Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy:

Vyhláška č. 133/2025 Sb. o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Vyhláška č. 147/2025 Sb. o vzorech formulářů a evidenci psychomodulačních látek a zařazených psychoaktivních látek

Připravovaná legislativa ČR

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 334/2013 Sb., k provedení některých ustanovení zákona o povinném značení lihu

Cíle návrhu:

Novela vyhlášky reflektuje změny zákona o povinném značení lihu, které jsou součástí tzv. celnického balíčku. Novelizuje vyhlášku tak, aby odpovídala novému zmocnění Ministerstva financí k vydání této vyhlášky podle § 75. Novela rozšiřuje okruh podání a doplňuje nové vzory formulářů, které souvisí s novelou zákona a úpravami v daňovém řádu. Většina ustanovení vyhlášky má nabýt účinnosti 1. července 2025, zatímco změny týkající se formulářových podání vstoupí v platnost 1. ledna 2026 v souladu s některými novelizačními body celnického balíčku.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8038948.htm

 

Poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech)

Cíle návrhu:

Návrh zákona mění podmínky pro tvorbu zákonné rezervy autorizované obalové společnosti, která má sloužit k zajištění kontinuity plnění povinností při ukončení činnosti. Nově se navrhuje snížení požadované výše rezervy z 50 % na 25 % ročních nákladů a současně se zkracuje lhůta pro její naplnění ze stávajících pěti let na dva roky od vydání rozhodnutí o autorizaci. Důvodem je praktická nevyužitelnost rezervy při nepředvídaných výkyvech nákladů, její zbytečná finanční zátěž pro výrobce a skutečnost, že pro zajištění ukončení činnosti postačuje rezerva odpovídající jednomu čtvrtletí provozu. Úprava nemá dopad na státní rozpočet.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8061407.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

Cíle návrhu:

Reaguje na zkušenosti z praxe a harmonizuje pravidla s nařízeními o hygieně, označování potravin a trhu s produkty rybolovu. Aktualizace podporuje přesné a srozumitelné informace pro spotřebitele, čímž umožňuje informovaný výběr potravin a zajišťuje vyšší kvalitu a bezpečnost potravin živočišného původu.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959002.htm

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Cíle návrhu:

Návrh zákona transponuje evropské směrnice zaměřené na ochranu spotřebitele při ekologicky šetrném nakupování. Zavádí nová pravidla pro tvrzení o udržitelnosti, rozšiřuje seznam zakázaných nekalých praktik, a stanoví informační povinnosti o opravitelnosti a životnosti výrobků. Spotřebitelé budou nově informováni i o možnosti volby opravy namísto výměny, která nově prodlouží odpovědnostní dobu prodávajícího. Návrh rovněž ruší odkazy na evropskou platformu pro mimosoudní řešení sporů, jejíž činnost končí.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8065410.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc květen.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/888 ze dne 15. května 2025 o zápisu zeměpisného označení Pastel de feijão de Torres Vedras (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/955 ze dne 22. května 2025 o zápisu zeměpisného označení Savolainen mustikkakukko (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/956 ze dne 22. května 2025 o zápisu zeměpisného označení Sal de Rio Maior / Flor de Sal de Rio Maior (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1005 ze dne 26. května 2025 o schválení změny specifikace produktu s chráněným označením původu Bohotín na úrovni Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1009 ze dne 26. května 2025 o schválení změny specifikace produktu – zaručená tradiční specialita Berthoud
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1013 ze dne 26. května 2025 o zápisu zeměpisného označení Erzincan Tulum Peyniri (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1020 ze dne 26. května 2025, kterým se zapisuje zeměpisné označení Pérail (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1022 ze dne 26. května 2025 o zápisu zeměpisného označení Miel de Asturias (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143

Nové potraviny

Oprava prováděcího nařízení Komise (EU) 2025/167 ze dne 30. ledna 2025, kterým se povoluje uvedení glukosylhesperidinu jako nové potraviny na trh a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Úř. věst. L 2025/167, 31.1.2025)

Mezinárodní vztahy

Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 15/2025 ze dne 7. února 2025, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/725]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 16/2025 ze dne 7. února 2025, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/726]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 17/2025 ze dne 7. února 2025, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/731]
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1113 ze dne 26. května 2025, kterým se mění nařízení (ES) č. 1484/95, pokud jde o stanovení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec a pro vaječný albumin

Bezpečnost potravin

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/854 ze dne 7. května 2025 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie na roky 2026, 2027 a 2028 k zajištění dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů a k posouzení expozice spotřebitelů reziduím pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o zrušení prováděcího nařízení (EU) 2024/989 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1093 ze dne 22. května 2025, kterým se stanoví pravidla pro uplatňování nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/1115, pokud jde o seznam zemí, které představují nízké nebo vysoké riziko produkce příslušných komodit, u nichž příslušné produkty nesplňují požadavky článku 3 písm. a). (Text s významem pro EHP)

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE KVĚTNA

Mražené kuře z Polska obsahovalo salmonely
autor: SVS

Státní veterinární správa informuje, že se na českém trhu distribuovalo mražené kuře z Polska, v němž byl zjištěn obsah salmonel. Menší část zásilky se podařilo stáhnout z oběhu, větší část se již prodala. Kuřata byla distribuována především do stravovacích zařízení, část se prodala koncovým zákazníkům v maloobchodních prodejnách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Datum spotřeby mraženého výrobku vyprší až za 19 měsíců. Dá se předpokládat, že někteří zákazníci jej mohou mít ještě v mrazáku. Neměli by kuře konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

Celý článek zde

 

Letošní zimu v Česku nepřežila téměř čtvrtina včelstev
autor: Český svaz včelařů

Letošní zimu v Česku nepřežila téměř čtvrtina včelstev, což je doposud nejhorší výsledek za posledních dvanáct let. Mimořádné kolapsy včelstev podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varoózou, která nabrala na síle nezvykle brzy kvůli loňskému teplému jaru. Největší ztráty po zimě zaznamenali včelaři v Praze, Libereckém a Ústeckém kraji.

Celý článek zde

 

Rezidua pesticidů v potravinách: Jaká je situace v EU?
autor: KM EFSA

Podle nejnovější výroční zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zůstává riziko reziduí pesticidů pro lidské zdraví nízké, stejně jako v předchozích letech.

Celý článek zde 

 

V ČR bylo po půl roce potvrzeno ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu
autor: SVS

V komerčním chovu bažantů a dalších druhů ptáků na Znojemsku bylo potvrzeno ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky. Jedná se o první případ výskytu této nákazy v komerčním chovu ptáků od loňského listopadu. Česká republika přijde o mezinárodní status země prosté ptačí chřipky, který oficiálně získala zpět od poloviny února.

Celý článek zde 

 

Stanovení nebezpečného výrobku: ELFLIQ NIC SALTS, 50 mg/ml, 30 ml – 6 příchutí (na přední straně s vyobrazenou lahvičkou)
autor: HSHMP
Když věda pomáhá neplýtvat: výzkum pomohl stanovit pravidla pro bezpečné zchlazování jídel pro darované pokrmy
autor: CARC

Každý den končí v odpadu jídelen a kuchyní veřejného stravování tuny nevyužitého jídla. Společný výzkum odborníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu v. v. i. (CARC) a spolku Zachraň jídlo přinesl jasná doporučení, jak přebytky bezpečně zchlazovat pro možné darování těm, kdo je potřebují.

Celý článek zde 

 

Změna v ohlašovací povinnosti pěstitelů máku setého a technického konopí
autor: ÚKZÚZ

Připravovanou novelou zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, ve znění pozdějších předpisů by s předpokládanou účinností k 1.7.2025, mělo dojít ke změně v ohlašovací povinnosti pěstitelů máku setého a technického konopí. Pěstitelé svá hlášení už nebudou zasílat Celnímu úřadu, ale nově budou hlášení zasílána Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému.

Celý článek zde 

 

Zemědělci a potravináři prosazují zpřísnění dovozu zboží z Ukrajiny
autor: PK ČR

Čeští zemědělci a potravináři se důrazně staví proti prodloužení současné podoby obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Stávající bezcelní režim, který umožňuje většině ukrajinského zboží vstup na unijní trh bez jakýchkoli celních poplatků, ohrožuje jejich podnikání. Negativním důsledkem bylo například letošní uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou na jižní Moravě, kde jednou z příčin ukončení výroby byly i levné dovozy z Ukrajiny.

Celý článek zde ​​​​​​​

 

TESTY

dTest: Test instantních dětských kaší 2025
autor: dTest

Po šestém měsíci věku se s ní setká při večeři, snídani nebo odpolední svačině asi každé dítě. Řeč je o obilné kaši. Rodiče považují za samozřejmé, že prodávaná výživa pro malé děti vyhovuje těm nejpřísnějším požadavkům na zdravotní nezávadnost. My také, přesto jsme se to rozhodli ověřit v nezávislé laboratoři. Výsledky nás nemile překvapily. Na souboru devíti výrobků jsme totiž použili úplně celou škálu známek.

Celý článek zde

 

dTest: Test mražené pizzy 2025
autor: dTest

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit plnohodnotný oběd či večeři. Data obchodníků naznačují, že jde o jeden z nejprodávanějších druhů mraženého zboží, který kupuje zhruba polovina všech domácností. Pro test jsme vybírali z nejoblíbenějších druhů pizzy a volba padla na sýrovou. Celkem jsme jich do laboratoře poslali 14. Rozdíly se našly jak v chuti, tak v množství soli.

