Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Nové účinné předpisy

Nařízení vlády č. 228/2023 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů
účinnost od: 1. 8. 2023
Vyhláška č. 242/2023 Sb., o stanovení podrobností značkování a barvení vybraných minerálních olejů a značkování některých dalších minerálních olejů
účinnost od: 23. 8. 2023
Připravovaná legislativa ČR

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody
poslední změna: 7. 8. 2023
Cíle návrhu:
Novela transponuje směrnici 2020/2184, která upravuje bezpečnost pitné vody. Většina požadavků této směrnice již byla implementována do současných právních předpisů na základě původní směrnice 98/83/ES. Nové požadavky zahrnují komplexní přístup k bezpečnosti vody a posuzování a řízení rizik ve všech fázích zásobovacího řetězce. Novela zákona č. 258/2002 Sb. také stanoví povinnost vypracování posouzení rizik domovních rozvodných systémů vody pro provozovatele prioritních prostorů. Navrhovaný právní předpis upravuje limity nově sledovaných ukazatelů, včetně bisfenolu A, halogenoctových kyselin a sumy látek typu PFAS. U některých stávajících ukazatelů dochází ke zpřísnění limitů, zatímco u jiných ke zmírnění.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7688751.htm
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny
poslední změna: 9. 8. 2023
Cíle návrhu:
Navrhovaná novela zruší § 4 odst. 7, který umožňuje kolísání teploty hluboce zmrazených potravin mezi -15°C a -18°C při skladování. Místo toho se bude uplatňovat obecné ustanovení § 4 odst. 5, které stanoví udržení teploty ve všech částech výrobku na minus 18°C nebo nižší. Návrh novely vyhlášky se vztahuje na provozovatele potravinářských podniků, kteří vyrábějí a skladují hluboce zmrazené potraviny, a pro orgány dozoru k provádění kontrol.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7721835.htm
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 82/2019 Sb., o tabákových nálepkách
poslední změna: 23. 8. 2023
Cíle návrhu:
Předložený návrh vyhlášky mění stávající vyhlášku o tabákových nálepkách. Tato změna je vyvolána potřebou zahrnout do systému značení tabákových výrobků nové produkty, včetně náplní do elektronických cigaret, nikotinových sáčků a dalších alternativních nikotinových výrobků. Tato změna je motivována zavedením nových daní na tyto produkty. Nový návrh vyhlášky také rozšiřuje pravidla pro objednávání, evidenci a administraci tabákových nálepek tak, aby zahrnovala i nově zdaněné výrobky. Tato úprava je zároveň reakcí na negativní dopad těchto produktů na lidské zdraví a návykovost. Nová regulace má být podobná pravidlům pro již zdaňované tabákové výrobky.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7724556.htm
Návrh vyhlášky o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých a dětských skupin
poslední změna: 28. 8. 2023
Cíle návrhu:
Nová vyhláška nahrazuje předchozí vyhlášku č. 410/2005 Sb. a přináší mírnější povinnosti a předává rozhodovací pravomoci zřizovatelům a provozovatelům zařízení. Cílem je umožnit flexibilnější přístup k hygienickým požadavkům na základě specifických podmínek a charakteru zařízení. Nová vyhláška neupravuje stavebně-technické aspekty a zaměřuje se spíše na hygienické aspekty, jako je kvalita osvětlení a vzduchu. Bezpečnostní ukazatele a technické požadavky jsou ponechány na kompetenci dalších resortů, což má snížit duplicity v právních předpisech. Nová vyhláška také odstraňuje zastaralá ustanovení předchozí vyhlášky.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7751676.htm
Poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, a další související zákony
poslední změna: 30. 8. 2023
Cíle návrhu:
Návrh zahrnuje novelizaci zákona o návykových látkách a zavádí novou kategorii psychomodulačních látek. Tyto látky jsou definovány jako psychoaktivní látky s nízkým rizikem pro zdraví a společnost, jejichž kontrolované užívání pro dospělého člověka představuje akceptovatelné riziko závislosti. Kromě psychomodulačních látek je zavedena také nová kategorie nazvaná "nové psychoaktivní látky," které mají předpokládanou psychoaktivitu, ale s neznámým zdravotním rizikem. Tyto látky budou podléhat přísným omezením a budou moci být používány pouze pro výzkumné účely.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7724424.htm
LEGISLATIVA EU
Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc srpen.
Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1588 ze dne 27. července 2023, kterým se schvalují nemenší změny specifikace produktu pro název zapsaný do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení („Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje“ (CHOP))
ÚV L 195, 3. 8. 2023, s. 1
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1589 ze dne 27. července 2023, kterým se schvalují nemenší změny specifikace produktu pro název zapsaný do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení („Alcachofa de Tudela“ (CHZO))
ÚV L 195, 3. 8. 2023, s. 3
Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2023/1628 ze dne 10. srpna 2023, kterým se zamítá žádost o ochranu zeměpisného označení v souladu s čl. 52 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012 („Лидский“ квас/Lidski kvas' (CHZO)) (oznámeno pod dokumentem C(2023) 5371)
ÚV L 201, 11. 8. 2023, s. 7
Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2023/1633 ze dne 10. srpna 2023, kterým se zamítá žádost o ochranu zeměpisného označení v souladu s čl. 52 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012 („Лидское“ пиво/Lidskoe pivo/Лiдскае пiва/Lidskae piva' (CHZO)) (oznámeno pod dokumentem C(2023) 5372)
ÚV L 202, 14. 8. 2023, s. 22
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1636 ze dne 10. srpna 2023 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení („Cerdo de Teruel“ (CHZO))
ÚV L 204, 17. 8. 2023, s. 1
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1641 ze dne 11. srpna 2023 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení („Vaca de Extremadura“ (CHZO))
ÚV L 205, 18. 8. 2023, s. 7
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1645 ze dne 17. srpna 2023, kterým se schvaluje nevýznamná změna specifikace názvu zapsaného v rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení („Los Pedroches“ (CHOP))
ÚV L 206, 21. 8. 2023, s. 69
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1652 ze dne 16. srpna 2023 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení („Sidra da Madeira“ (CHZO))
ÚV L 208, 23. 8. 2023, s. 11
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1653 ze dne 17. srpna 2023 o zápisu názvu do rejstříku zeměpisných označení lihovin („Borzag pálinka“)
ÚV L 209, 24. 8. 2023, s. 1
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1663 ze dne 21. srpna 2023, kterým se schvalují nepodstatné změny specifikace názvu zapsaného do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení („Asparago di Cantello“ (CHZO))
ÚV L 211, 28. 8. 2023, s. 1
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1671 ze dne 24. srpna 2023 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení („Ciliegia di Lari“ (CHZO))
ÚV L 214, 31. 8. 2023, s. 94
Nové potraviny

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1581 ze dne 1. srpna 2023, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o podmínky použití nové potraviny „oleoresin bohaté na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis“ (Text s významem pro EHP)
ÚV L 194, 2. 8. 2023, s. 4
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1582 ze dne 1. srpna 2023, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o podmínky použití nové potraviny 3′-sialylaktóza sodná sůl produkovaná odvozenými kmeny Escherichia coli BL21(DE3) (Text s významem pro EHP)
ÚV L 194, 2. 8. 2023, s. 8
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1583 ze dne 1. srpna 2023, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nové potraviny lakto- N -neotetraóza (mikrobiální zdroj) (Text s významem pro EHP)
ÚV L 194, 2. 8. 2023, s. 13
Mezinárodní vztahy

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/1606 ze dne 30. května 2023, kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2019/33, pokud jde o některá ustanovení o chráněných označeních původu a chráněných zeměpisných označeních vína a o uvádění povinných údajů pro produkty z révy vinné a zvláštní pravidla pro označování a označování složek výrobků z révy vinné a nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2018/273, pokud jde o certifikaci dovážených vinařských výrobků
ÚV L 198, 8. 8. 2023, s. 6
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE SRPNA

Cena Potravinářské komory ČR za nejlepší inovativní výrobek roku – VÝSLEDKY
vydáno: 2. 8. 2023
autor: PK ČR
Mimořádná kontrolní akce odhalila prodej alkoholických nápojů mladistvým osobám
vydáno: 9. 8. 2023
autor: ČOI Královéhradeckého a Pardubického kraje
Česká obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj uskutečnila mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků mladistvým osobám. ČOI provedla celkem 18 kontrol a v 10 případech byly prodány alkoholické nápoje a tabákové výrobky nezletilým osobám.
Naši zemědělci loňský rok zvládli výborně, zemědělství se dařilo
vydáno: 15. 8. 2023
autor: Ministerstvo zemědělství
přes energetickou a potravinovou krizi naši zemědělci loňský rok hospodařili dobře a podařilo se jim obtížné období překonat. Vzrostly sice ceny energií a krmiv, přesto se podařilo udržet soběstačnost například u hovězího masa, cukru nebo mléka. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství ČR za rok 2022, tzv. Zelená zpráva.
Stanovení nebezpečného výrobku: jednorázová elektronická cigareta zn. JOOK™3000 GRAPE ICE, 10 ml, 3% (~ 30 mg/ml) Nicotine, EAN kód: 6974670112438
vydáno: 18. 8. 2023
autor: HSHMP
SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervě
vydáno: 18. 8. 2023
autor: SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na obalu.
Geneticky upravená vejce bez alergenů označena jako bezpečná
vydáno: 21. 8. 2023
autor: BIOTRIN
Japonští vědci vyvinuli slepičí vejce, která by mohla být bezpečnou alternativou pro lidi trpící alergií na vaječný bílek. Tato alergie patří mezi nejčastější alergie především u dětí a může se projevovat řadou příznaků jako zvracením, žaludečními křečemi, dýchacími potížemi, kopřivkou nebo otoky. Kvůli této alergii navíc nelze alergickým jedincům aplikovat některé vakcíny proti chřipce.
Varování pro spotřebitele: salmonela v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí
vydáno: 23. 8. 2023
autor: SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou TESCO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, šarže: 23293102, chov a porážka: Ukrajina, dle veterinárního identifikačního označení (SK 10094 ES) baleno společností WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 92503 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Rudolická 1706/4, 434 01 Most.
TESTY

Test játrových paštik 2023
vydáno: 9. 8. 2023
autor: dTest
Čerstvá játrová paštika patřila mezi přední pochoutky u královského dvora. S příchodem konzervování se z ní stala oblíbená svačina na cesty i na doma. Dnes si můžete koupit chlazené i konzervované játrové paštiky. V testu jsme se zaměřili na 22 výrobků z obou kategorií a zjišťovali, jaké jsou jejich senzorické kvality, kolik obsahují tuku a soli a co vše prozrazují na etiketách. Jaké jsou mezi chlazenými a konzervovanými paštikami rozdíly a které chutnají nejlépe?
Test pařených sýrů 2023
vydáno: 10. 8. 2023
autor: dTest
Oštiepok i sýrové nitě patří mezi oblíbené zástupce takzvaných pařených sýrů. Proč na ně přišla řada zrovna v létě? Jednak jsou vhodné i pro grilování a možná si leckdo některou ze slovenských specialit doveze z dovolené. Ostatně u našich sousedů jsme řadu vzorků do testu nakoupili i my. Výsledky odhalily plno možností ke zlepšení. Řadě výrobků by prospěly přesnější výživové tabulky a narazili jsme i na jeden mikrobiologický zádrhel.
Test šunkových salámů
vydáno: 18. 8. 2023
autor: blesk.cz
Šunkové salámy se opět vracejí na výsluní přízně! Polovina z testovaných se obsahem masa rovnala šunce nejvyšší jakosti!

Výsledky dalších srpnových testů potravin naleznete na www.testypotravin.cz
NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Pražské školy v prvním pololetí 2023 z pohledu pražských hygieniků
vydáno: 3. 8. 2023
autor: HSHMP
V období prvního pololetí letošního roku provedla Hygienická stanice hlavního města (dále jen “HSHMP”) Prahy 606 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků. Kontroly realizoval v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odbor hygieny dětí a mladistvých HSHMP. Z celkového počtu kontrol se pochybení vyskytla u 24 z nich (4 %).
Podložte své argumenty znalostí práva
vydáno: 7. 8. 2023
autor: Ing. Pavel Ludvík (s přispěním Mgr. et Mgr. Moniky Horákové)
Vedoucí školní jídelny musí umět se orientovat v základech práva. Dokážete to? Důležité také je vyznat se v rozporech mezi zprávami z médií a tím, co je uvedeno ve Sbírce zákonů, nebo rozlišovat mezi datem platnosti a účinnosti. Přinášíme vám k tomu návod včetně příkladů přímo z oblasti školního stravování.
Zpráva o výsledcích hygienických kontrol v pražské Zoologické zahradě
vydáno: 16. 8. 2023
autor: HSHMP
Zaměstnanci HSHMP zkontrolovali během letošního června a července 17 provozoven stravovacích služeb (restaurace, kavárny, stánky s občerstvením), nabízejících v Zoologické zahradě široký sortiment teplých, studených a sladkých pokrmů a nápojů, ledových tříští a zmrzlin.
Potravinářská inspekce informuje o nezákonném prodeji nekolkovaných lihovin v souvislosti s kontrolou v provozovně v Brně
vydáno: 16. 8. 2023
autor: SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v rámci průběžných intenzivních kontrol kvality a bezpečnosti provádí kontrolní vstupy i do provozoven společného stravování, v nichž mj. zjišťuje, zda nedochází k prodeji lihovin bez kontrolní pásky – tzv. kolku. S touto nepovolenou praxí se inspektoři setkali v provozovně společnosti NakupRum s.r.o., Koliště 1907/3, 602 00, Brno – Černá Pole.
V červenci pražští hygienici zkontrolovali 167 provozoven stravovacích služeb
vydáno: 29. 8. 2023
autor: HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) letos v červenci provedla celkem 167 kontrol provozoven poskytujících stravovacích služeb. Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 26 finančních sankcí v celkové výši 140 000,- Kč. Oproti stejnému období loňského roku pražští hygienici zkontrolovali o 43 provozoven více, současně navíc uložili dvě finanční sankce. 25 kontrol v červenci hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb.
Pivo pouze k meníčku. Mohou si restaurace diktovat podmínky?
vydáno: 29. 8. 2023
zdroj: podnikatel.cz
V současné době se hodně mluví o placení v hotovosti a kartami. Přibývá podniků, kde najdou zákazníci ceduli nebo oznámení týkající se nabízených služeb. Mají podnikatelé právo na omezení svých hostů?
Co rodiče nevědí o školním stravování
vydáno: 31. 8. 2023
autor: Ing. Pavel Ludvík
Rodiče si na školní stravování svých dětí stále stěžují a mají na něj navíc nové a nové požadavky. Již v roce 2011 jsme připravili návod pro školní jídelny, jak rodičům pravidla školního stravování vysvětlovat. Je o něj stále velký zájem, a proto vám ho nyní přinášíme v aktualizovaném znění.