Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Návrhem se zařazují 4 látky na seznam psychomodulačních látek, a to kratom, kratom extrakt, konopí do 1 % THC a konopí extrakt a tinktura do 1 % THC.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7978250.htm
Cíle návrhu:
Nařízení vlády č. 74/2017 Sb. upravuje program „Ovoce, zelenina a mléko do škol“ na národní úrovni, který podporuje zdravé stravovací návyky dětí a přináší sociální výhody pro rodiny s nižšími příjmy. Novela nařízení zkracuje období dodávek do škol (od listopadu místo září) a přizpůsobuje jej snížené finanční podpoře. Zároveň zavádí nové požadavky na dokumentaci produktů, včetně doložení technických údajů a protokolů o mléčných výrobcích.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7946236.htm
Cíle návrhu:
Navrhovaná novela zákona č. 452/2001 Sb. upravuje ochranu označení původu a zeměpisných označení v souladu s nařízeními EU. Cílem je přizpůsobit český právní rámec nařízením (EU) 2023/2411 a (EU) 2024/1143, které rozšiřují unijní ochranu na nezemědělské produkty, jako jsou řemeslné a průmyslové výrobky. Návrh zákona zrušuje vnitrostátní ochranu těchto označení a zavádí mechanismy pro přechod na unijní úroveň ochrany, včetně kontrolních a sankčních opatření.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7927894.htm
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ukončil čtvrtý rok certifikace konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ. Ve čtvrtém roce čtyřletého certifikačního cyklu bylo vydáno celkem 39 certifikátů a celkový počet platných certifikátů se tak navýšil na celkových 198. V roce 2025 bude probíhající čtyřletý certifikační cyklus pokračovat dozorovými inspekcemi a současně se mohou do 30. dubna přihlásit noví žadatelé nebo současní držitelé certifikátů, kterým bude ukončena platnost certifikátů k datu 30.4.2025.
Hlavní hygienička ČR varuje před konzumací potraviny „měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur“, balené jednotlivě, hmotnost 290 g, šarže 4507, datum spotřeby 18. 1. 2025. Výrobcem potraviny je Wilder Käser, Schwendter Straße 76, Ortsteil Gasteig, 6382 Kirchdorf, Rakousko, v České republice je potravina distribuována společností Tiroler Bauernstandl GmbH, Achenweg 16/4, A-6370 Kitzbühel, Rakousko se skladem v ČR na adrese Tiroler.cz, Horní 124, 74401 Frenštát pod Radhoštěm, prodávající: AK25 s.r.o., Kopaná 2061, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm.
Pečivo je pro Čechy stále jednou z nejdůležitějších a nejzákladnějších potravin, které tvoří neodmyslitelnou součást jejich stravovacích návyků. Tento fakt se nemění již po celé generace a odráží hlubokou tradici a náklonnost českého národa k chlebu a dalším druhům pečiva. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR spotřebitelé čím dál více preferují kvalitní výrobky a zajímají se o jejich složení.
Inspektoři Státní veterinární správy zkontrolovali před uplynulými vánočními svátky více než 600 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili pouze u 2,45 procenta z nich. Mezi zjištěnými závadami převládaly prohřešky proti hygieně a pochybení administrativního rázu. Pozitivní je, že pouze ve dvou případech bylo zjištěno porušení zásad welfare ryb. Prodejci ryb v ČR před Vánocemi nahlásili bezmála 2 500 prodejních míst.
Výsledná sklizeň ovoce k 15. 12. 2024 v případě jabloní činí 36 040 tun, což je 32 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Na výrazném poklesu sklizně jablek se podepsalo teplé jarní počasí následované jarními mrazy, které způsobily poškození květů a plůdků.
Při příležitosti návštěvy ministra životního prostředí Petra Hladíka ve společnostech Kaufland a Lidl byly představeny průběžné výsledky dvouletého pilotního projektu na zpětný odběr nápojových PET lahví a plechovek. Programy zaměřené na edukaci zákazníků a jejich zkušenosti se systémem se osvědčily. Probíhající přípravy na budoucí zálohový systém v ČR tak vychází jak z výsledků projektu, tak ze zkušeností obou obchodních řetězců se zálohováním v zahraničí.
Zástupcům České republiky a Evropské unie se podařilo s Ukrajinou dojednat zrušení zákazu vývozu vepřového na Ukrajinu. Ten ukrajinská strana zavedla v roce 2022 kvůli nákaze afrického moru prasat v EU. Po několika jednáních je nyní možné od ledna opět vyvážet prasata a výrobky z něj na Ukrajinu.
Potravinové banky jsou pro lidi v nouzi často poslední záchranou. Díky nim se zachráněné jídlo dostává k potřebným a potraviny zbytečně nekončí v kontejnerech. Ministerstvo životního prostředí posílá další investice na rozvoj potravinových bank. Na rekonstrukci a vybavení skladů potravin, nákup svozové a manipulační techniky a zpracování potravin aktuálně rozdělí 50 milionů korun.
Celý článek zde
Výrobci potravin v loňském roce darovali stovky tun potravin a balených vod. Připravili rovněž drogistické zboží a krmivo pro domácí mazlíčky. Jde o významnou pomoc pro rodiče samoživitele, osamělé seniory a další znevýhodněné skupiny. Na dobročinné akce chtějí podniky přispívat i letos.
Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.
Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi (KHS) úspěšně realizovalo cílený státní zdravotní dozor zaměřený na mikrobiologickou nezávadnost jednoporcových balených pokrmů. Dozor probíhal během října a listopadu 2024 a jeho výsledky přinesly důležité poznatky pro zajištění bezpečnosti potravin určených k přímé spotřebě. Cílem kontroly bylo prověřit, zda jednoporcové balené pokrmy, které jsou častou volbou spotřebitelů pro rychlé stravování, splňují mikrobiologická kritéria stanovená evropskou a českou legislativou. Pracovníci KHS provedli odběr vzorků v několika stravovacích zařízeních po celé České republice a zaměřili se na pokrmy balené do jednorázových obalů pomocí zatavovacích přístrojů. Tyto pokrmy se často prodávají v rámci tzv. krabičkových diet, případně jako hotová jídla pro okamžitou konzumaci.
V lednu leckdo cítí potřebu ozdravit svůj jídelníček. Poměrně snadnou cestou se zdá být cereální snídaně v podobě müsli. Obchodníci jej nabízejí v mnoha podobách, my jsme si pro test vybrali zapékané s lyofilizovaným ovocem. Pátrání po pesticidech tentokrát dopadlo dobře, ovšem ukázalo se, že pokud jde o obsah tuku a cukru, snese granola srovnání s vánočkou.
Inspekce z Krajské hygienické stanice je strašák mnohých stravovacích provozů. Že to tak být nemusí, dle hesla „štěstí přeje připraveným“, si povíme v tomto článku. A na závěr se můžete také podívat na krátký rozhovor s MUDr. Evou Lysou, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých územního pracoviště Brno a Znojmo, které jsme se zeptali na největší úskalí, která se s hygienickou kontrolou pojí.
Nesprávnou výživu neboli malnutrici na člověku nemusíte poznat na první pohled, přesto není výjimkou ani v bohaté zemi, jakou je Česko. Postihuje také zdravé lidi, ale u nemocného člověka výrazně zhoršuje šanci k uzdravení. Doc. MUDr. Pavel Těšínský, na kterého jsme se obrátili, patří mezi specialisty, kteří s ní bojují a bourají zažité mýty.
Od 1. ledna 2025 se dotkne podnikatelů několik změn v souvislosti s nabytím účinnosti právních předpisů.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích. Výkon dozoru nad výrobou a uváděním pokrmů na trh je rozdělen zejména mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a orgány ochrany veřejného zdraví (krajské hygienické stanice).
Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 11. – 30. 11. 2024 celkem 128 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 34 finančních sankcí v celkové výši 256 000,- Kč. Ve 3 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 12. – 31. 12. 2024 celkem 68 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 14 finančních sankcí v celkové výši 99 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje provozovny společného stravování (restaurace, bary, pivnice, vinárny, rychlá občerstvení, cukrárny, stravování na čerpacích stanicích apod.) společně s dalšími orgány dozoru od roku 2015. Od letošního 1. ledna se dozor nad požadavky potravinového práva v provozovnách společného stravování otevřeného typu sjednotil pod Ministerstvo zemědělství.
V průběhu roku vstoupí v platnost nová povinnost, která zavede minimální podíl 5 % biopotravin ve veřejném stravování. Ty se nově objeví v jídelníčku veřejných institucí, jako jsou například nemocnice, úřady, menzy či domovy seniorů. U škol je tento podíl stanoven na 2 % z hmotnosti porce. Podle průzkumu Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO realizovaného ve spolupráci s agenturou Ipsos tuto změnu podporuje více než polovina Čechů. Důležitost původu potravin zdůraznilo dokonce 70 % dotázaných.