Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy:

Vyhláška č. 376/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Vyhláška č. 377/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 274/2019 Sb.
Vyhláška č. 429/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 37/2017 Sb., o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření

Nové účinné předpisy:

Vyhláška č. 349/2025 Sb. o náležitostech hlášení osob pěstujících mák setý a rostliny technického konopí

Připravovaná legislativa ČR

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, a nařízení vlády č. 11/2025 Sb., o seznamu psychoaktivních látek

Cíle návrhu:

Změna reaguje na výskyt nebezpečných syntetických opioidů. Navrhuje se zařadit na seznam zakázaných látek, konkrétně do přílohy č. 3 psychotropních látek v nařízení vlády č. 463/2013 Sb. benzimidazolové opioidy, látku psilocybin pro léčebné použití do přílohy č. 5 psychotropních látek, látky 10-hydroxy-THC, 10-hydroxy-HHC a muscimol na seznam Zařazených psychoaktivních látek a přeřadit látku ADB-BUTINACA ze seznamu zařazených psychoaktivních látek na seznam návykových látek. Z hlediska rozsahu se jedná o rozsáhlou novelu. Do přílohy č. 3 se vkládá 20 nových položek, které představují silně účinné látky, z nichž většina dosud nebyla v ČR legislativně regulována.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8162405.htm

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Cíle návrhu:

Navrhovaná novela reaguje na evropskou legislativu a posiluje ochranu spotřebitele zejména v oblasti tzv. environmentálních tvrzení. Zavádí nová pravidla pro pojmy jako „udržitelný výrobek“ či „ekologický dopad“, a zakazuje používání neověřených označení nebo tvrzení, která nelze doložit. Novela rovněž upravuje povinnosti prodávajících při reklamacích a poskytování záruky a ruší některé odkazy na neaktuální evropské předpisy. Cílem je zabránit tzv. greenwashingu a zvýšit informovanost spotřebitelů o vlastnostech výrobků a služeb. Z hlediska rozsahu se jedná o rozsáhlou novelu. Návrh obsahuje desítky změn v zákoně o ochraně spotřebitele a doplňuje i občanský zákoník. Kromě definic zavádí nové skutkové podstaty přestupků a mění přílohu se seznamem zakázaných praktik.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8187817.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc říjen.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1993 ze dne 25. září 2025 o zápisu zeměpisného označení Carne Salada del Trentino (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1994 ze dne 25. září 2025 o zápisu zeměpisného označení Tharsys (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1995 ze dne 25. září 2025 o zápisu zeměpisného označení Olive taggiasche liguri (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/2172 ze dne 29. října 2025, kterým se v Unii poskytuje ochrana zeměpisnému označení Vaj Ulliri Valmi Elbasan zapsanému v Mezinárodním rejstříku označení původu a zeměpisných označení Ženevského aktu
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/2195 ze dne 29. října 2025, kterým se ruší registrace chráněného označení původu Aceite de la Comunitat Valenciana (CHOP)

Bezpečnost potravin

Nařízení Komise (EU) 2025/2060 ze dne 14. října 2025, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití kyseliny sorbové (E 200) a sorbanu draselného (E 202) v tepelně neošetřených rostlinných pěnách (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2025/2084 ze dne 17. října 2025, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o použití extraktu z kviláje (E 999), a nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o specifikace extraktu z kviláje (E 999) (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2025/1449 ze dne 18. července 2025, kterým se mění příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 o zvláštních hygienických pravidlech pro nouzové porážky domácích kopytníků, pro tuňáka zmrazeného v nálevu a pro vysoce rafinované produkty (Text s významem pro EHP)

Mezinárodní vztahy

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/2008 ze dne 30. září 2025, kterým se stanoví reprezentativní ceny, dovozní cla a dodatečná dovozní cla pro melasu v odvětví cukru od 1. října 2025
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 119/2025 ze dne 13. června 2025, kterým se mění příloha I (Veterinární a rostlinolékařské předpisy) Dohody o EHP [2025/1817]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 123/2025 ze dne 13. června 2025, kterým se mění příloha I (Veterinární a fytosanitární záležitosti) a příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/1820]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 125/2025 ze dne 13. června 2025, kterým se mění příloha I (Veterinární a fytosanitární záležitosti) a příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/1821]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 127/2025 ze dne 13. června 2025, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/1824]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 126/2025 ze dne 13. června 2025, kterým se mění příloha I (Veterinární a fytosanitární záležitosti) a příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušky a certifikace) Dohody o EHP [2025/1825]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 129/2025 ze dne 13. června 2025, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/1850]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 124/2025 ze dne 13. června 2025, kterým se mění příloha I (Veterinární a fytosanitární záležitosti) a příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušky a certifikace) Dohody o EHP [2025/1860]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 128/2025 ze dne 13. června 2025, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/1863]
Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2025/2028 ze dne 6. října 2025, kterým se mění prováděcí rozhodnutí (EU) 2024/845, kterým se stanoví konečné přidělení podpory Unie členským státům na školní ovoce a zeleninu a školní mléko na období od 1. srpna 2024 do 31. července 2025 (oznámeno pod číslem C(2025) 6609)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/2097 ze dne 21. října 2025, kterým se schvalují úpravy tradičních výrazů v odvětví vína podle čl. 115 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (Archivní víno, Burčák, Jakostní šumivé víno, Jakostní šumivé víno odrůdové, Jakostní víno s přívlastkem, Jakostní víno známkové, Klaret, Košer (nebo Košer víno), Krásleno na kvasnicích, Labín, Mešní víno, Mladé víno, Panenská sklizeň, Panenské víno, Pěstitelský sekt, Pozdní sběr, Premium, Rezerva, Růžák, Ryšák, Školeno na kvasnicích, Víno originální certifikace (VOC nebo VOC), Víno s přívlastkem, Zemské víno, Zrálo na kvasnicích)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/2232 ze dne 29. října 2025, kterým se mění nařízení (ES) č. 1484/95, pokud jde o stanovení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec a pro vaječný albumin

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE ŘÍJNA

Příručka pro producenty medu a dalších včelích produktů
autor: SVS

Státní veterinární správa zveřejnila na svém webu praktickou příručku určenou všem včelařům a zpracovatelům včelích produktů.

Celý článek zde

 

Přístup SZPI k povinnosti provozovatele vést evidenční knihu vstupů a výstupů
autor: SZPI
Veganský steak míří na blacklist. Europoslanci rozhodli, co je a není maso
autor: PK ČR

Evropský parlament schválil nové nařízení, podle něhož se za maso mohou označovat pouze produkty pocházející z původně živých zvířat. Výrazy jako „steak“, „řízek“ nebo „burger“ tak nově nesmějí nést rostlinné alternativy. Pravidla začnou platit od příštího roku, pokud je potvrdí Rada EU.

Celý článek zde 

 

Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti falšované masné konzervy z dovozu
autor: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy falšované sníženým obsahem masa o cca 20 % oproti informaci na obalu.

Celý článek zde 

 

Vědci vytvořili přírodní plasty pro každodenní použití
autor: Gate2Biotech

Odborníci Monash University dokázali přeměnit potravinový odpad na tenké filmy z plastů přírodního původu, které by mohly jednou nahradit obaly vyráběné z ropných produktů. Představují kompostovatelnou alternativu k tenkým plastům běžně používaným v potravinářství nebo také zemědělství.

Celý článek zde 

 

Přes 80 kg masa a výrobků neznámého původu v brněnské tržnici Vinamo
autor: SVS

Inspektorky Státní veterinární správy z Brna odhalily při kontrole jedné z provozoven v asijské tržnici Vinamo více než 80 kilogramů masa a masných výrobků neznámého původu. Zadržené potraviny na místě znehodnotily barvou a nařídily jejich neškodné odstranění na náklady provozovatele. Tomu hrozí za uvádění potenciálně nebezpečných potravin na trh pokuta až do výše 50 milionů korun.

Celý článek zde 

 

ADaM 2025: Alkohol a nikotin dětem? Kontroly ukázaly, že se zákaz stále porušuje
autor: Celní správa ČR

V letních měsících proběhla na území celé České republiky celostátní kontrolní akce Alkohol, drogy a mládež 2025 (ADaM) zaměřená na dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, tabákových a nikotinových výrobků osobám mladším 18 let. Akce navazuje na pravidelné kontroly od roku 2015 a probíhala od 15. června do 15. září. Do akce se zapojily Policie ČR, Česká obchodní inspekce, Celní správa, hygienické stanice a Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky.

Celý článek zde 

 

SVS stahuje z trhu tlačenku od jihočeského výrobce kvůli obsahu listerií
autor: SVS

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu šarži tlačenky z pečeného masa od výrobce Uzenářství Vávra s.r.o. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava zjistilo ve výrobku přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes. Ve dvou prodejnách výrobce v Českých Budějovicích a v jedné v Kutné Hoře se celkem prodalo 53 kg. Spotřebitelům, kteří mají výrobek doma, doporučujeme, aby jej nekonzumovali a vrátili v místě nákupu.

Celý článek zde ​​​​​​​

 

Výrobci a zástupci obchodníků varují: Neodložení nařízení proti odlesňování ochromí dodavatelské řetězce. Reálně hrozí nedostatek potravin
autor: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu ostře kritizují Evropskou komisi za to, že navzdory dřívějším příslibům neodloží platnost sporného nařízení proti odlesňování. Podle organizací může kvůli nepřipravenosti systému a byrokratické zátěži hrozit kolaps dodavatelských řetězců a nedostatek zboží v obchodech.

Celý článek zde 

 

Ministr Výborný: Přístup Evropské komise k nařízení o odlesňování je pro mě neakceptovatelný, požaduji skutečné zjednodušení a odklad
autor: Ministerstvo zemědělství

Nařízení proti odlesňování, aktuální situaci na zemědělských trzích i v souvislosti s válkou na Ukrajině, budoucnost společné zemědělské politiky (SZP) a zjednodušování evropské legislativy v zemědělství řešili dnes ministryně a ministři zemědělství Evropské unie na Radě pro zemědělství a rybářství v Lucemburku. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zásadně odmítl přijetí návrhu Evropské komise (EK) na revizi nařízení proti odlesňování v předložené podobě. Návrh je pro výrobce i kontrolní úřady příliš komplikovaný, Komise navíc nedodržela slib o odložení platnosti nařízení. V situaci na trzích a ve vztahu s Ukrajinou je pro Českou republiku zásadní, aby Ukrajina sladila své produkční standardy s evropskými normami.

Celý článek zde 

 

Potravinářská komora ČR získala ocenění za dlouholetou podporu konference zpracovatelů masa MEATING
autor: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora ČR obdržela diplom a také poděkování od Českého svazu zpracovatelů masa za dlouholetou podporu konference MEATING, což je hlavní profesní událost tuzemského masného průmyslu. Ocenění bylo uděleno na 25. ročníku, který se konal v Brně.

Celý článek zde 

 

TESTY

dTest: Test uherských salámů 2025
autor: dTest

Po uherském salámu nesaháme každý den, a když už, tak očekáváme něco výjimečného. Je naše očekávání správné? To zjišťovala laboratoř u 13 vzorků originálních i napodobených uherských salámů. Výsledkem je nepříjemné překvapení. Uherské salámy trápí stejné problémy s kvalitou jako kterékoliv jiné uzeniny. Hlavním nešvarem části testovaných výrobků bylo opět nedodržení slibovaného obsahu masa.

Celý článek zde

 

dTest: Test pařížských salátů 2025
autor: dTest

Máme pro vás lahůdku, kterou jste si sami vybrali. Při plánování testu lahůdkových salátů jsme se v anketě na sociálních sítích zeptali, který vás nejvíc zajímá. Jednoznačně vyhrál pařížský. Z obchodů jsme přivezli osm výrobků a nechali je zkontrolovat v laboratoři. Nejslabším místem jsou použité uzeniny.

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

EU velí omezit plýtvání. Potravináři už nevědí jak, zabrat budou muset domácnosti
zdroj: iDnes 

Snížit množství potravinářského odpadu vyprodukovaného u výrobců, ale i v maloobchodě nebo v domácnostech se rozhodli uzákonit europoslanci. Odhlasovali směrnici, podle které se do roku 2030 musí snížit množství odpadů u výrobců o desetinu, v maloobchodu, gastru a v domácnostech dohromady o 30 procent.

Celý článek zde 

 

Skladovací teplota pro vejce: rušení byrokracie přináší reálné úspory
zdroj: SOCR ČR 

Díky úzké spolupráci mezi vejcem a obchodníky se podařilo zrušit jeden velký byrokratický nesmysl, který zbytečně zvedl všechny náklady a prodražoval vejce v Česku. Doufáme, že je to začátek zásadní redukce byrokracie pro české výrobce potravin i obchodníků.

Celý článek zde 

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v září 2025
autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 9. – 30. 9. 2025 celkem 109 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 19 finančních sankcí v celkové výši 121 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Celý článek zde 

 

Inspektoři ČOI kontrolovali stánkový prodej v rámci 135. ročníku dostihů „Velká Pardubická 2025“, někteří prodávající neměli v pořádku měřidla
autor: Česká obchodní inspekce

Inspektoři České obchodní inspekce, Inspektorátu Královéhradecký a Pardubický, uskutečnili v neděli 12. října mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na stánkový prodej v rámci 135. ročníku dostihů „Velká Pardubická 2025“.

Celý článek zde 

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti