Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Navrhovaná novela zruší § 4 odst. 7, který umožňuje kolísání teploty hluboce zmrazených potravin mezi -15°C a -18°C při skladování. Místo toho se bude uplatňovat obecné ustanovení § 4 odst. 5, které stanoví udržení teploty ve všech částech výrobku na minus 18°C nebo nižší. Návrh novely vyhlášky se vztahuje na provozovatele potravinářských podniků, kteří vyrábějí a skladují hluboce zmrazené potraviny, a pro orgány dozoru k provádění kontrol.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7721835.htm
Cíle návrhu:
Vyhláška zpřesňuje označování balených vod. Dále také upravuje limity pesticidních látek a upravuje mikrobiologické požadavky na jakost balených vod, a to především požadavky na kolonie bakterií.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7230057.htm
Při společné kontrole Státní veterinární správy a policie na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova bylo zachyceno přes 80 kg potravin živočišného původu neznámého původu a s prošlým datem použitelnosti. Některé potraviny navíc vykazovaly smyslové změny, protože vozidlo nebylo vybaveno funkčním chlazením. Veterinární inspektoři proto nařídili neškodné odstranění všech těchto produktů. Živočišné produkty původně směřovaly na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny: Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A.
V 1. čtvrtletí tohoto roku proběhla kontrolní akce zaměřená na dodržování právních předpisů, které upravují nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret. Zejména se jednalo o kontrolu zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.
Před začátkem školních prázdnin ověřovali hygienici v ČR výrobu a prodej zmrzliny v restauracích, kavárnách a především v sezónních stáncích. Provedli celkem 473 kontrol. Dále bylo prověřeno celkem 751 stánků s občerstvením v rekreačních oblastech nebo v místech zvýšeného turistického ruchu. Výsledky v obou případech svědčí o nedodržování hygieny výroby.
Státní veterinární správa stabilně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na oblíbených farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé České republice přes 180 kontrol prodejců na trzích. U třinácti procent kontrol odhalili prohřešky. Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v tomto období.
Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH – World Organisation for Animal Health) oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že Česká republika je od 11. července 2023 prostá ptačí chřipky u drůbeže. Získání statusu představuje podstatný krok pro uvolnění obchodu s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi (státy mimo EU). Zveřejněním na webu WOAH se stává status oficiální.
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), Světová zdravotnická organizace (WHO), Společný výbor odborníků pro potravinářské přídatné látky (JECFA) a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) 14.7.2023 zveřejnily hodnocení vlivu necukerného sladidla aspartamu na zdraví.
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj uložila dosud nejvyšší pokutu kontrolovanému subjektu v letošním roce. Společnost MASOPRODEJ, s.r.o. dostala pokutu ve výši 500 000 Kč za vážné závady v několika svých provozovnách v rámci Zlínského kraje. Mezi nejzávažnější přestupky patří hrubé dlouhodobé zanedbání hygienických postupů a výskyt švábů v prodejně. Na základě pokuty a dalších opatření provozovatel následně sám definitivně uzavřel jednu ze svých prodejen.
Státní veterinární správa upozorňuje, že se na českém trhu objevily mražené filety sumečka afrického původem z Vietnamu, u nichž vyšetření prokázalo zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň. Celkové množství ryb dodaných do České republiky činí přes 10 tun. Platný limit na přítomnost leukomalachitové zeleně byl v tomto případě překročen více než dvojnásobně. O případu byla ČR informována prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF) z Německa.
Státní veterinární správa pozastavila zásilku 21 tun mražených králičích hřbetů a stehen původem z Číny. Jedna z šarží této zásilky o hmotnosti přesahující tři tuny obsahovala salmonely a rezistentní kmen enterobakterií (ESBL). O přítomnosti zdravotně závadné potraviny na českém trhu informovaly SVS německé dozorové orgány, které nechaly maso vyšetřit, prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Výsledek vyšetření byl pozitivní na Salmonellu Enteritidis.
Veterinární inspektoři z Libereckého kraje při společné kontrole s celníky odhalili přepravu 120 kilogramů potravin živočišného původu v nevyhovujících teplotních podmínkách.
Na gril se hodí kromě masa, zeleniny či sýra i uzeniny. Mezi ně se řadí i oblíbené klobásy, jejichž kvalitu jsme se rozhodli prověřit. Do laboratoře jsme poslali 13 výrobků a zjišťovali, jak jsou na tom s obsahem masa, soli či tuku. Neopomněli jsme ani senzorické hodnocení. Jedny klobásy příliš nepřesvědčily svými smyslovými kvalitami, další pak neobstály z hlediska dodržení deklarovaného obsahu tuku.
Coca-Cola, Pepsi Cola a jim podobné limonády mají jak své věrné fanoušky, tak širokou skupinu odpůrců. Jako důvod, proč se jim vyhýbat, se uvádí vysoký podíl cukru, přítomnost fosforu nebo jejich kyselý charakter. V testu jsme se na tyto sporné body podívali s vesměs očekávatelnými výsledky. Cukru je v kolových limonádách opravdu víc než dost – v půl litru okolo devíti kostek. Jeden z výrobků nás navíc nemile překvapil zamlčenými informacemi o složení.
Balíte si s sebou na túru konzervu maďarského guláše? Vězte, že někteří výrobci myslí na vaše záda! Umí totiž odlehčené konzervy! Dvě třetiny testovaných značek se nedrží slibované gramáže.
Inspektorky Státní veterinární správy odhalily při kontrole orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy více než 30 kilogramů problematických potravin živočišného původu. Jednalo se konkrétně o zmrazené kuřecí stehenní řízky, kuřecí polotovar, hovězí maso a jehněčí lůj.
Při kontrole provozoven poskytujících stravovací služby Hygienická stanice hlavního města Prahy v průběhu letošního prvního pololetí skutečně nezahálela: příslušných kontrol jednotlivých provozoven provedla celkem 1382, což je o 603 víc než za stejné období roku 2022. Za zjištěné závažnější prohřešky v letošním prvním pololetí udělila 231 finančních sankcí v celkové výši 1 224 300,- Kč. V prvním pololetí roku 2022 šlo o 166 udělených finančních sankcí v souhrnné částce 721 300,- Kč.
Jak zjistila Hygienická stanice hlavního města Prahy, více než polovina vzorků zmrzlin odebraných letos od května do června v Praze nesplnila hygienické normy. Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků v 17 provozovnách. 12 vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly.
Obědy v restauračních zařízeních zdražily za poslední roky o třetinu. V celorepublikovém srovnání Češi zaplatí o 47 korun víc než před třemi lety, uvádí nejnovější Edenred Restaurant Index, který má MF DNES exkluzivně k dispozici. Klienti hospod na růst cen reagují po svém, chodí méně často a nedávají peníze navíc.
Obsazenost pražských hotelů v červnu dosáhla 79 procent, meziročně byla o desetinu vyšší. ČTK to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Data k červenci podle něj budou dostupná kolem poloviny srpna, předpokládá, že obsazenost v hlavním městě lehce přesáhne 70 procent a proti loňsku stoupne. Upozornil na to, že v červenci pražským hotelům chybí klientela z konferencí a korporátních akcí. Co se týče návštěvnosti historických památek, především v červenci ji ovlivňovaly vysoké teploty. Méně lidí se proti červnu podívalo například na Petřínskou rozhlednu, uvedla mluvčí Prague City Tourism Klára Janderová.