Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Novinky o aktuálním dění z oblasti legislativy přímo ZDE
Cíle návrhu:
Cílem návrhu je návaznosti na evropskou legislativu zavést, pro tabákové výrobky s charakteristickou příchutí nebo s aromaty v jakékoli z jejich složek nebo mající určité technické prvky i na zahřívané tabákové výrobky, definice jednotlivých typů ověřovacích elementů (zjevné, poloskryté, skryté), stanovit způsob označení tabákových výrobků bezpečnostním prvkem, způsob vytištění nebo upevnění bezpečnostního prvku, umožnění identifikaci a ověření pravosti jednotlivých jednotkových balení tabákových výrobků a předpoklady nezávislosti poskytovatele ověřovacích elementů, upravit požadavky na označování zahřívaných tabákových výrobků obecným varováním a textovým varováním a sjednotit termín pro oznámení údajů týkajících se objemů prodeje podle značky a typu při uvádění tabákových a nových tabákových výrobků na trh.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7698025.htm
Cíle návrhu:
Návrh zahrnuje novelizaci zákona o návykových látkách a zavádí novou kategorii psychomodulačních látek. Tyto látky jsou definovány jako psychoaktivní látky s nízkým rizikem pro zdraví a společnost, jejichž kontrolované užívání pro dospělého člověka představuje akceptovatelné riziko závislosti. Kromě psychomodulačních látek je zavedena také nová kategorie nazvaná "nové psychoaktivní látky," které mají předpokládanou psychoaktivitu, ale s neznámým zdravotním rizikem. Tyto látky budou podléhat přísným omezením a budou moci být používány pouze pro výzkumné účely.
https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7724424.htm
Státní veterinární správa upozorňuje podnikatele, kteří vyvážejí zvířata, zárodečné produkty, živočišné produkty, ale také rostliny a rostlinné produkty, že od příštího roku dojde k dalším změnám systému dovozu těchto komodit do Velké Británie. Vláda Spojeného království zveřejnila konečnou podobu příručky, která nový systém podrobně popisuje na svém webu.
Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s Celním úřadem na dálnici D8 na Litoměřicku odhalili vozidlo, které převáželo více než čtvrt tuny chlazeného drůbežího masa s droby a krůtích párků v nevyhovující teplotě.
Státní veterinární správa upozorňuje spotřebitele, že se na český trh dostalo 3 600 kg zmrazených tygřích krevet původem z Vietnamu s klamavým označením. U výrobku se odlišovala deklarovaná a skutečná hmotnost, stejně tak skutečnosti neodpovídal na obalu uvedený obsah masa. Zákazníci, kteří mají výrobek doma, což se dá vzhledem k datu trvanlivosti předpokládat, jej mohou vrátit v místě nákupu a dostanou zpět peníze. U stejného výrobku a totožného distributora se jedná již o opakovaný prohřešek.
Inspektoři Státní veterinární správy z hlavního města odhalili při kontrole prodejce v Holešovické tržnici klamání spotřebitele ze strany jednoho z prodejců. Dotyčný na stánku nabízel k prodeji čerstvé drůbeží maso označené jako „farmářská drůbež“. Na svých webových stránkách zároveň prezentoval ve skutečnosti neexistující „vlastní chov“, z něhož mělo nabízené drůbeží maso pocházet.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou, CHLAZENÝ KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, šarže: 23313202, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK10094 ES, zpracováno na: Slovensko, Výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v rámci průběžných kontrol potravin z dovozu zjistila pět nevyhovujících šarží zelených čajů původem z Vietnamu o celkové hmotnosti 130 kg. Důvodem je nadlimitní přítomnost až šesti pesticidních látek v jednotlivých vzorcích.
Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu dvě zásilky kuřecího masa původem z Brazílie v celkovém množství přes 11 tun kvůli obsahu salmonel. V současné době probíhá stahování obou šarží od odběratelů, jimiž byla především stravovací zařízení. Bakterie byly zjištěny v rámci probíhající mimořádné kontrolní akce zaměřené na drůbeží maso ze zemí mimo Evropskou unii.
Možná jste si všimli, že se v posledních letech vedle běžných jogurtů nebo pudinků objevují podobné výrobky slibující vysoký obsah proteinu čili bílkovin. V laboratoři jsme nechali proklepnout šestnáct jogurtů, skyrů a dezertů. Každá z kategorií vyniká něčím jiným a každý si může vybrat, co mu nejlépe vyhovuje. Správná volba přitom nemusí být snadná. Zjistili jsme totiž, že ne všechny výrobky obsahují to, co slibují.
Margarín vznikl coby levnější náhražka másla. Také je často vyzdvihován jako jeho zdravější alternativa. Jenže ani na jedno se vždy spoléhat nemůžeme. Rozdíly jsou v obsahu tuku, jeho kvalitě i v ceně..
Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků nesplnil požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele.
Ve více než 60 procentech školních jídelen se výrazně přesoluje. Na dnešní konferenci Potravinářské komory ČR / Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal, že jen 11 procent z nich dodržuje standardy doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Svrčinová uvedla, že se dále bude věnovat vzdělávání pracovníků ve školním stravování a kontroly by se měly i v budoucnu vrátit do škol, kde se sůl nadužívala.
Již řadu let inspektoři Státní veterinární správy provádějí také dozor nad hygienou a skladováním surovin živočišného původu v provozovnách veřejného stravování. V prvním pololetí letošního roku provedli v restauracích či jídelnách více než 1300 kontrol. Nějakou závadu zjistili ve 113 případech, tedy zhruba u každé dvanácté kontroly. Výše uložených pokut v prvních šesti měsících roku přesahuje půl milionu korun.
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) průběžně dozoruje pražské provozovny poskytující stravovací služby. Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Jen v průběhu letošního srpna HSHMP provedla 224 takových kontrol. Oproti stejnému období předchozího roku je toto číslo o 83 kontrol vyšší. V některých provozovnách se vyskytla taková pochybení proti zásadám správné hygienické praxe, že muselo dojít v celkem 48 případech k udělení finančních sankcí v celkové částce 255 000,- Kč, což je o 76 000 Kč více než v srpnu roku loňského. Stejně tak celkový počet udělených sankcí činil letos v srpnu o 17 víc než v totožném časovém období roku předchozího.