Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Navrhuje se aktualizace vyhlášky č. 58/2018 Sb. a jejích příloh s cílem zvýšit ochranu spotřebitele a harmonizovat podmínky na trhu s potravinami, zejména doplňky stravy. Hlavním bodem novely je úprava § 5, který zakazuje přidávání nežádoucích látek do potravin. Nově se zaměřuje i na situace, kdy jsou tyto látky přirozenou součástí rostlin používaných při výrobě doplňků stravy. Rovněž se rozšiřuje příloha č. 2 o látky, jako je kratom, hexahydrokanabinol (HHC) a kratom extrakt, kvůli jejich zdravotním rizikům pro spotřebitele, zejména mládež.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7803247.htm
Cíle návrhu:
Hlavním důvodem návrhu nové vyhlášky je aktualizace požadavků na výrobky ze škrobu, luštěnin a olejnatých semen na základě nových vědeckých poznatků a technologického vývoje v potravinářství a souladu s předpisy Evropské unie. Nová vyhláška nahrazuje stávající předpis č. 329/1997 Sb. a reflektuje zkušenosti z jeho aplikace v praxi. Zohledňuje také nařízení Komise (EU) 2023/915 o limitech kontaminujících látek a zavádí změny týkající se morfinových alkaloidů v makovém semenu. Vyhláška zavádí nové definice pro výrobky ze sóji a olejnin a zdůrazňuje správné označování potravin pro ochranu spotřebitelů před klamavými informacemi.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7919588.htm
Cíle návrhu:
Návrh vyhlášky je předkládán za účelem transpozice směrnice Komise (EU) 2023/175. Tato směrnice mění směrnici 2009/32/ES ohledně 2-methyloxolanu. Extrakční rozpouštědla se používají při zpracování potravin a mohou zanechat neúmyslné rezidua. Právní předpisy musí zohledňovat zdraví, ekonomické a technické požadavky. Evropský úřad pro bezpečnost potravin posoudil 2-methyloxolan jako bezpečný při stanovených limitech. Návrh vyhlášky nepřidává žádné další požadavky nad rámec směrnice.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7919582.htm
Ministerstvo zdravotnictví po tom, co návrh připravilo a vláda jej schválila, obdrželo od Evropské komise souhlas se zařazením psychoaktivních látek označených jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek.
Z červnového odhadu sklizně ovoce Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského vyplývá, že jarní mrazy 2024 poškodily všechny druhy ovoce. Sklizeň ovoce v ČR je odhadována na 31 430 tun, což činí 74% snížení úrody oproti loňskému roku.
Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s Celním úřadem na dálnici D8 odhalili dodávku řízenou cizincem. Ten bez přítomnosti mrazícího či chladícího zařízení převážel 120 kg mražených kuřecích prsou, k zásilce navíc neměl požadované doklady. Za porušení zákona o potravinách z důvodu nedodržení teplotního řetězce hrozí pokuta ve výši až do deseti milionů Kč.
Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje své zákazníky o stahování 2 šarží potraviny Hello ovocná přesnídávka z důvodu nadlimitního množství reziduí pesticidů.
Nová vyhláška Ministerstva zemědělství pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich zavádí technologické požadavky na tyto produkty. Výrobci tak budou mít jasně stanoveno, jaké vlastnosti musí produkty splňovat a spotřebitelé se budou snáze orientovat v množství produktů, které mohou koupit v obchodech.
Letošní 15. ročník soutěže o ocenění značkou kvality Regionální potravina potvrdil, že tato prestižní značka je nejen symbolem prověřených kvalitních lokálních produktů, ale také žádanou pomocí v propagaci regionální produkce. Značka Regionální potravina představuje punc nejvyšší kvality, regionality a tradice.
Státní veterinární správa pravidelně cílí své kontroly na prodej produktů živočišného původu na populárních farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé ČR téměř 170 kontrol prodejců na trzích. U osmnácti procent kontrol odhalili prohřešky, to znamená při 30 kontrolách. Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v létě.
SZPI poskytuje k využití příručku, v níž jsou shrnuty základní povinnosti hospodářských subjektů, které vyrábí, dováží, distribuují nebo uvádějí na trh tabákové výrobky. Příručka uvádí přehled požadavků, k jejichž kontrole je SZPI příslušná.
Inspektoři Státní veterinární správy v Jihomoravském kraji objevili na Vyškovsku nelegální výrobnu sýrů, masných výrobků a sádla. Nebezpečné potraviny byly neškodně zlikvidovány, provozovateli hrozí za vážná vícečetná porušení legislativy pokuta až do výše padesáti milionů korun.
V letních měsících Češi pravidelně propadají grilovací vášni. Někteří si maso na grilování nakládají sami, jiní rádi využijí nabídky marinovaných polotovarů. Na ty se podíváme v tomto testu. Do laboratoře jsme poslali devět marinovaných krkovic, abychom zjistili, jak jsou na tom s kvalitou a bezpečností. Výsledky potvrdily platnost rady, kterou jste od nás už párkrát slyšeli: maso může obsahovat škodlivé mikroby a musí se důkladně propéct.
S prvním červencem přichází pro podnikatele několik změn v souvislosti s nabytím účinnosti právních předpisů.
Celý článek zde
V týdnu od 30. 6. – 5. 7. 2024, probíhá na území hl. m. Prahy významná sportovně – společenská akce XVII. všesokolský slet. Dle organizátorů akce se sletového týdne zúčastní zhruba 20 000 cvičenců různých věkových kategorií, nejen z Česka, ale i ze zahraničí, například z USA, Brazílie, Německa a Rakouska. Očekává se také účast cca 50 tisíc diváků ze všech koutů České republiky i ze zahraničí. Pražští hygienici se na tuto akci důkladně připravovali, a z důvodu předběžné opatrnosti provedli kontroly zařízení, které účastníci akce využívají k ubytování či stravování, již před samotným zahájením akce.
Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 6. – 30. 6. 2024 celkem 222 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 206 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou. Bylo vydáno 1 opatření nařízení provedení sanitace.
Vejce se v tuzemsku musejí skladovat při teplotách do 18 stupňů Celsia. Okolní státy od této praxe v posledních letech kvůli úbytku salmonelových nákaz ustoupily, nyní se k tomu odhodlal také český stát. Potřebná novela vyhlášky se již připravuje.
Více ryb a luštěnin, méně masa, cukru a tuků. Žádné polotovary ani palmový olej. Seznam Zprávy mají k dispozici návrh nové vyhlášky, podle níž se bude vařit ve školách. Někteří experti však varují, že třeba ryby děti jíst nebudou.
Jak přemíra cukru škodí našemu zdraví? Jaká je spojitost cukru s rakovinou? Existuje zdravější slazení, jako třeba med či hroznový cukr? A co náhrada cukru umělými sladidly, je to řešení? Dokázalo by vysokou konzumaci cukru Čechy skutečně změnit k lepšímu zavedení speciální daně na slazené nápoje? Jakým mechanizmem? Do jaké míry jsou z vědeckého hlediska relevantní námitky odpůrců vyššího zdanění? Poslechněte si podcast Státního zdravotního ústavu, odpoví Vám naše odbornice, nutriční epidemioložka MUDr. Eliška Selinger.