Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Novela transponuje směrnici 2020/2184, která upravuje bezpečnost pitné vody. Většina požadavků této směrnice již byla implementována do současných právních předpisů na základě původní směrnice 98/83/ES. Nové požadavky zahrnují komplexní přístup k bezpečnosti vody a posuzování a řízení rizik ve všech fázích zásobovacího řetězce. Novela zákona č. 258/2002 Sb. také stanoví povinnost vypracování posouzení rizik domovních rozvodných systémů vody pro provozovatele prioritních prostorů. Navrhovaný právní předpis upravuje limity nově sledovaných ukazatelů, včetně bisfenolu A, halogenoctových kyselin a sumy látek typu PFAS. U některých stávajících ukazatelů dochází ke zpřísnění limitů, zatímco u jiných ke zmírnění.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7688751.htm
Cíle návrhu:
Cílem nové právní úpravy je dosažení stavu, aby uplatňování vnitrostátních právních předpisů o hospodářské soutěži vnitrostátními orgány pro hospodářskou soutěž na dohody, rozhodnutí sdružení podniků nebo jednání ve vzájemné shodě, které by mohly ovlivnit obchod mezi členskými státy, nevedlo k výsledku jinému, než je výsledek, jehož by vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž dosáhly na základě práva Evropské Unie podle článku 3 odst. 2 nařízení (ES) č. 1/2003. Některé navrhované změny s transpozicí přímo nesouvisejí a jsou odůvodněny dosavadní aplikační praxí. Jedná se zejména o problematiku narovnání, zpřístupnění informací obsažených ve správním spise, utajení identity podatele podnětu, možnosti využití záznamů telekomunikačního provozu a záznamů sledování, společné a nerozdílné odpovědnosti za přestupek více osob, které tvoří jednoho soutěžitele, úpravu přestupků.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7364188.htm
Cíle návrhu:
Cílem návrhu je návaznosti na evropskou legislativu zavést, pro tabákové výrobky s charakteristickou příchutí nebo s aromaty v jakékoli z jejich složek nebo mající určité technické prvky i na zahřívané tabákové výrobky, definice jednotlivých typů ověřovacích elementů (zjevné, poloskryté, skryté), stanovit způsob označení tabákových výrobků bezpečnostním prvkem, způsob vytištění nebo upevnění bezpečnostního prvku, umožnění identifikaci a ověření pravosti jednotlivých jednotkových balení tabákových výrobků a předpoklady nezávislosti poskytovatele ověřovacích elementů, upravit požadavky na označování zahřívaných tabákových výrobků obecným varováním a textovým varováním a sjednotit termín pro oznámení údajů týkajících se objemů prodeje podle značky a typu při uvádění tabákových a nových tabákových výrobků na trh.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7698025.htm
V těchto dnech začíná sklizeň jahod a s ní i možnost jejich samosběru. Jde o skvělou příležitost, jak si levněji opatřit kvalitní české jahody. Samosběr je v ČR velmi oblíbený a často využívaný, sklízí se tak asi 90 % ploch jahodových polí. Není proto problém s pracovní silou jako u sklizní jiných druhů ovoce. Podle prvních odhadů by letošní úroda mohla být průměrná, záleží ale na počasí.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných intenzivních kontrol kvality a bezpečnosti zjistila v tržní síti čtyři šarže bílého vína, u nichž laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Brně potvrdil falšování nepovoleným přídavkem syntetického aroma.
Veterinární inspektoři z Kraje Vysočina při společné kontrole s Celním úřadem odhalili na dálnici D1 v blízkosti Jihlavy dodávku řízenou občanem Rumunska. Ten vezl ze své vlasti do Německa více než 150 kilogramů mléčných výrobků bez jakéhokoli označení a odpovídající dokumentace. Inspektoři zásilku zabavili a nechali ji zlikvidovat v asanačním podniku. Se zahraničním přepravcem bude zahájeno správní řízení o pokutě. Za porušení zákona o potravinách mu hrozí pokuta až 50 mil Kč.
Meziroční růst spotřebitelských cen klesá již několikátý měsíc za sebou. Platí to i u potravin, zatímco v lednu bylo meziroční zdražení potravin téměř 25 %, v květnu se snížilo na 14,5 %. Na celkové inflaci se ještě na začátku roku potraviny podílely 4,4 %, v květnu to už bylo 2,7 %.
Hygienická stanice hlavního města Prahy se stále zabývá šetřením případu v pražském hotelu v Bečvářově ulici v Praze 10, kde byly 6. června hlášeny zažívací potíže u několika ubytovaných hostů. Na místě hosty ošetřovala Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy. Pět osob záchranáři dopravili k dalšímu ošetření do lůžkového zdravotnického zařízení.
Velké množství doplňků stravy obsahuje rostliny, zejména léčivé, které mohou představovat zdravotní riziko kvůli možným interakcím s léčivy nebo zdravotním kontraindikacím. Spotřebitelé však nemusí být o těchto rizicích informováni. Aby se těmto nežádoucím účinkům předešlo, zveřejnil úřad ANSES své stanovisko a poskytl zdravotnickým pracovníkům nástroj, který jim pomůže lépe informovat své pacienty o 118 léčivých rostlinách používaných v doplňcích stravy.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský upozorňuje všechny vývozce zboží prostřednictvím dřevěných obalů do USA, ale i výrobce dřevěných obalů, na nutnost plnění všech rostlinolékařských požadavků stanovených pro mezinárodní obchod. Z důvodu častých vrácení zásilek z USA v poslední době zároveň připomíná jednotlivá konkrétní opatření pro vývoz.
Před nadcházejícím období letních dovolených Státní veterinární správa připomíná, jaká pravidla platí pro dovoz produktů živočišného původu určených pro osobní spotřebu ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Pro dovoz produktů živočišného původu včetně směsných produktů uplatňuje EU harmonizovaný přístup. Do EU tak není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, salámy, šunky, klobásy a rovněž mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry či jogurty.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje spotřebitele a provozovatele na výskyt klamavého nabízení perlivého vína (též frizzante), a to – vědomě nebo nevědomě – zneužitím chráněného názvu „Prosecco“ ze strany některých provozovatelů (restaurace, bary, stánky, vinotéky, vinárny apod.).
Informace Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu k aktuálně diskutovanému sladidlu aspartam.
Inspektoři Státní veterinární správy při společné kontrole s Policií ČR, Celní správou a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí v pražském areálu SAPA odhalili dvě vozidla přepravující v nevhodných podmínkách více než 100 kg potravin živočišného původu. Na problémy s předpisy narazili také při kontrole dvou prodejen v areálu.
Každý rok se výrobci snaží pro grilovací sezónu připravit něco nového. Přesto se v popředí zájmu spotřebitelů stále drží tradiční špekáčky. Těmi jsme se zabývali naposledy v roce 2014, proto přišel čas podívat se na ně znovu. Letošní test přinesl velmi dobré zprávy. Oproti minulému testu se kvalita špekáčků zlepšila a výrazně ubylo zásadních problémů.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích.
Potravinové předpisy zachraňují životy – to je motto letošního ročníku Mezinárodního dne bezpečnosti potravin. Ten každoročně připadá na 7. června. Chcete se o bezpečnosti potravin dozvědět více? Rádi byste na toto téma upozornili i své strávníky? Následující řádky vám s tím pomohou.
Zaměstnanců, kteří si do práce nosí své vlastní jídlo z domova, přibývá. Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK pro stravenkovou společnost vzrostl počet strávníků domácího jídla meziročně ze 45 procent na 49 procent. Do práce si nosí jídlo v krabičkách i lidé na Vysočině.
Řešíte s některými zaměstnanci stále dokola, že neodvádí pořádnou práci? Ale výsledek stále nikde? Problém se může skrývat ve zdánlivě nepodstatných věcech, které však naopak hrají zcela zásadní roli. Mají totiž rozhodující vliv na motivaci vašich spolupracovníků, na jejich chuti do práce. Odhalte je s námi.
Oproti době před pěti lety z mapy Česka zmizelo dva tisíce hospod a restaurací. Je to pět procent z celkového počtu zhruba 40 tisíc. Nejčastěji jde o restaurace s tradiční českou kuchyní, o kterou výrazně opadá zájem.
Ceny jídel prudce vzrostly a restauracím ubylo hostů. Podle hospodských prý strávníci zamířili do školních jídelen, které považují za nekalou konkurenci. Je tomu skutečně tak? Co dělat, když přijde rozzlobený restauratér za starostou a žádá zrušení doplňkové činnosti v jídelně?
V průběhu letošního dubna a května provedla Hygienická stanice hlavního města Prahy celkem 572 kontrol v pražských podnicích poskytujících stravovací služby. Za zjištěné závažnější nedostatky HSHMP udělila 65 finančních sankcí v souhrnné částce 274 800 korun.