Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Navrhovaná novela zákona č. 452/2001 Sb. upravuje ochranu označení původu a zeměpisných označení v souladu s nařízeními EU. Cílem je přizpůsobit český právní rámec nařízením (EU) 2023/2411 a (EU) 2024/1143, které rozšiřují unijní ochranu na nezemědělské produkty, jako jsou řemeslné a průmyslové výrobky. Návrh zákona zrušuje vnitrostátní ochranu těchto označení a zavádí mechanismy pro přechod na unijní úroveň ochrany, včetně kontrolních a sankčních opatření.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7943369.htm
Cíle návrhu:
Navrhuje se revize systému školního stravování, která reaguje na nové poznatky ve výživě a zajišťuje nutričně vyváženou stravu pro děti a žáky. Návrh rozšiřuje možnosti specifického stravování, tedy bezmasé (vegetariánské), rostlinné (veganské) nebo stravování v souladu s náboženským přesvědčením. Zároveň umožňuje konzumaci vlastní donesené stravy v prostorách školního stravování a zavádí novou věkovou kategorii pro spotřební koš.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8025157.htm
Pro restaurace, hotely, bistra, cukrárny i stánky vznikl www.haccapportal.cz, kde si sami jednoduše vytvoříte svůj HACCP plán a splníte tak zákonnou povinnost. Portál vás krok za krokem provede celým procesem – vysvětlí, na co si dát pozor, jak vést záznamy teplot, zajistit dostatečnou tepelnou úpravu nebo správnou sanitaci. Nejde jen o formální dokument pro kontroly, ale o praktickou pomoc a vzdělávání, aby provozovatelé dodržovali hygienické zásady, chránili zdraví hostů a předešli problémům. Vše je srozumitelné a dostupné online – bez složité legislativní mluvy, kdykoliv a odkudkoliv. HACCPportal.cz šetří čas i peníze za externí poradce a pomáhá zvyšovat kvalitu gastro provozů v Česku.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce dlouhodobě zjišťuje vyšší podíl nevyhovujících potravin u zboží ze zahraničí než u tuzemské produkce. Proto inspektoři věnují adekvátně vyšší kontrolní pozornost tomuto segmentu potravin. V rámci aktuálních kontrol inspektoři zajistili 3 šarže potravin ze zahraničí porušující právní předpisy ČR a EU.
V průběhu 59. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zatím uskutečnili inspektoři České obchodní inspekce, inspektorátu Plzeňský a Karlovarský, 54 kontrol. Nedostatky byly zjištěny ve 32 kontrolách, to je více než 59 procent ze všech provedených kontrol. Podávání a prodej alkoholu osobám mladším osmnácti let inspektoři zjistili ve 13 případech.
Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu vítají rozhodnutí Evropské komise, která se bude zabývat problematikou označování rostlinných výrobků. Tento krok je zásadní pro zajištění transparentnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné producenty potravin. Komise iniciativu představila v rámci balíčku návrhů k Víceletému finančnímu rámci pro období 2028 až 2034.
Rodinná zemědělská hospodářství v České republice získají větší podporu a právní jistotu. Senát Parlamentu ČR schválil 23. 7. zákon, který poprvé jasně definuje pojem rodinného zemědělského hospodářství, upravuje zákon o zemědělství a zavádí evidenci farem. Legislativní návrh připravilo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s poslanci. Tento krok naplňuje Programové prohlášení vlády a je zásadní pro posílení konkurenceschopnosti i udržitelnosti českého venkova.
Státní veterinární správa v létě pravidelně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé ČR 165 kontrol prodejců na trzích. U čtrnácti procent kontrol odhalili prohřešky. Při stánkovém prodeji během léta stoupá při vysokých teplotách riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v tomto období.
Každý rok se snažíme otestovat alespoň jeden druh sýra. Letos se vůbec poprvé podíváme na sýry plísňové, konkrétně ty s plísní na povrchu. Spíš je budete znát pod názvy camembert nebo hermelín. V laboratoři jsme nechali prověřit obvyklé znaky sýrové kvality a s nimi i několik rizikových faktorů typických právě pro plísňové sýry. Z laboratoře tentokrát přišly dobré zprávy.
HSHMP provedla v 1. pololetí 2025 v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých 298 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti. Závady byly zjištěny při 27 kontrolách, tj. v 9 % ze všech provedených kontrol (25x zařízení školního stravování a 2x zařízení tzv. ostatní stravovací služby pro děti, jedná se o dětské skupiny).
Teploty přes 30 °C už nejsou výjimkou – a právě při takovém horku platí pro pracoviště přísnější pravidla. Zaměstnavatel má povinnost chránit zdraví svých zaměstnanců a vytvořit podmínky, ve kterých se dá pracovat bezpečně. Co to konkrétně znamená?
Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 6. – 30. 6. 2025 celkem 142 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 9 finančních sankcí v celkové výši 31 000,- Kč.
Článek 76 nařízení (EU) č. 1308/2013 stanoví základní požadavek, že produkty odvětví ovoce a zeleniny, které se mají prodávat spotřebiteli v čerstvém stavu, lze uvádět na trh, pouze pokud jsou řádné a uspokojivé obchodní jakosti a pokud je uvedena země původu. Obchodní norma pak stanoví požadavky na označování čerstvého ovoce a zeleniny ve fázi uvádění na trh.
Novelizací zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon o ochraně zdraví“) zákonem č. 218/2025, který nabyl účinnosti dnem 1.7.2025, dochází v oblasti příležitostného prodeje alkoholických nápojů ke změně ustanovení § 14.
Revoluce ve školním stravování má nového silného spojence – odbornou veřejnost. Reforma vyhlášky, která má přinést zdravější a udržitelnější jídelníčky pro děti, získává podporu předních lékařů, výživových expertů, akademiků i kuchařských profesionálů. Za klíčové změny, jako je zákaz slazených nápojů nebo větší důraz na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny, se postavila nejen česká lékařská obec, ale také Světová zdravotnická organizace.
Veterinární inspektoři zajistili při kontrole uzbecké restaurace v Praze 3 bezmála 300 kilogramů potenciálně zdravotně závadných potravin živočišného původu. Zabavené potraviny inspektoři Státní veterinární správy znehodnotili barvou a nařídili provozovateli zajištění likvidace produktů v asanačním podniku na jeho náklady. Za zjištěná porušení zákona hrozí provozovateli pokuta v maximální výši až 50 milionů Kč.