Upravit stránku

Výrobci se brání a nařčení odmítají. Odvolávají se na neprůkazné testy, které byly dle informací zhodnoceny pouze senzoricky. Prověřují se i firmy, které dodávají oleje na český trh.

Nařízení komise č. 2568/1991 uvádí celou škálu parametrů, které musí jednotlivé olivové oleje splňovat. Toto nařízení je pravidelně novelizováno a jednotlivé parametry či metody jsou stále aktualizovány. Nařízení uvádí i senzorické metody zkoušení, které – pokud se provádí správně a podle pravidel, jsou prakticky srovnatelné s metodami analytickými. Tyto testy mohou být podle výše citované vyhlášky prováděny pouze ve vybraných evropských laboratořích se zaškolenými a dostatečně vycvičenými posuzovateli. Nevyhovující výsledky jsou následně ověřovány v dalších vybraných laboratořích.

I Česká republika musí dbát na evropská nařízení, i když u nás nejsou olivové oleje významnou komoditou. Ovšem je nutné provádět systematické kontroly. Díky tomu odhalila SZPI v loňském roce falšování několika olivových olejů. Byly prokázány špatné deklarace olivových olejů nižší kategorie pocházejících z Itálie, ale i španělského původu, jež se vydávaly za extra panenské (viz www.potravinynapranýři.cz).

Zdroj: novinky.cz, QSL

V případě nejasností a dotazů ohledně značení a bezpečnosti potravin, se obraťte na naše odborníky.

info@qualitysl.cz

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti