Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy:

Vyhláška č. 54/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly, ve znění pozdějších předpisů
Zákon č. 70/2025 Sb., kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
Vyhláška č. 75/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 254/2010 Sb., kterou se stanoví seznam vinařských podoblastí, vinařských obcí a viničních tratí, ve znění vyhlášky č. 80/2018 Sb.

Připravovaná legislativa ČR

Návrh vyhlášky o psychomodulačních látkách

Cíle návrhu:

Nová vyhláška stanoví technické požadavky na složení, balení a označování psychomodulačních látek, limity pro jejich chemickou a mikrobiologickou kontaminaci a pravidla evidence pro subjekty, které s nimi nakládají. Výrobci psychomodulačních látek musí dodržovat správnou výrobní praxi, která je specifikována ve vyhlášce. Označování těchto látek musí obsahovat všechny důležité informace, včetně množství aktivní látky, doporučeného dávkování a bezpečnostních varování.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8023700.htm

 

Návrh vyhlášky o tiskopisech a evidenci psychomodulačních látek a zařazených psychoaktivních látek

Cíle návrhu:

Vyhláška upřesňuje právní rámec týkající se psychomodulačních a zařazených psychoaktivních látek, který byl zaveden novelou zákona o návykových látkách, účinnou od 1. ledna 2025. Vyhláška plní povinnost stanovenou zákonem a stanoví podobu tiskopisů pro komunikaci s ministerstvem v této oblasti. Dále specifikuje náležitosti evidence, způsob jejího uchovávání a ověřování při nakládání s uvedenými látkami.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8023695.htm

 

Poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek ve znění pozdějších předpisů a další související zákony

Cíle návrhu:

Navrhovaný zákon řeší absenci regulace energetických nápojů v České republice, která aktuálně existuje jen ve školských zařízeních. Zákon zavádí zákaz prodeje energetických nápojů osobám mladším 15 let a přísnější pravidla pro reklamu, aby se zabránilo propagaci směrem k dětem. Zákon také přidává pravidla pro složení a označování těchto nápojů, zejména kvůli rizikům kofeinu a taurinu. Navrhovaná regulace vychází z vědeckých studií, které upozorňují na zdravotní problémy spojené s nadměrnou konzumací energetických nápojů u dětí a mladistvých.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7943369.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování

Cíle návrhu:

Navrhuje se revize systému školního stravování, která reaguje na nové poznatky ve výživě a zajišťuje nutričně vyváženou stravu pro děti a žáky. Návrh rozšiřuje možnosti specifického stravování, tedy bezmasé (vegetariánské), rostlinné (veganské) nebo stravování v souladu s náboženským přesvědčením. Zároveň umožňuje konzumaci vlastní donesené stravy v prostorách školního stravování a zavádí novou věkovou kategorii pro spotřební koš.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8025157.htm

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 477/2001 Sb., o obalech, a další související zákony

Cíle návrhu:

Navrhovaný zákon podporuje cirkulární ekonomiku a snižuje odpad. Plánuje zavedení zálohového systému pro plastové a kovové nápojové lahve do roku 2029, s cílem recyklovat alespoň 90 % těchto obalů. Cílem je také zajistit, aby plasty obsažené v nápojových lahvích dosáhly alespoň 25 % recyklovaných materiálů do roku 2025 a 30 % do roku 2030.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7807902.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Cíle návrhu:

Novela reaguje na praktické zkušenosti s aplikací současných požadavků a přizpůsobuje je směrnicím EU, zejména směrnici o medu a ovocných produktech a nařízení o informacích pro spotřebitele. Cílem je zajistit, aby informace o potravinách byly přesné a srozumitelné, což umožní spotřebitelům informovaný výběr.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7950936.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc březen.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/470 ze dne 5. března 2025 o zápisu zeměpisného označení Aydın Memecik Zeytini (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/522 ze dne 13. března 2025 o zápisu zeměpisného označení Río Negro (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/622 ze dne 21. března 2025 o zápisu zeměpisného označení Gula Kelapa Kulonprogo Jogja (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143

Limity reziduí

Nařízení Komise (EU) 2025/581 ze dne 27. března 2025, kterým se mění přílohy II a IV nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí cykloxydimu, dichlorpropu-P, flupyradifuronu, methylnonylketonu, rostlinných olejů/citronelového oleje, sorbanu draselného a fosfonátu draselného v některých produktech nebo na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Mezinárodní vztahy

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2025/452 ze dne 19. prosince 2024, kterým se opravuje nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2021/642, kterým se mění příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848, pokud jde o určité informace, které je třeba uvádět při označování ekologických produktů
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/475 ze dne 6. března 2025, kterým se od 7. března 2025 stanoví dovozní cla použitelná na některé druhy loupané rýže

