Upravit stránku

Od 1. ledna 2025 přechází v České republice kontrola restaurací a dalších provozoven společného stravování z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI).

Tato změna je součástí novely zákona o potravinách, která sjednocuje dozor nad kvalitou a bezpečností potravin v celém dodavatelském řetězci. SZPI, která již nyní kontroluje potraviny v maloobchodech, supermarketech a výrobních závodech, bude od tohoto data zajišťovat také dohled nad restauracemi.

Cílem této legislativní úpravy je vytvoření jednotného systému kontroly potravin „od výroby až po spotřebitele“. Provozovatelé stravovacích zařízení by měli být připraveni na tento nový systém a věnovat pozornost aktuálním požadavkům SZPI na kvalitu a značení potravin. Změna vstupuje v platnost od začátku roku 2025.

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti