Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy

Zákon č. 321/2024 Sb., kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Připravovaná legislativa ČR

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek

Cíle návrhu:

Navrhované nařízení vlády, které mění seznamy omamných a psychotropních látek, reaguje na nové syntetické drogy, které obcházejí stávající regulace. Doplnění seznamů o 143 nových látek má zabránit jejich volnému dostupnosti a ochránit zdraví populace, zejména dětí a mladistvých. Úprava zahrnuje mimo jiné i látky jako thiafentanil a gamabutyrolakton, které mají specifické lékařské a průmyslové využití, avšak kvůli riziku zneužití vyžadují zvláštní regulaci.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7945801.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 291/2003 Sb., o zákazu podávání některých látek zvířatům, jejichž produkty jsou určeny k výživě lidí

Cíle návrhu:

Návrh novely veterinárního zákona přináší změny v monitoringu používání farmakologických látek ve veterinární péči, včetně kontroly jejich reziduí v živočišných produktech. Úpravy jsou nezbytné pro zajištění souladu s novými unijními nařízeními, která nahrazují dřívější směrnici a stanoví pravidla pro úřední kontroly a víceleté kontrolní plány. Cílem je umožnit veterinární správě provádět úřední kontroly podle nových standardů EU, čímž se zlepší bezpečnost potravin a ochrana veřejného zdraví.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7944687.htm

 

Návrh vyhlášky o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem návrhu nové vyhlášky je aktualizace požadavků na výrobky ze škrobu, luštěnin a olejnatých semen na základě nových vědeckých poznatků a technologického vývoje v potravinářství a souladu s předpisy Evropské unie. Nová vyhláška nahrazuje stávající předpis č. 329/1997 Sb. a reflektuje zkušenosti z jeho aplikace v praxi. Zohledňuje také nařízení Komise (EU) 2023/915 o limitech kontaminujících látek a zavádí změny týkající se morfinových alkaloidů v makovém semenu. Vyhláška zavádí nové definice pro výrobky ze sóji a olejnin a zdůrazňuje správné označování potravin pro ochranu spotřebitelů před klamavými informacemi.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7919588.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na nápoje předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Návrhem vyhlášky se provádí transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1438. Nezbytnost navrhované právní úpravy dále vychází ze zkušeností získaných při praktické aplikaci vyhlášky č. 248/2018 Sb., která zatím nebyla nikdy novelizována.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959013.htm

 

Návrh vyhlášky o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové a čokoládové výrobky a med předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Návrhem vyhlášky se provádí transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1438.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959008.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Nezbytnost navrhované právní úpravy dále vychází ze zkušeností získaných při praktické aplikaci vyhlášky č. 69/2016 Sb., která zatím nebyla nikdy novelizována.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959002.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Návrhem vyhlášky se provádí transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1438. Nezbytnost navrhované právní úpravy dále vychází ze zkušeností získaných při praktické aplikaci vyhlášky č. 397/2021 Sb., která zatím nebyla nikdy novelizována.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7958996.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Cíle návrhu:

Novela reaguje na praktické zkušenosti s aplikací současných požadavků a přizpůsobuje je směrnicím EU, zejména směrnici o medu a ovocných produktech a nařízení o informacích pro spotřebitele. Cílem je zajistit, aby informace o potravinách byly přesné a srozumitelné, což umožní spotřebitelům informovaný výběr.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7950936.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 254/2010 Sb., kterou se stanoví seznam vinařských podoblastí, vinařských obcí a viničních tratí

Cíle návrhu:

Aktualizace reaguje na žádosti pěstitelů a obcí o zařazení či změny na seznamu. Posuzování žádostí se řídí kritérii, jako je existence vinice v registru a zaznamenaná produkce.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7950923.htm

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc listopad.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2807 ze dne 28. října 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o zápis zeměpisného označení do rejstříku zeměpisných označení Unie Manisa Mesir Macunu (CHZO)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2890 ze dne 11. listopadu 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o zápis zaručené tradiční speciality do unijního rejstříku tradičních specialit. zaručené speciality (Seneno meso (TSG))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2892 ze dne 12. listopadu 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o zápis zeměpisného označení do rejstříku zeměpisných označení Unie (Torrezno de Soria (CHZO))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2913 ze dne 14. listopadu 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o schválení unijní změny specifikace produktu chráněné označení původu Toro
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2932 ze dne 14. listopadu 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o zápis zeměpisného označení do rejstříku zeměpisných označení Unie („Livanjski sir“ (CHZO))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2921 ze dne 19. listopadu 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o zápis zeměpisného označení do rejstříku zeměpisných označení Unie (Nougat de Montélimar (CHZO))