Celý článek zde

 

Akademie kvality: Jak jsme testovali medy
autor: Akademie kvality, SZIF

Med je jednou z nejstarších přírodních sladkých látek využívaných člověkem. Historické prameny dokládají, že sběr medu probíhal již v době kamenné, jak naznačují malby v jeskyních v oblasti Španělska datované do období kolem 8 000 let př. n. l. Ve starověkých civilizacích, jako byly Egypt, Řecko a Řím, měl med nejen výživovou, ale i léčivou a náboženskou funkci. Med vzniká přeměnou nektaru (sladká šťáva vylučovaná rostlinami) nebo medovice (sladká šťáva vylučovaná tzv. producenty medovice) v úlu za pomoci velkého množství včel. V našich podmínkách jsou hlavními zdroji nektaru ovocné stromy, řepka, lípa, akát, pohanka či slunečnice.

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Nová éra stravování: Na ministerstvu zdravotnictví se sešli šéfkuchaři z nemocnic, škol, ale i ti, kteří se dlouhodobě věnují vzdělávání
autor: Ministerstvo zdravotnictví 

Stravování ve zdravotnických, školních a sociálních zařízeních má přímý dopad na zdraví a kvalitu života pacientů, žáků i klientů. Přestože odborníci mají k dispozici přesně definované nutriční požadavky a doporučení, v praxi často naráží na překážky při jejich zavádění. Jedním z klíčových faktorů pro úspěšnou změnu jsou kuchaři a kuchařky, kteří dokáží pravidla zdravého stravování proměnit v chutná, pestrá a atraktivní jídla. Ti se včera sešli na ministerstvu zdravotnictví v rámci aktivit Meziresortní pracovní skupiny pro problematiku institucionálního stravování.

Celý článek zde 

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v dubnu 2025
autor: HSHMP 

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 4. – 30. 4. 2025 celkem 134 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 20 finančních sankcí v celkové výši 159 000,- Kč.

Celý článek zde 

 

Potravinářská inspekce vloni uložila pokuty za téměř 190 milionů, většina uzavřených provozoven jsou restaurace
autor: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce uskutečnila v roce 2024 celkem 50 059 vstupů v rámci výkonu úřední kontroly s cílem chránit zdraví a oprávněné zájmy spotřebitelů i rovné prostředí pro poctivé provozovatele.

Celý článek zde 

 

#FairHORECAinEU – Osvětová kampaň Evropského orgánu pro pracovní záležitosti v HORECA sektoru
zdroj: socr.cz

Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA) pomáhá šířit mezi mobilními pracovníky a mezi zaměstnavateli na vnitřním trhu Evropské unie informace o pracovních a životních podmínkách migrujících pracovníků, o právech a povinnostech zaměstnanců a zaměstnavatelů v jednotlivých členských státech s cílem zajistit férové podmínky výkonu práce a podnikání v EU.

Celý článek zde

 

Do obchodů přichází změna. Vejce už nebudou muset být v chladicích boxech
autor: Ludmila Šimková

Do českých obchodů přichází změna. Od 1. září si budete moci koupit vajíčka nebo majonézu mimo chladicí boxy kdekoliv na ploše prodejny. Novela, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, totiž umožní skladovat vajíčka v prostorách s teplotou do 24 stupňů Celsia. Do teď to bylo 18 stupňů.

Celý článek zde

 

Losos z hub? Rakouská firma vyrábí rybí speciality 3D tiskem
autor: Zuzana Keményová

Jak si dát rybí filet s čistým svědomím, že se kvůli obědu nedrancoval oceán a mražené ryby se nevozily přes půl světa? Tak, že ryby budou ve skutečnosti houby. Ale na talíři od ryb k nerozeznání. Vídeňský startup Revo Foods představil potraviny z mykoproteinu, bílkoviny, která se vyrábí z hub pěstovaných v obřích fermentorech. Pomocí 3D tisku ji pak upravuje do podoby ryb či chobotnic. Nově jsou tyto výrobky k dostání i v Česku.

Celý článek zde

 

Zdravá svačina s otazníky. Nakrájené ovoce v plastových obalech
zdroj: prahain.cz

Ovoce a zelenina jsou základem zdravé výživy a zdravého životního stylu. Kromě toho, že jsou zdrojem řady vitamínů a minerálů, jeho konzumací můžeme zabránit nárůstu hmotnosti a snížit riziko obezity, se kterou souvisí celá řada dalších nemocí. Doporučuje se 400 gramů ovoce a zeleniny denně.

Celý článek zde

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti