výrobci jsou povinni uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Doposud tomu tak bylo pouze u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje. Zákazník bude informován, jestli maso, které kupuje, pochází z České republiky, ze zemích EU anebo ze státu mimo EU.
„Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba dva údaje. Když bylo zvíře chováno a poraženo v jednom státě, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce s Státní veterinární správa bude kontrolovat správnost údajů u čerstvého i mraženého masa. Za porušení povinnosti uvádět původ masa může výrobce zaplatit pokutu až deset miliónů korun.
Zdroj: eagri.cz
Nejste si jisti správným označením původu masa? Obraťte se na naše odborníky, více viz služby QSL