Bezpečnost potravin

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/506 ze dne 19. března 2025, kterým se mění příloha I prováděcího nařízení (EU) 2015/1375, pokud jde o referenční metodu a povolení lumiVAST Trichinella jako rovnocenné metody pro detekci Trichinella v mase domácích prasat

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE BŘEZNA

Padělky energetických nápojů
autor: Celní správa ČR

Poslední únorový pátek zajistili karlovarští celníci při kontrolní činnosti v jedné z prodejen v regionu bezmála 5000 kusů napodobenin energetických nápojů. Konkrétně se jednalo o energetické nápoje „Red Bull“, důvodně podezřelé z porušení některých práv duševního vlastnictví, kdy hodnota zboží vyjádřená v cenách originálních výrobků by činila částku téměř 285 000 korun.

Celý článek zde

 

Výrobek z kuřecího masa obsahoval listerie
autor: SVS

Státní veterinární správa informuje, že je z trhu stahován tepelně opracovaný masný výrobek „Kuřecí křídla Sweet chilliˇ“, jehož výrobcem je společnost Vodňanská drůbež. Vyšetření zjistilo ve výrobku přítomnost bakterií Listeria monocytogenes. Většinu výrobku se podařilo zadržet na skladě a zlikvidovat, menší část byla expedována do tržní sítě. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

Celý článek zde

 

Párky od středočeského výrobce obsahovaly listerie
autor: SVS

Státní veterinární správa informuje spotřebitele, že se ve Středočeském kraji prodával masný výrobek Kněževeské párky, který obsahoval bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže, v níž byla přítomnost nebezpečné baktérie potvrzena, o hmotnosti 100 kg se již prodala konečným spotřebitelům v maloobchodních prodejnách na Rakovnicku. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

Celý článek zde

 

VAROVÁNÍ PŘED NEBEZPEČNÝM VÝROBKEM: skleněná odlivka PRAHA EST. 885, EAN: uveden pouze čárový kód bez číselného označení
autor: HSHMP
Stanovení nebezpečného výrobku: Jednorázová elektronická cigareta REndM TORANDO 25000 PUFFS, Nicotine 3 %, 21 ml – ve 4 příchutích
autor: HSHMP
V dodávce celníci objevili mrtvou zvěř
autor: Celní správa ČR

Osm kusů mrtvé zvěře přepravované v nevhodných podmínkách odhalili při silniční kontrole celníci ve spolupráci s inspektory státní veterinární správy.

Celý článek zde 

 

Francouzský sýr Raclette se preventivně stahuje
autor: SVS

Státní veterinární správa informuje o preventivním stahování z prodeje sýru Raclette od francouzského výrobce Perrin-Vermot. Důvodem stahování je 11 pacientů s hemolyticko-uremickým syndromem ve Francii. Případy mohou souviset s konzumací uvedeného sýra, který by mohl obsahovat nebezpečnou bakterii E. coli, jež může výše uvedené onemocnění způsobit. Do České republiky se dostalo přes 130 kusů sýra. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli rozhodně konzumovat a mohou jej vrátit v prodejnách sítě Makro.

Celý článek zde 

 

ANSES: Nekonzumujte potravinové doplňky obsahující Garcinia cambogia
autor: ANSES

Přestože je rostlina Garcinia cambogia Desr. v léčivech zakázána, je nadále nabízena v potravinových doplňcích. Jejich konzumace může mít závažné nežádoucí účinky, zejména akutní hepatitidu, a to i u osob bez předchozích zdravotních problémů. Celková analýza hlášených případů vedla agenturu ANSES k vydání varování, které důrazně nedoporučuje konzumaci doplňků stravy obsahujících tuto rostlinu.

Celý článek zde 

 

Zákaz přepravy krmiv a steliv pro hospodářská zvířata ze Slovenska a Maďarska
autor: SVS

Státní veterinární správa dnes (28.3.) aktualizovala mimořádná veterinární opatření s cílem zabránit zavlečení slintavky a kulhavky na území České republiky ze Slovenska a Maďarska, kde se tato nebezpečná nákaza vyskytuje. S okamžitou platností zakázala vozit ze Slovenska a Maďarska přes české hranice seno, slámu a zelenou píci určené pro hospodářská zvířata. Zároveň upřesnila pravidla pro provádění dezinfekce vozidel na hranicích. V současnosti platí zákaz přemísťování zvířat vnímavých ke SLAK z Maďarska a Slovenska do ČR. Zakázáno je také přemísťování zárodečných produktů, vedlejších živočišných produktů a také tepelně neopracovaných živočišných produktů z těchto zemí. Od včerejška pak platí zákaz převážení vnímavých zvířat také ze dvou spolkových zemí sousedního Rakouska: Burgernlandska a Dolního Rakouska.

Celý článek zde 

 

TESTY

Akademie kvality: Jak jsme testovali šunku
autor: Akademie kvality

V České republice se šunka vyrábí ve třech jakostních kategoriích: nejvyšší jakosti, výběrová a standardní. Rozdíly spočívají v obsahu čistých svalových bílkovin, použitých surovinách a kvalitě zpracování. Parametry kategorií jsou definovány ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. Šunka smí být vyrobena pouze z masa a může obsahovat přísady, jako jsou sůl, koření, víno, med a přídatné látky.

Celý článek zde

 

dTest: Test čerstvých vajec 2025
autor: dTest

K testu vajec z volného výběhu a bio farem nás inspirovali švédští kolegové. Minulý rok totiž zjistili, že vajíčka z těchto chovů mohou ukrývat nežádoucí látky. Platí to i pro vejce z českých obchodů? Odpověď jsme hledali v laboratoři, kam doputovalo deset vzorků vajec s kódy začínajícími čísly nula nebo jedna. Hledaly se dioxiny, polychlorované bifenyly i takzvané věčné chemikálie. Přinášíme dobré zprávy, naše vejce jsou na tom o dost lépe.

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Kontrola fritovacích olejů v restauracích: desetina byla přepálená
autor: SZPI

V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Každý desátý hodnocený vzorek inspektoři vyhodnotili jako přepálený. Nepřijatelný stav fritovacích olejů inspektoři konstatovali v každé dvanácté kontrolované provozovně.

Celý článek zde

 

Školní jídelny již mohou darovat zbylé nevydané pokrmy – organizace Zachraň jídlo ukazuje, jak na to
autor: HSHMP 

Organizace Zachraň jídlo udělala významný posun v oblasti darování zbylých nevydaných pokrmů ze školních jídelen. Na základě pilotního projektu a intenzivní komunikace s Ministerstvem financí, Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Hygienickou stanici hl. města Prahy a České školní inspekce nyní přichází s uceleným návodem pro školy, zřizovatele i charitativní organizace.

Celý článek zde 

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v únoru 2025
autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 2. – 28. 2. 2025 celkem 173 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 122 000,- Kč. V 5 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Celý článek zde

 

Krajské hygienické stanice pokračují v dohledu nad správným označováním alergenů ve stravovacích zařízeních
autor: Ministerstvo zdravotnictví

Spotřebitelé nejsou dostatečně informováni o výskytu alergenů v potravinách podávaných ve stravovacích zařízeních, zjistili hygienici. Nedostatečná informovanost může představovat vážné riziko pro spotřebitele, a proto budou hygienici v kontrolách zajišťujících dostatečnou ochranu spotřebitelů i nadále pokračovat.

Celý článek zde

 

Připomínky ASPOS k nové vyhlášce
autor: ASPOS

V rámci připomínkového řízení Asociace společného stravování spolupracovala jako odborný konzultant s několika připomínkovými místy, a zároveň jsme sepsali vlastní připomínky, které jsme na ministerstvo poslali, a to i přes to, že jsme nebyli oficiálním připomínkovým místem.

Celý článek zde

 

Historický okamžik pro školní stravování. 200 zaměstnanců školních jídelen tleskalo vařečkami v Poslanecké sněmovně.
autor: Redakce Jídelny.cz

20. března 2025 proběhla v Poslanecké sněmovně konference „Co budou jíst naše děti. A budou to jíst?“ – jednalo se o dosud největší konferenci o školním stravování na půdě Poslanecké sněmovny. Konferenci zaštítila poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

Celý článek zde

 

Informace k nařízení (EU) 2023/1115, o dodávání na trh Unie a vývozu z Unie některých komodit a produktů spojených s odlesňováním a znehodnocováním lesů
autor: SZPI
V ČR významně roste počet případů žloutenky typu A
zdroj: SZÚ

Od začátku letošního roku evidujeme už 320 případů (do 28. 3. 2025) onemocnění virové hepatitidy A, známé také pod názvem infekční žloutenka neboli nemoc špinavých rukou. Už data v loňském roce, kdy jsme zaznamenali 636 infikovaných včetně dvou úmrtí, ukazovala na postupné šíření nákazy napříč celou republikou a tento trend bohužel pokračuje. Podle dat ze zahraničí (ECDC) se onemocnění šíří i v dalších zemích, a to nejen Evropě. Jednoznačně proto doporučujeme dbát na prevenci nejen doma, ale i při cestách do zahraničí!

Celý článek zde

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti