Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy:

Vyhláška č. 3/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 82/2019 Sb., o tabákových nálepkách, ve znění vyhlášky č. 347/2023 Sb.
Nařízení vlády č. 11/2025 Sb. o seznamu zařazených psychoaktivních látek

Nové účinné předpisy:

Vyhláška č. 303/2024 Sb., kterou se mění vyhláška č. 253/2018 Sb., o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin
Zákon č. 321/2024 Sb., kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
Nařízení vlády č. 419/2024 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů

Připravovaná legislativa ČR

Návrh nařízení vlády o seznamu psychomodulačních látek
Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol

Cíle návrhu:

Nařízení vlády č. 74/2017 Sb. upravuje program „Ovoce, zelenina a mléko do škol“ na národní úrovni, který podporuje zdravé stravovací návyky dětí a přináší sociální výhody pro rodiny s nižšími příjmy. Novela nařízení zkracuje období dodávek do škol (od listopadu místo září) a přizpůsobuje jej snížené finanční podpoře. Zároveň zavádí nové požadavky na dokumentaci produktů, včetně doložení technických údajů a protokolů o mléčných výrobcích.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7946236.htm

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení, a další související zákony

Cíle návrhu:

Navrhovaná novela zákona č. 452/2001 Sb. upravuje ochranu označení původu a zeměpisných označení v souladu s nařízeními EU. Cílem je přizpůsobit český právní rámec nařízením (EU) 2023/2411 a (EU) 2024/1143, které rozšiřují unijní ochranu na nezemědělské produkty, jako jsou řemeslné a průmyslové výrobky. Návrh zákona zrušuje vnitrostátní ochranu těchto označení a zavádí mechanismy pro přechod na unijní úroveň ochrany, včetně kontrolních a sankčních opatření​.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7927894.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc leden.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/32 ze dne 13. ledna 2025, kterým se schvaluje úprava tradičního výrazu v odvětví vína v souladu s čl. 115 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (Vino de calidad con indicación geográfica)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/34 ze dne 13. ledna 2025, kterým se schvaluje úprava tradičního výrazu v odvětví vína v souladu s čl. 115 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (Chacolí-Txakolina)
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2025/27 ze dne 30. října 2024, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143 o pravidla týkající se zápisu a ochrany zeměpisných označení, zaručených tradičních specialit a nepovinných údajů o jakosti a zrušuje nařízení v přenesené pravomoci (EU) č. 664/2014
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2025/28 ze dne 30. října 2024, kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2019/33, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o žádosti o ochranu označení původu, zeměpisné označení a tradiční výrazy v odvětví vína, námitkové řízení, omezení použití, změny specifikací produktů, zrušení ochrany a označování a obchodní úpravy
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2025/29 ze dne 30. října 2024, kterým se zrušuje nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2021/1235, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/787 o pravidla týkající se žádostí o zápis zeměpisných označení lihovin, změny specifikací produktu, zrušení registrace a rejstříku
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/26 ze dne 30. října 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o registrace, změny, zrušení, prosazování ochrany, označování a sdělení o zeměpisných označeních a zaručených tradičních specialitách a o změně prováděcího nařízení (EU) 2019/34, pokud jde o zeměpisná označení v odvětví vína, a o zrušení prováděcích nařízení (EU) č. 668/2014 a (EU) 2021/1236
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/98 ze dne 14. ledna 2025 o zápisu zaručené tradiční speciality Arroz de Sarrabulho à moda de Ponte de Lima (ZTS) do rejstříku zaručených tradičních specialit Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/118 ze dne 14. ledna 2025 o zápisu zeměpisného označení Oli de Menorca/Aceite de Menorca (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady(EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/112 ze dne 16. ledna 2025 o zápisu zeměpisného označení Silifke Yoğurdu (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/116 ze dne 16. ledna 2025 o zápisu zeměpisného označení Jidvei (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2025/107 ze dne 23. ledna 2025, kterým se v Unii odmítá ochrana označení původu „Emmentaler“ zapsaný v Mezinárodním rejstříku označení původu a zeměpisných označení Ženevského aktu
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/131 ze dne 21. ledna 2025 o zápisu zeměpisného označení Trnavský slad (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/135 ze dne 21. ledna 2025 o zápisu zeměpisného označení Ġbejna tan-nagħaġ (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/136 ze dne 21. ledna 2025, kterým se schvaluje nevýznamná změna specifikace produktu s chráněným zeměpisným označením Espárrago de Huétor-Tájar podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/178 ze dne 24. ledna 2025 o zápisu zeměpisného označení Aglonas maizes veistūklis (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/191 ze dne 24. ledna 2025 o zápisu zeměpisného označení Sussex (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143

