Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Novela vyhlášky reflektuje změny zákona o povinném značení lihu, které jsou součástí tzv. celnického balíčku. Novelizuje vyhlášku tak, aby odpovídala novému zmocnění Ministerstva financí k vydání této vyhlášky podle § 75. Novela rozšiřuje okruh podání a doplňuje nové vzory formulářů, které souvisí s novelou zákona a úpravami v daňovém řádu. Většina ustanovení vyhlášky má nabýt účinnosti 1. července 2025, zatímco změny týkající se formulářových podání vstoupí v platnost 1. ledna 2026 v souladu s některými novelizačními body celnického balíčku.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8038948.htm
Cíle návrhu:
Návrh zákona mění podmínky pro tvorbu zákonné rezervy autorizované obalové společnosti, která má sloužit k zajištění kontinuity plnění povinností při ukončení činnosti. Nově se navrhuje snížení požadované výše rezervy z 50 % na 25 % ročních nákladů a současně se zkracuje lhůta pro její naplnění ze stávajících pěti let na dva roky od vydání rozhodnutí o autorizaci. Důvodem je praktická nevyužitelnost rezervy při nepředvídaných výkyvech nákladů, její zbytečná finanční zátěž pro výrobce a skutečnost, že pro zajištění ukončení činnosti postačuje rezerva odpovídající jednomu čtvrtletí provozu. Úprava nemá dopad na státní rozpočet.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8061407.htm
Cíle návrhu:
Reaguje na zkušenosti z praxe a harmonizuje pravidla s nařízeními o hygieně, označování potravin a trhu s produkty rybolovu. Aktualizace podporuje přesné a srozumitelné informace pro spotřebitele, čímž umožňuje informovaný výběr potravin a zajišťuje vyšší kvalitu a bezpečnost potravin živočišného původu.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959002.htm
Cíle návrhu:
Návrh zákona transponuje evropské směrnice zaměřené na ochranu spotřebitele při ekologicky šetrném nakupování. Zavádí nová pravidla pro tvrzení o udržitelnosti, rozšiřuje seznam zakázaných nekalých praktik, a stanoví informační povinnosti o opravitelnosti a životnosti výrobků. Spotřebitelé budou nově informováni i o možnosti volby opravy namísto výměny, která nově prodlouží odpovědnostní dobu prodávajícího. Návrh rovněž ruší odkazy na evropskou platformu pro mimosoudní řešení sporů, jejíž činnost končí.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8065410.htm
Státní veterinární správa informuje, že se na českém trhu distribuovalo mražené kuře z Polska, v němž byl zjištěn obsah salmonel. Menší část zásilky se podařilo stáhnout z oběhu, větší část se již prodala. Kuřata byla distribuována především do stravovacích zařízení, část se prodala koncovým zákazníkům v maloobchodních prodejnách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Datum spotřeby mraženého výrobku vyprší až za 19 měsíců. Dá se předpokládat, že někteří zákazníci jej mohou mít ještě v mrazáku. Neměli by kuře konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.
Letošní zimu v Česku nepřežila téměř čtvrtina včelstev, což je doposud nejhorší výsledek za posledních dvanáct let. Mimořádné kolapsy včelstev podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varoózou, která nabrala na síle nezvykle brzy kvůli loňskému teplému jaru. Největší ztráty po zimě zaznamenali včelaři v Praze, Libereckém a Ústeckém kraji.
Podle nejnovější výroční zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zůstává riziko reziduí pesticidů pro lidské zdraví nízké, stejně jako v předchozích letech.
V komerčním chovu bažantů a dalších druhů ptáků na Znojemsku bylo potvrzeno ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky. Jedná se o první případ výskytu této nákazy v komerčním chovu ptáků od loňského listopadu. Česká republika přijde o mezinárodní status země prosté ptačí chřipky, který oficiálně získala zpět od poloviny února.
Každý den končí v odpadu jídelen a kuchyní veřejného stravování tuny nevyužitého jídla. Společný výzkum odborníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu v. v. i. (CARC) a spolku Zachraň jídlo přinesl jasná doporučení, jak přebytky bezpečně zchlazovat pro možné darování těm, kdo je potřebují.
Připravovanou novelou zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, ve znění pozdějších předpisů by s předpokládanou účinností k 1.7.2025, mělo dojít ke změně v ohlašovací povinnosti pěstitelů máku setého a technického konopí. Pěstitelé svá hlášení už nebudou zasílat Celnímu úřadu, ale nově budou hlášení zasílána Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému.
Čeští zemědělci a potravináři se důrazně staví proti prodloužení současné podoby obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Stávající bezcelní režim, který umožňuje většině ukrajinského zboží vstup na unijní trh bez jakýchkoli celních poplatků, ohrožuje jejich podnikání. Negativním důsledkem bylo například letošní uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou na jižní Moravě, kde jednou z příčin ukončení výroby byly i levné dovozy z Ukrajiny.
Celý článek zde
Po šestém měsíci věku se s ní setká při večeři, snídani nebo odpolední svačině asi každé dítě. Řeč je o obilné kaši. Rodiče považují za samozřejmé, že prodávaná výživa pro malé děti vyhovuje těm nejpřísnějším požadavkům na zdravotní nezávadnost. My také, přesto jsme se to rozhodli ověřit v nezávislé laboratoři. Výsledky nás nemile překvapily. Na souboru devíti výrobků jsme totiž použili úplně celou škálu známek.
Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit plnohodnotný oběd či večeři. Data obchodníků naznačují, že jde o jeden z nejprodávanějších druhů mraženého zboží, který kupuje zhruba polovina všech domácností. Pro test jsme vybírali z nejoblíbenějších druhů pizzy a volba padla na sýrovou. Celkem jsme jich do laboratoře poslali 14. Rozdíly se našly jak v chuti, tak v množství soli.
Med je jednou z nejstarších přírodních sladkých látek využívaných člověkem. Historické prameny dokládají, že sběr medu probíhal již v době kamenné, jak naznačují malby v jeskyních v oblasti Španělska datované do období kolem 8 000 let př. n. l. Ve starověkých civilizacích, jako byly Egypt, Řecko a Řím, měl med nejen výživovou, ale i léčivou a náboženskou funkci. Med vzniká přeměnou nektaru (sladká šťáva vylučovaná rostlinami) nebo medovice (sladká šťáva vylučovaná tzv. producenty medovice) v úlu za pomoci velkého množství včel. V našich podmínkách jsou hlavními zdroji nektaru ovocné stromy, řepka, lípa, akát, pohanka či slunečnice.
Stravování ve zdravotnických, školních a sociálních zařízeních má přímý dopad na zdraví a kvalitu života pacientů, žáků i klientů. Přestože odborníci mají k dispozici přesně definované nutriční požadavky a doporučení, v praxi často naráží na překážky při jejich zavádění. Jedním z klíčových faktorů pro úspěšnou změnu jsou kuchaři a kuchařky, kteří dokáží pravidla zdravého stravování proměnit v chutná, pestrá a atraktivní jídla. Ti se včera sešli na ministerstvu zdravotnictví v rámci aktivit Meziresortní pracovní skupiny pro problematiku institucionálního stravování.
Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 4. – 30. 4. 2025 celkem 134 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 20 finančních sankcí v celkové výši 159 000,- Kč.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uskutečnila v roce 2024 celkem 50 059 vstupů v rámci výkonu úřední kontroly s cílem chránit zdraví a oprávněné zájmy spotřebitelů i rovné prostředí pro poctivé provozovatele.
Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) pomáhá šířit mezi mobilními pracovníky a mezi zaměstnavateli na vnitřním trhu Evropské unie informace o pracovních a životních podmínkách migrujících pracovníků, o právech a povinnostech zaměstnanců a zaměstnavatelů v jednotlivých členských státech s cílem zajistit férové podmínky výkonu práce a podnikání v EU.
Do českých obchodů přichází změna. Od 1. září si budete moci koupit vajíčka nebo majonézu mimo chladicí boxy kdekoliv na ploše prodejny. Novela, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, totiž umožní skladovat vajíčka v prostorách s teplotou do 24 stupňů Celsia. Do teď to bylo 18 stupňů.
Jak si dát rybí filet s čistým svědomím, že se kvůli obědu nedrancoval oceán a mražené ryby se nevozily přes půl světa? Tak, že ryby budou ve skutečnosti houby. Ale na talíři od ryb k nerozeznání. Vídeňský startup Revo Foods představil potraviny z mykoproteinu, bílkoviny, která se vyrábí z hub pěstovaných v obřích fermentorech. Pomocí 3D tisku ji pak upravuje do podoby ryb či chobotnic. Nově jsou tyto výrobky k dostání i v Česku.
Ovoce a zelenina jsou základem zdravé výživy a zdravého životního stylu. Kromě toho, že jsou zdrojem řady vitamínů a minerálů, jeho konzumací můžeme zabránit nárůstu hmotnosti a snížit riziko obezity, se kterou souvisí celá řada dalších nemocí. Doporučuje se 400 gramů ovoce a zeleniny denně.