Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Účelem vyhlášky je zajištění vysoké úrovně kvality pokrmů a zabezpečení vysoké úrovně ochrany spotřebitele, a to zejména s důrazem na nejnovější vědecké poznatky. Požadavky této vyhlášky jsou určeny pro provozovatele potravinářských podniků, kteří provozují stravovací službu.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7310022.htm
Cíle návrhu:
Hlavními cíli vyhlášky je získat přesná data o vybraných plastových výrobcích (resp. odpadu z těchto výrobků) za účelem vykazování dat Evropské komisi a zlepšit nakládání s odpadními vybranými plastovými výrobky. Těchto cílů by mělo být dosaženo zejména získáním dat z evidencí vedených osobami uvádějícími obaly na trh nebo do oběhu a autorizované obalové společnosti.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7485085.htm
V rámci průběžných intenzívních kontrol bezpečnosti potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila nebezpečnou potravinu s názvem: „KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENĚ DRUBEŽI MASA“, označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19.02.2023, výrobce: Firma KABANOS, Kojs Miroslaw i Johanna Kojs – Kowalczyk sp.j., ul. Spóldzielców 1, 34-480 Jablonka, země původu: Polsko.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně. V roce 2022 inspektoři odebrali celkem 834 vzorků potravin, z toho 126 původem z ČR, 398 z EU a 260 z tzv. třetích zemí (země mimo EU). U 72 vzorků nebyla země původu uvedena.
Za vejce spotřebitelé platí v posledních měsících stále více. Podle Českého statistického úřadu letos v lednu meziročně v obchodech zdražila o 92 %. Důvodem jsou rostoucí náklady chovatelů, ptačí chřipka a také vysoké obchodní přirážky supermarketů.
Pravidelné sledování cizorodých látek v potravních řetězcích umožňuje získat přehled o zatížení zemědělského a potravinářského průmyslu kontaminujícími látkami.
K prvnímu jednání se dne 21. 3. 2023 na Ministerstvu zemědělství (MZe) sešla meziresortní pracovní skupina, zřízená ministrem Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) kvůli řešení problematiky vysokých cen potravin. Zabývala se analýzou aktuálních dat k cenám potravin, kompetencemi dozorových orgánů a jejich koordinovaným postupem v rámci kontrolních akcí.
Nedávný průzkum Eurobarometru ukázal, že 77 % Evropanů cítí osobní odpovědnost za opatření k omezení změny klimatu. Vyřazené výrobky jsou často životaschopným zbožím, které lze opravit, ale často jsou předčasně vyřazovány. Spotřebitelé však často považují opravu za obtížnou. Evropská komise vydala dne 22. března 2023 nový návrh společných pravidel na podporu oprav výrobků. Tento návrh směrnice má přinést úspory spotřebitelům a podpořit cíle Zelené dohody pro Evropu mimo jiné snížením objemu odpadu.
Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce kontroly zaměřené na zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, dále na zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Celkem uskutečnila 7 414 kontrol a porušení těchto zákonů zjistila ve 430 případech. V rámci kontrolní akce byly k 386 šetřením přizvány osoby mladší 18 let. Z tohoto počtu ve 220 případech obchodníci nedodrželi zákaz prodeje nebo podání alkoholického nápoje osobě mladší 18 let.
Třetina veškerého vyprodukovaného jídla přijde nazmar, polovinu mají na svědomí domácnosti. Naopak obchodní řetězce mají potravinového odpadu jen sedm procent, a to znamená, že do kontejneru nevyhodí téměř žádný poživatelný pokrm. Mizí tak fenomén tzv. dumpsteringu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole bezpečnosti potravin bylinný čaj s téměř 15x překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.
Ve Francii je stále populárnější zdobení dortů tzv. „dortový design“, tedy umění vytvářet a zdobit dorty cukrovou hmotou, prachem, barvivy, aj. Aby cukráři (nebo lidé v domácím prostředí) dodali dortům kovový vizuální nádech, používají různé druhy dekoračních výrobků včetně zlatého, stříbrného nebo měděného dekoračního „lesklého“ prachu. Jeho použití však není bez rizika.
Informace Spotřebitelské organizace dTest – Mražená zelenina patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji nakupované položky mraženého sortimentu. Není divu, pohotová zásoba předpřipravené zeleniny se při domácím vaření vždy hodí. Do aktuálního testu jsme zařadili dva typy zeleninové směsi: honosnější mix mrkve, hrášku a kukuřice spolu s „obyčejnější“ směsí pod svíčkovou. Mohli jsme tak mimo jiné porovnat, zda se obě vyrábějí stejně pečlivě.
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) podporuje trend omezování nadbytečného používání plastů. Stále platí, že pro kontakt s potravinami, i z hlediska hygienických požadavků, jsou nejvhodnější klasické materiály jako je sklo, keramika, porcelán a kvalitní nerezová ocel. HSHMP obdržela množství dotazů k problematice omezování jednorázových obalů a plastů, ze kterých vyplývá, že mezi spotřebiteli i provozovateli podniků je mnoho nejasností, co je, a co není v souladu s platnou legislativou.
Na kontrolní obhlídku hned 189 provozoven poskytujících stravovací služby se v měsíci únoru 2023 zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy. V téměř devatenácti procentech kontrol se hygienici na místě setkali s nesprávnými až přímo nepřípustnými postupy. Za 30 nejzávažnějších pochybení uložili finanční sankce ve výši 150 100,- Kč. Do 22 podniků hygienici vyrazili na základě veřejností zaslaných podnětů. Ty se ponejvíce týkaly nedostatečné provozní hygieny a značení alergenů.