Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Novela aktualizuje požadavky na nápoje, kvasný ocet a droždí, přizpůsobuje je technologickému vývoji, praxi Státní zemědělské a potravinářské inspekce a provozovatelům potravinářských podniků. Doplní definice pro nové produkty na trhu, jako šumivé ovocné víno a atypické pivo, a zpřesní stávající definice, například cideru. Cílem je harmonizace požadavků, zajištění přesného označování a zabránění klamání spotřebitelů, čímž podpoří informovaný výběr potravin.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959013.htm
Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH – World Organisation for Animal Health) aktuálně oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že je Česká republika od 17. července 2025 opět oficiálně prostá ptačí chřipky u drůbeže. Získání statusu představuje podstatný krok pro uvolnění obchodu s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi (státy mimo EU). Zveřejněním na webu WOAH se stává získaný status oficiální.
Státní veterinární správa informuje, že se na českém trhu v uplynulých týdnech prodávaly dva různé sýry od stejného francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF). Většina ze zhruba 2 000 balení sýra, které byly od června do ČR distribuovány, je již po datu použitelnosti, a tudíž byly velmi pravděpodobně již zkonzumovány.
Kontrola Státní veterinární správy odhalila v prodejně výsekového a halal masa v Brně bezmála 200 kilogramů různých druhů masa a vnitřností v nevyhovujících podmínkách. K podstatnému množství produktů neměl výrobce doklady, u velké části masa byla výrazně překročena skladovací teplota. Je zde podezření, že část produktů mohla pocházet z nelegální porážky. Za zjištěná porušení legislativy lze uložit provozovateli prodejny sankci do výše až 50 milionů Kč.
Britská Agentura pro potravinové standardy (FSA) zahájila novou kampaň, která varuje rodiče a vychovatele, aby nedávali dětem do 7 let nápoje s ledovou tříští obsahující glycerol.
Letošní 16. ročník soutěže o prestižní značku kvality Regionální potravina znovu ukázal její význam v oblasti regionální výroby produktů. Počet žadatelů i přihlášených výrobků oproti loňskému roku opět mírně vzrostl. To potvrzuje, že značka Regionální potravina dlouhodobě přináší lokálním výrobcům potravin známku nejvyšší kvality, regionálního původu a tradice a představuje žádanou pomoc také v propagaci regionální produkce.
Státní veterinární správa informuje, že nařídila stáhnout z trhu šarži vakuově balených uzených kuřecích stehen od výrobce Vodňanská drůbež, a.s. Vyšetření zjistilo ve výrobku přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes. Do tržní sítě bylo expedováno 135 kilogramů produktu. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.
Česká obchodní inspekce v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku pokračovala v kontrolní akci, v níž ověřuje, zda prodávající dodržují zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, a další požadavky zákonů dle svěřených pravomocí. Realizovala 1 887 kontrol, nedostatky byly zjištěny v 855 kontrolách (45,31 %). Za nejzávažnější zjištění považuje prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, který byl zjištěn ve 157 případech.
Státní veterinární správa informuje, že z trhu stahuje šarži výrobku „Grilovaná šunka se sníženým obsahem soli, šunka nejvyšší jakosti“ od výrobce Beskydské uzeniny, a.s. Ve výrobku byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek se prodával v několika obchodních řetězcích a internetových obchodech. Do tržní sítě bylo expedováno zhruba 190 kilogramů produktu.
Coby téma srpnového testu jsme si vybrali těžkou váhu mezi zmrzlinami – nanuk Magnum. Nečekejte však bádání nad jedním výrobkem. Magnum totiž vytvořilo specifický styl nanuku, který napodobuje celá řada jiných výrobců. Do laboratoře jsme proto vyslali originál spolu s jím inspirovanými zmrzlinami, abychom zjistili, jak se liší jejich kvalita. Výsledky nás překvapily, protože přední místa tabulky patří nanukům řetězcových značek.
Krájená rajčata v konzervě – dříve v tuzemských obchodech netradiční, nyní nezbytná ingredience pro přípravu (zejména italských) pokrmů s rajčatovým základem. Dobrou zprávou je, že nejsou šizená. Tou horší, že některé obsahují zbytky pesticidů. Jedna značka dokonce v nadlimitním množství…
Zaměstnanci odboru hygieny dětí a mladistvých Hygienické stanice hlavního města Prahy provedli v červenci státní zdravotní dozor na dvou letních zotavovacích akcích na území metropole. Jednalo se o zotavovací akci Rookie Camp zaměřenou na florbal, která se konala ve sportovní hale v Praze – Radotín, a o Letní tábor s přírodovědou Klánovice, probíhající v nově zřízeném objektu v ulici Axmanova v Praze – Klánovicích. Kontroly byly zaměřeny na prostorové podmínky pro ubytování dětí, hygienické zázemí, vyčlenění ošetřovny a izolačních prostor, dostupnost teplé a pitné vody, úroveň úklidu i hygienu při stravování a manipulaci s potravinami. V obou případech bylo konstatováno, že letní tábory byly provozovány v souladu s vyhláškou č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti. Nebylo zjištěno žádné pochybení.
Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 7. – 31. 7. 2025 celkem 105 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 13 finančních sankcí v celkové výši 71 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktualizovala na svých webových stránkách informace pro provozovatele potravinářských podniků.
Prvního září vstoupí v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která přináší největší změny za více než třicet let tak, aby se děti stravovaly chutně, zdravě a v souladu s nejnovějšími poznatky. Cílem novely je mj. přiblížit školní stravování současným výživovým doporučením, zvýšit kvalitu i pestrost jídelníčků a omezit nadměrný příjem soli, přidaného cukru a vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Vyhláška počítá s přechodným obdobím do září 2026, které dává školním jídelnám až do 1. září 2026 čas na postupný přechod na nová pravidla.
Dlouho očekávaná novela vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů byla zveřejněna. Přináší nová pravidla pro práci se spotřebním košem, která výrazně ovlivní každodenní chod školních jídelen.
Ministerstvo zdravotnictví ČR dnes představilo Doporučení pro bufetový výdej nemocniční stravy, které nastavuje jednotná pravidla a minimální standardy pro nemocnice, jež tento způsob podávání jídel chtějí zavést nebo již provozují. Cílem je zvýšit spokojenost pacientů, podpořit jejich nutriční stav a snížit plýtvání potravinami, a to při zachování vysoké úrovně hygieny a efektivity provozu.