Mezinárodní vztahy

Rozhodnutí Rady (EU) 2024/2911 ze dne 5. listopadu 2024 o postoji, který je třeba zaujmout jménem Evropské unie v Radě členů Mezinárodní rady pro olivy (IOC), pokud jde o jednu metodu analýzy a obchodní normu MOV pro olivy oleje a oleje z olivových pokrutin

Bezpečnost potravin

Nařízení Komise (EU) 2024/2858 ze dne 12. listopadu 2024, kterým se mění nařízení (EU) 2019/1871, pokud jde o použití referenčních hodnot pro opatření pro nitrofurany a jejich metabolity v kolagenu (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2024/2895 ze dne 20. listopadu 2024, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005, pokud jde o Listeria monocytogenes (Text s významem pro EHP)

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE LISTOPADU

Řeznictví v Praze nedodržovalo předpisy při prodeji zvěřiny
autor: SVS

Inspektoři Státní veterinární správy odhalili při kontrole řeznictví v Praze 5 maso z prasete divokého, které v době kontroly nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Provozovna zvěřinu zpracovávala přesto, že neměla pro tuto činnost povinnou registraci. Veterinární inspektoři zakázali uvádění výše zmíněné zvěřiny na trh, protože představovala pro potenciálního konzumenta zdravotní riziko. Provozovateli řeznictví i uživateli honitby, v níž bylo zvíře uloveno, hrozí sankce.

Celý článek zde

 

Plýtvání potravinami by se do roku 2030 mělo snížit na polovinu, výzkumníci a řetězce hledají společně řešení, jak toho docílit
autor: MENDELU

Nová směrnice o odpadech Evropského parlamentu a Rady bude po státech EU požadovat, aby snížily do roku 2030 plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Proto Food Waste Institut sídlící na Mendelově univerzitě v Brně pozval ke kulatému stolu zástupce maloobchodních řetězců, aby spolu sdíleli své zkušenosti a náměty, co dělají proti plýtvání potravinami. Právě místo prodeje by mohlo být vhodným komunikačním kanálem směrem k domácnostem, které se dle odhadů EU podílí na plýtvání ze 40 až 50 %.

Celý článek zde

 

Metodická příručka pro kontrolu cizorodých látek v pivu, nápojích na bázi piva a surovin pro jejich výrobu
autor: VÚPS

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (VÚPS) představuje nový nástroj pro řízení a udržení vysokého standardu kvality surovin, piva a nápojů z pohledu zdravotní nezávadnosti. Příručka obsahuje základní informace o toxických účincích sledovaných látek a způsobu, jakým se mohou dostat do finálního produktu, jejich nařízené nebo doporučené limity a návrh četnosti analýz těchto látek.

Celý článek zde

 

I malé množství vysoce koncentrovaného kofeinového prášku může způsobit těžkou otravu
zdroj: BfR

Prášky s kofeinem nabízené jako doplňky stravy jsou volně dostupné ke koupi v obchodech nebo na internetu. Takové výrobky používají například někteří sportovci jako takzvané „předtréninkové“ produkty ke zvýšení výkonu. Zejména čisté nebo vysoce koncentrované kofeinové prášky jsou k dostání také v některých internetových obchodech. Podle německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR) mohou tyto výrobky představovat vysoké riziko náhodného předávkování, i velmi malé množství může způsobit významné poškození zdraví.

Celý článek zde

 

Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před salmonelou v mletém mase ze zahraničí
autor: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele před nevyhovující potravinou TESCO Mleté maso míchané, datum použitelnosti: 20.10.2024, chov a porážka: Polsko, veterinární identifikační označení: PL 24770305 WE. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Sokolovská 2164, 347 01 Tachov.

Celý článek zde 

 

Matjesový salát obsahoval listerie
autor: SVS

Státní veterinární správa zjistila v rámci svého dozoru přítomnost bakterie Listeria monocytogenes ve výrobku Matjesový salát s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB spol. s. r. o. Téměř celá šarže (160 ks výrobku) se již prodala konečným spotřebitelům, ale datum spotřeby této šarže ještě nevypršelo. Spotřebitelé, kteří mají výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

Celý článek zde

 

Antibiotika v českých chovech: fakta namísto senzace přináší skvělé zprávy pro spotřebitele českých potravin
autor: ÚSKVBL

U příležitosti konání Evropského antibiotického dne, který je organizován s podporou Světové zdravotnické organizace a je partnerským projektem Světového týdne antibiotického porozumění 18. až 24. listopadu 2024, Vás chceme informovat o aktuálních spotřebách antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat. Za dekádu 2008 – 2018 došlo ke snížení spotřeb antibiotik u hospodářských zvířat v České republice o polovinu. A za posledních pět let, tato spotřeba klesla o dalších 26 %.

Celý článek zde 

 

EFSA zvýšil bezpečnostní limit u sacharinu
autor: KM EFSA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin dospěl ve svém novém vědeckém stanovisku k závěru, že sacharin je pro lidskou spotřebu bezpečný, a zvýšil přijatelný denní příjem (ADI) z 5 na 9 mg/kg tělesné hmotnosti za den.

Celý článek zde 

 

Odkud se bere zdražování másla a je jeho rostoucí cena v Česku výjimečná?
autor: PK ČR

Ceny másla v obchodech lámou rekordy. V posledních týdnech dokonce spotřebitelská cena másla rostla nejrychleji ze všech potravin. V mediálním prostoru se objevují tvrzení některých politiků a ekonomů, která jsou dle našeho přesvědčení mnohdy nepřesná a zavádějící. Z vysokých cen másla se v Česku stalo politikum. Potravinářská komora proto připravila další analýzu, kde komentuje jednotlivé příčiny současných vysokých cen másla. Ceny másla totiž rostou i v dalších zemích, zvýšení cen v ČR tedy není ojedinělé a je srovnatelné s ostatními trhy.

Celý článek zde 

 

Vyšetřený střešní med SVS a SVÚ svou kvalitou splnil všechna požadovaná kritéria
autor: SVS

Státní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) sedm let chová na střeše budovy SVS v centru Prahy včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „střešních včel“. Med, který vyhověl všem ukazatelům daným vyhláškou Ministerstva zemědělství stanovující požadavky na kvalitu medu, neobsahuje žádné problematické látky.

Celý článek zde 

 

Lidé opět prokázali, že jim osud lidí v nouzi není lhostejný. Podzimní Sbírka potravin vynesla neskutečných 640 tun zboží
autor: Česká federace potravinových bank

Podzimní kolo Sbírky potravin opět prokázalo, že Češi umějí pomáhat a že jim není osud lidí v nouzi lhostejný. Češi darovali 572 tun potravin, které vystačí na 1 144 tisíc porcí jídla, a k tomu 68 tun hygienických potřeb. Celkem se do akce zapojilo na 2 250 prodejen po celé republice a pomáhalo přes 5 400 dobrovolníků.

Celý článek zde 

 

Projekt Od vidlí až po vidličku…a ještě dál! míří do základních škol v ČR
autor: MENDELU

Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky, která žáky více motivovala. Autoři projektu z Univerzity Karlovy a Mendelovy univerzity proto spouští druhou fázi projektu, která se nazývá „Od vidlí až po vidličku… a ještě dál!“.

Celý článek zde 

 

Od zítřka se zpřísňují podmínky pro dovoz medu do EU
autor: SVS

Státní veterinární správa upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově původ ze zařízení schváleného Evropskou komisí. Důvodem změny pravidel dovozu je časté falšování medu dováženého ze třetích zemí.

Celý článek zde 

 

TESTY

dTest: Test porcovaného zeleného čaje 2024
autor: dTest

Po deseti letech jsme se znovu podívali na kvalitu porcovaných zelených čajů. Do laboratoře jsme vyslali třináct zástupců známých i privátních značek. Zajímali jsme se o obsah přínosných i nežádoucích látek a samozřejmě nesměla chybět ochutnávka. Při ní se v konkurenci vyhlášených čajových firem nejlépe dařilo jedné české značce.

Celý článek zde

 

Test tuzemáků
autor: blesk.cz

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Zopakujme si: Teploty pokrmů a potravin
autor: Jana Broulíková

Co si takhle dát malé opakování z hygieny? Dovolte mi lehce připomenout téma, které pravidelně trápí zaměstnance stravovacích provozů. V článku se zaměříme na teploty některých potravin a pokrmů, které občas bývají předmětem dotazů a pochybností pracovníků ve stravovacích provozech.

Celý článek zde

 

Webinář představil obsah návrhu změn spotřebního koše pro školní jídelny. Registrovalo se na něj přes 4 000 lidí
zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Státní zdravotní ústav jako jeden z členů Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování (MPS Strava), uspořádal dne 28. listopadu online webinář pro školní jídelny, na kterém byl představen odborný návrh spotřebního koše v rámci chystané novely vyhlášky o školním stravování. Po formálních úpravách na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy bude následovat mezirezortní připomínkové řízení. Změny by měly začít platit v září 2025. Školní rok 2025/2026 je plánován jako tzv. adaptační. Jídelny, ale i rodiče a pedagogové, tedy budou mít dostatečný prostor se se změnami sžít a chystá se pro ně i rozsáhlá metodická podpora, která zajistí hladký průběh změn, po kterých nejen odborníci volali mnoho let.

Celý článek zde

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti