Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy:

Nařízení vlády č. 27/2025 Sb., vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 81/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření ekologické zemědělství, ve znění nařízení vlády č. 44/2024 Sb.
Nařízení vlády č. 28/2025 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, ve znění pozdějších předpisů

Připravovaná legislativa ČR

Návrh vyhlášky o psychomodulačních látkách

Cíle návrhu:

Nová vyhláška stanoví technické požadavky na složení, balení a označování psychomodulačních látek, limity pro jejich chemickou a mikrobiologickou kontaminaci a pravidla evidence pro subjekty, které s nimi nakládají. Výrobci psychomodulačních látek musí dodržovat správnou výrobní praxi, která je specifikována ve vyhlášce. Označování těchto látek musí obsahovat všechny důležité informace, včetně množství aktivní látky, doporučeného dávkování a bezpečnostních varování.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8023700.htm

 

Návrh vyhlášky o tiskopisech a evidenci psychomodulačních látek a zařazených psychoaktivních látek

Cíle návrhu:

Vyhláška upřesňuje právní rámec týkající se psychomodulačních a zařazených psychoaktivních látek, který byl zaveden novelou zákona o návykových látkách, účinnou od 1. ledna 2025. Vyhláška plní povinnost stanovenou zákonem a stanoví podobu tiskopisů pro komunikaci s ministerstvem v této oblasti. Dále specifikuje náležitosti evidence, způsob jejího uchovávání a ověřování při nakládání s uvedenými látkami.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8023695.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování

Cíle návrhu:

Navrhuje se revize systému školního stravování, která reaguje na nové poznatky ve výživě a zajišťuje nutričně vyváženou stravu pro děti a žáky. Návrh rozšiřuje možnosti specifického stravování, tedy bezmasé (vegetariánské), rostlinné (veganské) nebo stravování v souladu s náboženským přesvědčením. Zároveň umožňuje konzumaci vlastní donesené stravy v prostorách školního stravování a zavádí novou věkovou kategorii pro spotřební koš.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8025157.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc únor.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/280 ze dne 5. února 2025 o zápisu zeměpisného označení Yläsavolainen muurinpohjalettu (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/287 ze dne 5. února 2025 o zápisu zeměpisného označení Miel wallon (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/288 ze dne 5. února 2025 o zápisu zeměpisného označení Melon de Cavaillon (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/342 ze dne 13. února 2025 o zápisu zeměpisného označení Caviar d'Aquitaine (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143

Limity reziduí

Nařízení Komise (EU) 2025/195 ze dne 3. února 2025, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí fenbukonazolu a penkonazolu v některých produktech nebo na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Mezinárodní vztahy

Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 251/2024 ze dne 25. října 2024, kterým se mění Protokol 47 k Dohodě o EHP o odstranění technických překážek obchodu s vínem [2025/227]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 232/2024 ze dne 25. října 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/229]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 233/2024 ze dne 25. října 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/231]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 236/2024 ze dne 25. října 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/248]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 234/2024 ze dne 25. října 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/252]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 235/2024 ze dne 25. října 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2025/253]
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/430 ze dne 26. února 2025, kterým se mění nařízení (ES) č. 1484/95, pokud jde o stanovení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec a pro vaječný albumin

Bezpečnost potravin

Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2025/241 ze dne 7. února 2025, kterým se povolují metody klasifikace pro klasifikaci jatečně upravených těl prasat v České republice a zrušuje rozhodnutí 2005/1/ES (oznámeno pod dokumentem K(2025) 745)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/259 ze dne 10. února 2025, kterým se mění příloha XIII prováděcího nařízení (EU) 2021/404, pokud jde o zápis pro Japonsko na seznamy třetích zemí nebo území nebo jejich oblastí povolených pro vstup zásilek čerstvého masa kopytníků do Unie (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2025/350 ze dne 21. února 2025, kterým se odmítá schválit zdravotní tvrzení při označování potravin, jiná než ta, která odkazují na snížení rizika onemocnění a na vývoj a zdraví dětí (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2025/351 ze dne 21. února 2025, kterým se mění nařízení (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, o změně nařízení (EU) 2022/1616 o recyklovaných plastových materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami a o zrušení nařízení (ES) č. 28 2023/2006 o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami, pokud jde o recyklované plasty a další záležitosti související s kontrolou kvality a výrobou plastových materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2025/352 ze dne 21. února 2025, kterým se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/46/ES, pokud jde o monohydrát kalcidiolu používaný při výrobě doplňků stravy (Text s významem pro EHP)

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE ÚNORA

Preventivní stahování francouzského sýru Morbier
autor: SVS

Státní veterinární správa informuje o preventivním stahování z prodeje sýru Morbier AOP 45 Jours od francouzského výrobce Perrin-Vermot. Důvodem stahování je onemocnění hemolyticko-uremickým syndromem, které se ve Francii objevilo u 11 osob. Tyto případy mohou souviset s konzumací uvedeného sýra, který by mohl obsahovat nebezpečnou bakterii E. coli produkující Shiga toxin. Do České republiky se dostalo celkem 240 kusů sýra. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli rozhodně konzumovat a mohou je vrátit v prodejnách sítě Delmart.

Celý článek zde

 

Další záchyty neznačených cigaret a nezdaněného alkoholu
autor: Celní správa ČR

V průběhu měsíce ledna zajistili karlovarští celníci při kontrolách v regionu více než 9 000 kusů neznačených cigaret, bezmála 1 800 ml neznačených náplní do elektronických cigaret a 400 litrů nezdaněného alkoholu.

Celý článek zde

 

Vloni inspektoři SZPI uskutečnili 296 kontrol burčáku, dvě šarže nevyhověly
autor: SZPI

Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu v prodejní sezóně 2024 ukázaly pozitivní trend, kdy požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověly jen dva vzorky.

Celý článek zde

 

Nelegální sklad v tržnici SAPA
autor: SVS

Inspektoři Státní veterinární správy při společné kontrole s Policií ČR odhalili nelegální sklad potravin v tržnici SAPA a v něm více než tunu živočišných produktů, z nichž část vykazovala známky kažení a dalších smyslových změn. U části produktů nebyl známý jejich původ, část byla prošlá. Provozovateli hrozí za porušení legislativy pokuta ve výši až jednoho milionu korun.

Celý článek zde

 

Stahování výrobků z vepřového masa z trhu kvůli nadlimitnímu obsahu veterinárního léčiva
autor: SVS 

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje dva masné výrobky od českých výrobců. K jejich výrobě bylo dle informací od zahraničních dozorových orgánů, použito vepřové maso, v němž byly zjištěn nadlimitní obsah veterinárního léčiva benzimidazolu. Obsažené množství léku nepředstavuje bezprostřední ohrožení pro zdraví spotřebitelů, nicméně nesplňuje legislativní limity. Stažené potraviny budou neškodně zlikvidovány. Spotřebitelé, kteří mají jeden z níže uvedených produktů doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě prodeje.

Celý článek zde 

 

Potravináři upozorňují na dovoz pochybných potravin ze zemí mimo EU, nemusí splňovat stejné standardy jako v unijních zemích
autor: PK ČR

Potravinářská komora ČR upozorňuje spotřebitele na dovoz potravin pochybné kvality ze zemí mimo EU. Tamní producenti totiž mnohdy nemusí splňovat přísné environmentální a administrativní požadavky a mohou tak svou produkci vyrobit výrazně levněji i za cenu možného ohrožení zdraví evropských spotřebitelů.

Celý článek zde 

 

Česká republika je opět zemí bez výskytu ptačí chřipky v chovech drůbeže
autor: SVS

Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH – World Organisation for Animal Health) oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že je Česká republika od 13. února 2025 prostá ptačí chřipky v chovech drůbeže. Získání statusu představuje podstatný krok pro uvolnění obchodu s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi (státy mimo EU). Zveřejněním na webu WOAH se stává získaný status oficiální.

Celý článek zde 

 

České cukrovary zápasí s dovozem levného cukru ze zahraničí, budou muset omezit výrobu a hrozí i uzavření některých závodů
autor: PK ČR

Cukrovary v Česku ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU. Pěstitelé cukrové řepy přitom v těchto zemích používají pesticidy, které jsou v Unii zakázané, a nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi. Tuzemské podniky v současnosti zápolí se zvýšenými náklady, ať už jde o energie, poplatky za obaly, emisní povolenky nebo rostoucí mzdy v sektoru. Některé závody jsou proto v kritické situaci a hrozí jim snižování výroby, případně jejich celkové uzavření.

Celý článek zde 

 

TESTY

dTest: Test malinových džemů
autor: dTest

Možná přinášíme jeden z posledních testů džemu. Ne že bychom po aktuální zkušenosti ztratili o ovocné zavařeniny zájem, ale z džemu se nejspíš už letos opět stane marmeláda. Na „rozloučenou“ jsme si vybrali džemy z malin. Nechali jsme ověřit obsah ovoce, cukru a semínek. Výsledky nás vcelku potěšily, i když jeden z výrobků měl potíže s dodržením vlastních slibů.

Celý článek zde

 

dTest – informace ze zahraničního testu: Veganské mleté „maso“
autor: dTest

Jsou náhražky mletého masa z rostlinných zdrojů skutečně důstojnou alternativou živočišných produktů? Nejen tuto otázku si položila německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. Test zahrnoval ochutnávku a známkovala se nutriční kvalita a obsah mikrobů či chemikálií.

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Díky samoobslužnému provozu výrazně kleslo v menze X množství potravinového odpadu
zdroj: mendelu.cz

Menza X má za sebou první semestr nového samoobslužného provozu. Přestože Správa kolejí a menz některé drobnosti provozu stále ladí, obecně stouplo množství zkonzumovaného jídla, výrazně se snížilo množství potravinového odpadu a strávníci z řad studentů i zaměstnanců jsou se samoobslužným provozem spokojení.

Celý článek zde

 

Nařízení o odlesňování. Otázky a odpovědi...
zdroj: foodnet.cz

Evropská unie v roce 2023 přijala nařízení číslo 1115, které má za cíl předcházet odlesňování v EU i ve světě tím, že zavádí povinnosti pro firmy, které obchodují nebo pracují s vybranými komoditami a produkty jako je káva, kakao, čokoláda, sója, palmový olej, skot a hovězí maso, ale i kaučuk, pneumatiky, dřevo, knihy a další výrobky. Firmy budou mít za povinnost zavést systém náležité péče a pro relevantní produkty vydávat prohlášení o náležité péči v IT systému EU. Účinnost nařízení byla o rok odložena a povinnost pro firmy začne platit 30. prosince 2025. Zároveň byl posunut termín, ve kterém musí Evropská komise provést zařazení do zemí s nízkým rizikem a vysokým rizikem. Pro produkty ze zemí s nízkým rizikem budou moci podniky provádět zjednodušenou náležitou péči.

Celý článek zde

 

dTest přináší informace ze zahraničního testu: Jednorázové nádobí z Temu
autor: dTest

Čínské online tržiště Temu si díky šíři své nabídky, nízkým cenám a masivnímu marketingu našlo v Evropě řadu zákazníků. Zároveň je častým terčem kritiky nejen ze strany spotřebitelských organizací. Řada prodávaných produktů je nekvalitní, nebo dokonce zdravotně závadná. Přinášíme výsledky dánského testu jednorázového nádobí, které nevyznívají zrovna optimisticky.

Celý článek zde

 

Každý Čech ročně vyhodí v průměru sto kilo jídla. Plýtvání má zabránit i aplikace od Too Good To Go
autor: Šimon Kačírek

Možnost koupit za zvýhodněnou cenu neprodané jídlo z restaurací a dalších gastropodniků, které by se jinak muselo vyhodit, nabízí v Česku dánská platforma Too Good To Go. Společnost působí v 19 převážně evropských zemích a celosvětově ji využívá přes 100 milionů lidí. Do Česka vstoupila loni v červnu a od té doby její služby využilo již téměř sto tisíc zákazníků.

Celý článek zde

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v lednu 2025
autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 1. – 31. 1. 2025 celkem 175 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 17 finančních sankcí v celkové výši 128 000,- Kč. Ve 3 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Celý článek zde

 

Online databáze bezlepkových potravin pomáhá lidem s celiakií
autor: CARC

Jedinečná online databáze bezlepkových potravin nabízí uživatelům jednoduchý způsob, jak vyhledávat produkty vhodné pro osoby s celiakií a jinými formami nesnášenlivosti lepku. Tato služba usnadňuje každodenní život lidí se specifickými dietními potřebami. Databáze je volně k dispozici na internetu, a je spravovaná vědci z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu).

Celý článek zde

 

Výsledky kontrol provedených v roce 2024 v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti na území hl. m. Prahy
zdroj: HSHMP

HSHMP provedla v roce 2024 v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých 590 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti.

Celý článek zde

 

Změny ve školním stravování? Nejde o revoluci, cílem je pestrý jídelníček, říká koordinátorka projektu Zdravá školní jídelna
autoři: Petr Král, Kristýna Trochtová

Méně polotovarů, masa, cukru a soli, více lokálních potravin, ryb a luštěnin. Tak by mělo od září vypadat stravování ve školních jídelnách podle nové vyhlášky. „Není potřeba dětem servírovat naprosto nová, neznámá jídla. Principem změny je, aby každý den dítě k dennímu jídlu dostalo věci, které jsou v souladu s výživovými doporučeními. Někdy se bude jednat o doplnění jídla například o zeleninu nebo ovoce,“ říká koordinátorka projektu Zdravá školní jídelna Alexandra Košťálová.

Celý článek zde

 

Plán MŠMT se podle školních jídelen neosvědčil. Děti nechtějí ryby ani luštěny
autor: Zuzana Drábková

Pilotní projekt ministerstva týkající se školních obědů zatím moc velký úspěch neslaví. Jídelny, kde se testoval, jím zrovna nadšené nejsou. Děti prý zdravější obědy, složené podle nového takzvaného spotřebního koše, nejedly a spousta jídla tak končila v odpadu. A ředitelé škol si stěžovali i na vyšší náklady.

Celý článek zde

 

Potravinářská inspekce kontroluje restaurace už 10 let, prohřešků ubylo
autor: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) byla pověřena kontrolou v provozech otevřeného společného stravování, tj v restauracích, rychlém občerstvení, pivnicích, vinárnách, cukrárnách aj. od r. 2015. Od 1. 1. 2025 došlo ke zpřesnění kompetencí a sjednocení dozoru nad potravinovým právem v provozovnách společného stravování „otevřeného typu“ pod rezort Ministerstva zemědělství. Inspektoři SZPI jsou tak pověřeni výkonem kontroly ve všech provozovnách společného stravování otevřeného typu.

Celý článek zde 

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti