Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Novela transponuje směrnici 2020/2184, která upravuje bezpečnost pitné vody. Většina požadavků této směrnice již byla implementována do současných právních předpisů na základě původní směrnice 98/83/ES. Nové požadavky zahrnují komplexní přístup k bezpečnosti vody a posuzování a řízení rizik ve všech fázích zásobovacího řetězce. Novela zákona č. 258/2002 Sb. také stanoví povinnost vypracování posouzení rizik domovních rozvodných systémů vody pro provozovatele prioritních prostorů. Navrhovaný právní předpis upravuje limity nově sledovaných ukazatelů, včetně bisfenolu A, halogenoctových kyselin a sumy látek typu PFAS. U některých stávajících ukazatelů dochází ke zpřísnění limitů, zatímco u jiných ke zmírnění.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7688751.htm
Cíle návrhu:
Navrhovaná novela zruší § 4 odst. 7, který umožňuje kolísání teploty hluboce zmrazených potravin mezi -15°C a -18°C při skladování. Místo toho se bude uplatňovat obecné ustanovení § 4 odst. 5, které stanoví udržení teploty ve všech částech výrobku na minus 18°C nebo nižší. Návrh novely vyhlášky se vztahuje na provozovatele potravinářských podniků, kteří vyrábějí a skladují hluboce zmrazené potraviny, a pro orgány dozoru k provádění kontrol.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7721835.htm
Cíle návrhu:
Předložený návrh vyhlášky mění stávající vyhlášku o tabákových nálepkách. Tato změna je vyvolána potřebou zahrnout do systému značení tabákových výrobků nové produkty, včetně náplní do elektronických cigaret, nikotinových sáčků a dalších alternativních nikotinových výrobků. Tato změna je motivována zavedením nových daní na tyto produkty. Nový návrh vyhlášky také rozšiřuje pravidla pro objednávání, evidenci a administraci tabákových nálepek tak, aby zahrnovala i nově zdaněné výrobky. Tato úprava je zároveň reakcí na negativní dopad těchto produktů na lidské zdraví a návykovost. Nová regulace má být podobná pravidlům pro již zdaňované tabákové výrobky.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7724556.htm
Cíle návrhu:
Nová vyhláška nahrazuje předchozí vyhlášku č. 410/2005 Sb. a přináší mírnější povinnosti a předává rozhodovací pravomoci zřizovatelům a provozovatelům zařízení. Cílem je umožnit flexibilnější přístup k hygienickým požadavkům na základě specifických podmínek a charakteru zařízení. Nová vyhláška neupravuje stavebně-technické aspekty a zaměřuje se spíše na hygienické aspekty, jako je kvalita osvětlení a vzduchu. Bezpečnostní ukazatele a technické požadavky jsou ponechány na kompetenci dalších resortů, což má snížit duplicity v právních předpisech. Nová vyhláška také odstraňuje zastaralá ustanovení předchozí vyhlášky.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7751676.htm
Cíle návrhu:
Návrh zahrnuje novelizaci zákona o návykových látkách a zavádí novou kategorii psychomodulačních látek. Tyto látky jsou definovány jako psychoaktivní látky s nízkým rizikem pro zdraví a společnost, jejichž kontrolované užívání pro dospělého člověka představuje akceptovatelné riziko závislosti. Kromě psychomodulačních látek je zavedena také nová kategorie nazvaná "nové psychoaktivní látky," které mají předpokládanou psychoaktivitu, ale s neznámým zdravotním rizikem. Tyto látky budou podléhat přísným omezením a budou moci být používány pouze pro výzkumné účely.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7724424.htm
Česká obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj uskutečnila mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků mladistvým osobám. ČOI provedla celkem 18 kontrol a v 10 případech byly prodány alkoholické nápoje a tabákové výrobky nezletilým osobám.
přes energetickou a potravinovou krizi naši zemědělci loňský rok hospodařili dobře a podařilo se jim obtížné období překonat. Vzrostly sice ceny energií a krmiv, přesto se podařilo udržet soběstačnost například u hovězího masa, cukru nebo mléka. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství ČR za rok 2022, tzv. Zelená zpráva.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na obalu.
Japonští vědci vyvinuli slepičí vejce, která by mohla být bezpečnou alternativou pro lidi trpící alergií na vaječný bílek. Tato alergie patří mezi nejčastější alergie především u dětí a může se projevovat řadou příznaků jako zvracením, žaludečními křečemi, dýchacími potížemi, kopřivkou nebo otoky. Kvůli této alergii navíc nelze alergickým jedincům aplikovat některé vakcíny proti chřipce.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou TESCO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, šarže: 23293102, chov a porážka: Ukrajina, dle veterinárního identifikačního označení (SK 10094 ES) baleno společností WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 92503 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Rudolická 1706/4, 434 01 Most.
Čerstvá játrová paštika patřila mezi přední pochoutky u královského dvora. S příchodem konzervování se z ní stala oblíbená svačina na cesty i na doma. Dnes si můžete koupit chlazené i konzervované játrové paštiky. V testu jsme se zaměřili na 22 výrobků z obou kategorií a zjišťovali, jaké jsou jejich senzorické kvality, kolik obsahují tuku a soli a co vše prozrazují na etiketách. Jaké jsou mezi chlazenými a konzervovanými paštikami rozdíly a které chutnají nejlépe?
Oštiepok i sýrové nitě patří mezi oblíbené zástupce takzvaných pařených sýrů. Proč na ně přišla řada zrovna v létě? Jednak jsou vhodné i pro grilování a možná si leckdo některou ze slovenských specialit doveze z dovolené. Ostatně u našich sousedů jsme řadu vzorků do testu nakoupili i my. Výsledky odhalily plno možností ke zlepšení. Řadě výrobků by prospěly přesnější výživové tabulky a narazili jsme i na jeden mikrobiologický zádrhel.
Šunkové salámy se opět vracejí na výsluní přízně! Polovina z testovaných se obsahem masa rovnala šunce nejvyšší jakosti!
V období prvního pololetí letošního roku provedla Hygienická stanice hlavního města (dále jen “HSHMP”) Prahy 606 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků. Kontroly realizoval v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odbor hygieny dětí a mladistvých HSHMP. Z celkového počtu kontrol se pochybení vyskytla u 24 z nich (4 %).
Vedoucí školní jídelny musí umět se orientovat v základech práva. Dokážete to? Důležité také je vyznat se v rozporech mezi zprávami z médií a tím, co je uvedeno ve Sbírce zákonů, nebo rozlišovat mezi datem platnosti a účinnosti. Přinášíme vám k tomu návod včetně příkladů přímo z oblasti školního stravování.
Zaměstnanci HSHMP zkontrolovali během letošního června a července 17 provozoven stravovacích služeb (restaurace, kavárny, stánky s občerstvením), nabízejících v Zoologické zahradě široký sortiment teplých, studených a sladkých pokrmů a nápojů, ledových tříští a zmrzlin.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v rámci průběžných intenzivních kontrol kvality a bezpečnosti provádí kontrolní vstupy i do provozoven společného stravování, v nichž mj. zjišťuje, zda nedochází k prodeji lihovin bez kontrolní pásky – tzv. kolku. S touto nepovolenou praxí se inspektoři setkali v provozovně společnosti NakupRum s.r.o., Koliště 1907/3, 602 00, Brno – Černá Pole.
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) letos v červenci provedla celkem 167 kontrol provozoven poskytujících stravovacích služeb. Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 26 finančních sankcí v celkové výši 140 000,- Kč. Oproti stejnému období loňského roku pražští hygienici zkontrolovali o 43 provozoven více, současně navíc uložili dvě finanční sankce. 25 kontrol v červenci hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb.
V současné době se hodně mluví o placení v hotovosti a kartami. Přibývá podniků, kde najdou zákazníci ceduli nebo oznámení týkající se nabízených služeb. Mají podnikatelé právo na omezení svých hostů?
Rodiče si na školní stravování svých dětí stále stěžují a mají na něj navíc nové a nové požadavky. Již v roce 2011 jsme připravili návod pro školní jídelny, jak rodičům pravidla školního stravování vysvětlovat. Je o něj stále velký zájem, a proto vám ho nyní přinášíme v aktualizovaném znění.