Upravit stránku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) musela uzavřít 55 provozoven za pouhé tři měsíce. Získala rozšířené oprávnění kontrolovat bary, vinotéky, rychlá občerstvení a zkontrolovala již přes 3 000 zařízení. V provozovnách, které byly zavřeny, SZPI shledala nepřijatelné hygienické podmínky. Mezi nejčastější závady patřil zanedbaný úklid kuchyně, skladu, potravin, plíseň a výskyt hlodavců nebo jejich trusu.

Kontroly prováděla také Státní veterinární správa, která v restauracích od ledna 2015 nově kontroluje nakládání s produkty živočišného původu. Do začátku dubna inspektoři odhalili v restauracích a jídelnách 277 případů porušení předpisů. Kromě zavření podniku hrozí majitelům za nedostatečnou hygienu i vysoká pokuta, která se může vyšplhat až ke dvěma milionům korun.

Pečivo

Kontroly hygieniků v číslech

  • V roce 2014 bylo pracovníky krajských hygienických stanic provedeno celkem 27 104 úředních kontrol v 22 429 provozovnách. Hygienici v sektoru stravovacích služeb uložili za minulý rok celkem 2 702 sankcí v celkové výši 9 190 200 Kč.
  • Za porušení povinnosti provozovatele v oblasti stravovacích služeb bylo nařízeno celkem 900 opatření, mezi které patří i 136 případů uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti. Ve 189 případech byla nařízena povinná sanitace a desinfekce provozovny.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti