Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Novela veterinárního zákona reviduje právní úpravu a implementuje nová nařízení Evropské unie. Novela se zaměřuje na několik oblastí včetně veterinární hygieny, zdraví zvířat a kontroly dovozu, tranzitu a vývozu kontrolovaného zboží.
Veterinární hygiena: Změny směřují k zjednodušení a vyjasnění právní úpravy týkající se vedlejších živočišných produktů, monitoringu farmakologicky účinných látek a snižování požadavků na vyšetřování masa domácích prasat na přítomnost trichinel.
Zdraví zvířat: Úpravy zahrnují revizi postupu vydávání opatření k tlumení nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, upřesnění kompetencí orgánů veterinární správy a implementaci nových nařízení EU ohledně očkovacích a léčivých přípravků.
Kontrola dovozu, tranzitu a vývozu: Změny se týkají aktualizace kontroly vývozu kontrolovaného zboží do třetích zemí a podpory elektronické certifikace dokumentů pro obchod v rámci EU.
Ostatní: Novela obsahuje úpravy v oblasti atestací úředních veterinárních lékařů, ruší nadbytečné kompetence obecních úřadů vydávat mimořádná veterinární opatření a mění sazebník správních poplatků, aby lépe odpovídal nákladům na provádění veterinárních kontrol a dalších činností.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7806584.htm
Cíle návrhu:
Navrhovaná právní úprava má za cíl posílit hospodářskou soutěž v České republice a zvýšit efektivitu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže při odhalování a trestání protisoutěžních jednání. Úřad bude nově moci zasahovat i na trzích, kde nedochází k narušení soutěže kvůli zakázaným dohodám nebo zneužití dominantního postavení, ale kvůli jejich přirozenému vývoji a podmínkám. Po provedení sektorového šetření a zjištění dlouhodobého narušení soutěže bude moci vydat opatření obecné povahy, která zlepší situaci na trhu. Úprava také zahrnuje zavedení právní jistoty pro fyzické osoby žádající o shovívavost v případě účasti na zakázané dohodě, čímž se podpoří odhalování kartelových dohod. Tento nástroj je nyní dostupný pouze v rámci soft law Úřadu a bude zakotven do zákona, což zvýší motivaci pro podávání žádostí o shovívavost.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7892814.htm
21. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 24 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 72 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem ve 13 soutěžních kategoriích.
Čeští zemědělci snížili v letech 2018 až 2023 spotřebu přípravků na ochranu rostlin o 10,4 %. Je to výsledek šetrnějšího přístupu k obhospodařování zemědělské půdy, ale také celoevropského zákazu některých látek. Pokles souvisí i s naplňováním opatření Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů v ČR 2018-2022.
Státní veterinární správa upozorňuje, že koncem letošního listopadu dojde ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově původ ze zařízení schváleného Evropskou komisí. Důvodem změny pravidel dovozu je časté falšování medu dováženého ze třetích zemí.
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT, který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na jehož činnost přispěl Jihomoravský kraj. FOOD WASTE INSTITUT bude sloužit jako platforma, která propojuje různé zainteresované strany a umožní jim společně pracovat na snižování plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového řetězce.
Inspektorky Státní veterinární správy při kontrole jedné z prodejen v asijské tržnici v Brně odhalily více než 100 kg chlazeného a mraženého masa neznámého původu. Část masa byla smyslově změněna. V prodejně navíc panovaly nevhodné hygienické podmínky.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili na trh zásilku chilli papriček, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost reziduí pesticidů v nadlimitním množství. Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících šarží potravin představovala 1135 kg.
Od července by měly na seznam zakázaných látek přibýt další psychoaktivní substance odvozené od látek HHC a THCP. Jde o reakci na výměnu produktů s HHC, HHC-O a THCP ze strany obchodníků za ještě nebezpečnější látky, která nastala po březnovém nabytí účinnosti novely nařízení vlády o seznamech návykových látek. Shodla se na tom na dnešním jednání vláda.
Inspektoři Státní veterinární správy ve spolupráci s Policií ČR odhalili v tržnici SAPA nelegální výrobnu a v ní v nevyhovujících podmínkách bezmála půl tuny potravin živočišného původu. Nebezpečné potraviny budou neškodně zlikvidovány, provozovateli hrozí za vážná porušení legislativy pokuta do výše jednoho milionu korun.
V loňském roce veterinární dozor v České republice nejvíce zaměstnávala likvidace více jak dvou desítek ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže. Díky důsledně uplatňovaným opatřením se podařilo zabránit šíření nákazy v populaci prasat divokých v Libereckém kraji a zejména zavlečení této nákazy do chovů domácích prasat.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v návaznosti na vrcholící prodej sezónního čerstvého ovoce a zeleniny upozorňuje spotřebitele i prodejce na skutečnost, že u předmětného sortimentu je povinné uvedení země původu a názvu druhu ovoce a zeleniny, příp. u vybraných druhů i třídy jakosti a odrůdy dle zvláštních obchodních norem. Tato informace musí být spotřebiteli dostupná např. prostřednictvím informační cedule.
Výživoví specialisté, psychologové i pedagogové v posledních letech varují před rostoucí oblibou energetických nápojů mezi dětmi. Důvodů ke znepokojení je více než dost. Energetický nápoj si děti mohou koupit stejně snadno jako limonádu, přestože jim může uškodit. K diskuzi chceme přispět testem zaměřeným na jejich složení. Výsledky jsou varující. U řady výrobků stačí dětem k překročení bezpečných dávek kofeinu jediná plechovka.
Potravinový Sherlock opět oslovil »olivové sommeliéry« z Německa, aby prověřili kvalitu extra panenských olivových olejů prodávaných v českých supermarketech. Polepšili se výrobci oproti loňsku?
Školní jídelna je, v ideálním případě, součástí školy, podílí se na jejím denním chodu a většina dětí, učitelů a ostatních pracovníků se těší na závěr výuky, který bude zakončen posezením a obědem v jídelně. Pokud tyto vztahy fungují, je logickým vyústěním, že se po jídelně požaduje i příprava různých občerstvení, svačinek apod. pro případy, kdy do školy přijede návštěva nebo se naplánuje setkání s rodiči, apod.
Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 5. – 31. 5. 2024 celkem 199 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 21 finančních sankcí v celkové výši 151 500,- Kč. Ve 4 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Kromě toho kongresového dál roste v Česku i celý turistický ruch a dosahuje předcovidové úrovně. V prvním čtvrtletí se v českých hotelech, penzionech a kempech ubytovalo 4,1 milionu turistů, meziročně o 9,9 % více, uvedl Český statistický úřad. Podle něj roste turistický ruch v Česku nepřetržitě od druhého čtvrtletí 2021. Rok 2020 výrazně ovlivnila pandemie covidu-19 a s ní související opatření.
Společnost pro výživu publikovala stanovisko Ministerstva zdravotnictví k vyhlášce o školním stravování ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování – 3/2024.
Ke dni 15. 6. 2024 bylo krajským hygienickým stanicím ohlášeno dle § 8 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví 1 130 zotavovacích akcí pro děti s celkovým počtem 1 742 běhů. Doposud ohlášených akcí se zúčastní 113 088 dětí.
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague Food Waste, který se soustředí na měření potravinového odpadu v příspěvkových organizacích a domácnostech v Praze a je spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR a Ministerstva životního prostředí v rámci programu Prostředí pro život. Spolupracuje na něm organizace Zachraň jídlo, Mendelova univerzita v Brně a výzkumné organizace INESAN a GREEN Solution.