Limity reziduí

Nařízení Komise (EU) 2025/115 ze dne 21. ledna 2025, kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro fluxapyroxad, lambda-cyhalothrin, metalaxyl a nikotin v nebo na určitých produktech (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2025/146 ze dne 29. ledna 2025, kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí zoxamidu v některých produktech nebo na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2025/158 ze dne 29. ledna 2025, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí acetamipridu v některých produktech nebo na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Nové potraviny

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/89 ze dne 20. ledna 2025, kterým se povoluje uvedení prášku ošetřeného UV zářením z celých larev Tenebrio molitor (potemníka moučného) na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/153 ze dne 29. ledna 2025, kterým se povoluje uvádění rostlin Lemna minor a Lemna gibba na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/167 ze dne 30. ledna 2025, kterým se povoluje uvedení glukosyl hesperidinu na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)

Bezpečnost potravin

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/33 ze dne 13. ledna 2025, kterým se povoluje výjimka podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/573, pokud jde o používání fluorovaných skleníkových plynů s GWP 150 a více v tryskacích skříních, řemeslných výrobnících zmrzliny gelato, výrobcích ledu, vozících pro konzervaci a regeneraci potravin, zpomalovací skříně, dávkovače mražených nápojů a dávkovače studené smetany (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/97 ze dne 21. ledna 2025, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o podmínky použití a specifikace nového potravinářského isomalto-oligosacharidu (Text s významem pro EHP)

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE LEDNA

Zhodnocení čtvrtého roku systému kvality Q CZ pro konzumní brambory
autor: ÚKZÚZ

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ukončil čtvrtý rok certifikace konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ. Ve čtvrtém roce čtyřletého certifikačního cyklu bylo vydáno celkem 39 certifikátů a celkový počet platných certifikátů se tak navýšil na celkových 198. V roce 2025 bude probíhající čtyřletý certifikační cyklus pokračovat dozorovými inspekcemi a současně se mohou do 30. dubna přihlásit noví žadatelé nebo současní držitelé certifikátů, kterým bude ukončena platnost certifikátů k datu 30.4.2025.

Celý článek zde

 

Varování před konzumací potraviny měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur
autor: Ministerstvo zdravotnictví

Hlavní hygienička ČR varuje před konzumací potraviny „měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur“, balené jednotlivě, hmotnost 290 g, šarže 4507, datum spotřeby 18. 1. 2025. Výrobcem potraviny je Wilder Käser, Schwendter Straße 76, Ortsteil Gasteig, 6382 Kirchdorf, Rakousko, v České republice je potravina distribuována společností Tiroler Bauernstandl GmbH, Achenweg 16/4, A-6370 Kitzbühel, Rakousko se skladem v ČR na adrese Tiroler.cz, Horní 124, 74401 Frenštát pod Radhoštěm, prodávající: AK25 s.r.o., Kopaná 2061, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm.

Celý článek zde

 

TZ SOCR ČR a SPaC: Pečivo je a bude základní potravinou pro většinu Čechů. Mění se však jejich preference
autor: SOCR ČR a SPaC

Pečivo je pro Čechy stále jednou z nejdůležitějších a nejzákladnějších potravin, které tvoří neodmyslitelnou součást jejich stravovacích návyků. Tento fakt se nemění již po celé generace a odráží hlubokou tradici a náklonnost českého národa k chlebu a dalším druhům pečiva. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR spotřebitelé čím dál více preferují kvalitní výrobky a zajímají se o jejich složení.

Celý článek zde

 

SVS před Vánoci zkontrolovala přes 600 prodejců kaprů, závadu zjistila u 2,5 procenta z nich
autor: SVS

Inspektoři Státní veterinární správy zkontrolovali před uplynulými vánočními svátky více než 600 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili pouze u 2,45 procenta z nich. Mezi zjištěnými závadami převládaly prohřešky proti hygieně a pochybení administrativního rázu. Pozitivní je, že pouze ve dvou případech bylo zjištěno porušení zásad welfare ryb. Prodejci ryb v ČR před Vánocemi nahlásili bezmála 2 500 prodejních míst.

Celý článek zde

 

Výsledná sklizeň ovoce 2024
autor: ÚKZÚZ

Výsledná sklizeň ovoce k 15. 12. 2024 v případě jabloní činí 36 040 tun, což je 32 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Na výrazném poklesu sklizně jablek se podepsalo teplé jarní počasí následované jarními mrazy, které způsobily poškození květů a plůdků.

Celý článek zde

 

Společnosti Kaufland a Lidl podporují zálohování a budou na něj připraveny. Potvrdily to i výsledky pilotního projektu zpětného odběru nápojových PET lahví a plechovek
autor: MŽP 

Při příležitosti návštěvy ministra životního prostředí Petra Hladíka ve společnostech Kaufland a Lidl byly představeny průběžné výsledky dvouletého pilotního projektu na zpětný odběr nápojových PET lahví a plechovek. Programy zaměřené na edukaci zákazníků a jejich zkušenosti se systémem se osvědčily. Probíhající přípravy na budoucí zálohový systém v ČR tak vychází jak z výsledků projektu, tak ze zkušeností obou obchodních řetězců se zálohováním v zahraničí.

Celý článek zde 

 

Vepřové z ČR i celé EU se opět může vyvážet na Ukrajinu. Diplomatická a odborná jednání s ukrajinskou stranou slaví úspěch
autor: Ministerstvo zemědělství

Zástupcům České republiky a Evropské unie se podařilo s Ukrajinou dojednat zrušení zákazu vývozu vepřového na Ukrajinu. Ten ukrajinská strana zavedla v roce 2022 kvůli nákaze afrického moru prasat v EU. Po několika jednáních je nyní možné od ledna opět vyvážet prasata a výrobky z něj na Ukrajinu.

Celý článek zde 

 

Méně jídla v odpadu a pomoc lidem v nouzi: MŽP investuje dalších 50 milionů do rozvoje potravinových bank
autor: Ministerstvo životního prostředí

Potravinové banky jsou pro lidi v nouzi často poslední záchranou. Díky nim se zachráněné jídlo dostává k potřebným a potraviny zbytečně nekončí v kontejnerech. Ministerstvo životního prostředí posílá další investice na rozvoj potravinových bank. Na rekonstrukci a vybavení skladů potravin, nákup svozové a manipulační techniky a zpracování potravin aktuálně rozdělí 50 milionů korun.

Celý článek zde ​​​​​​​

 

Potravináři loni darovali stovky tun výrobků, s pomocí počítají i letos
autor: Potravinářská komora ČR

Výrobci potravin v loňském roce darovali stovky tun potravin a balených vod. Připravili rovněž drogistické zboží a krmivo pro domácí mazlíčky. Jde o významnou pomoc pro rodiče samoživitele, osamělé seniory a další znevýhodněné skupiny. Na dobročinné akce chtějí podniky přispívat i letos.

Celý článek zde 

 

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhověla
autor: SZPI

Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.

Celý článek zde 

 

Bezpečnost jednoporcových pokrmů pod drobnohledem: Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo výsledky kontrol
autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi (KHS) úspěšně realizovalo cílený státní zdravotní dozor zaměřený na mikrobiologickou nezávadnost jednoporcových balených pokrmů. Dozor probíhal během října a listopadu 2024 a jeho výsledky přinesly důležité poznatky pro zajištění bezpečnosti potravin určených k přímé spotřebě. Cílem kontroly bylo prověřit, zda jednoporcové balené pokrmy, které jsou častou volbou spotřebitelů pro rychlé stravování, splňují mikrobiologická kritéria stanovená evropskou a českou legislativou. Pracovníci KHS provedli odběr vzorků v několika stravovacích zařízeních po celé České republice a zaměřili se na pokrmy balené do jednorázových obalů pomocí zatavovacích přístrojů. Tyto pokrmy se často prodávají v rámci tzv. krabičkových diet, případně jako hotová jídla pro okamžitou konzumaci.

Celý článek zde 

 

TESTY

dTest: Test granoly 2025
autor: dTest

V lednu leckdo cítí potřebu ozdravit svůj jídelníček. Poměrně snadnou cestou se zdá být cereální snídaně v podobě müsli. Obchodníci jej nabízejí v mnoha podobách, my jsme si pro test vybrali zapékané s lyofilizovaným ovocem. Pátrání po pesticidech tentokrát dopadlo dobře, ovšem ukázalo se, že pokud jde o obsah tuku a cukru, snese granola srovnání s vánočkou.

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Pozor, přišla „hygiena“!
autor: Mgr. Jiří Plzák, Ing. Vladimír Bureš

Inspekce z Krajské hygienické stanice je strašák mnohých stravovacích provozů. Že to tak být nemusí, dle hesla „štěstí přeje připraveným“, si povíme v tomto článku. A na závěr se můžete také podívat na krátký rozhovor s MUDr. Evou Lysou, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých územního pracoviště Brno a Znojmo, které jsme se zeptali na největší úskalí, která se s hygienickou kontrolou pojí.

Celý článek zde

 

Malnutrice není totéž, co podvýživa
autor: dTest

Nesprávnou výživu neboli malnutrici na člověku nemusíte poznat na první pohled, přesto není výjimkou ani v bohaté zemi, jakou je Česko. Postihuje také zdravé lidi, ale u nemocného člověka výrazně zhoršuje šanci k uzdravení. Doc. MUDr. Pavel Těšínský, na kterého jsme se obrátili, patří mezi specialisty, kteří s ní bojují a bourají zažité mýty.

Celý článek zde

 

MPO: Změny pro podnikatele od 1. 1. 2025
zdroj: MPO

Od 1. ledna 2025 se dotkne podnikatelů několik změn v souvislosti s nabytím účinnosti právních předpisů.

Celý článek zde

 

Změna státního dozoru v oblasti společného stravování od 1. 1. 2025
autor: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích. Výkon dozoru nad výrobou a uváděním pokrmů na trh je rozdělen zejména mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a orgány ochrany veřejného zdraví (krajské hygienické stanice).

Celý článek zde

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v listopadu 2024
autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 11. – 30. 11. 2024 celkem 128 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 34 finančních sankcí v celkové výši 256 000,- Kč. Ve 3 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Celý článek zde

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v prosinci 2024
autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 12. – 31. 12. 2024 celkem 68 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 14 finančních sankcí v celkové výši 99 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Celý článek zde

 

Činnosti KHS v potravinářských podnicích
autor: HSHMP
Ministr Výborný: Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI odstraňuje dříve mnohdy nelogické rozdělení působnosti
autor: Ministerstvo zemědělství, SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje provozovny společného stravování (restaurace, bary, pivnice, vinárny, rychlá občerstvení, cukrárny, stravování na čerpacích stanicích apod.) společně s dalšími orgány dozoru od roku 2015. Od letošního 1. ledna se dozor nad požadavky potravinového práva v provozovnách společného stravování otevřeného typu sjednotil pod Ministerstvo zemědělství.

Celý článek zde

 

Biopotraviny ve veřejném stravování: Co nás čeká v roce 2025?
autor: Akademie kvality

V průběhu roku vstoupí v platnost nová povinnost, která zavede minimální podíl 5 % biopotravin ve veřejném stravování. Ty se nově objeví v jídelníčku veřejných institucí, jako jsou například nemocnice, úřady, menzy či domovy seniorů. U škol je tento podíl stanoven na 2 % z hmotnosti porce. Podle průzkumu Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO realizovaného ve spolupráci s agenturou Ipsos tuto změnu podporuje více než polovina Čechů. Důležitost původu potravin zdůraznilo dokonce 70 % dotázaných.

Celý článek zde

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti