Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) musela uzavřít 55 provozoven za pouhé tři měsíce. Získala rozšířené oprávnění kontrolovat bary, vinotéky, rychlá občerstvení a zkontrolovala již přes 3 000 zařízení. V provozovnách, které byly zavřeny, SZPI shledala nepřijatelné hygienické podmínky. Mezi nejčastější závady patřil zanedbaný úklid kuchyně, skladu, potravin, plíseň a výskyt hlodavců nebo jejich trusu.
Kontroly prováděla také Státní veterinární správa, která v restauracích od ledna 2015 nově kontroluje nakládání s produkty živočišného původu. Do začátku dubna inspektoři odhalili v restauracích a jídelnách 277 případů porušení předpisů. Kromě zavření podniku hrozí majitelům za nedostatečnou hygienu i vysoká pokuta, která se může vyšplhat až ke dvěma milionům korun.
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví České republiky