Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy:

Zákon č. 331/2025 Sb., kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
Vyhláška č. 349/2025 Sb. o náležitostech hlášení osob pěstujících mák setý a rostliny technického konopí
Vyhláška č. 358/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

Nové účinné předpisy:

Vyhláška č. 303/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, ve znění pozdějších předpisů
Vyhláška č. 310/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů

Připravovaná legislativa ČR

Návrh nařízení vlády o seznamu psychomodulačních látek
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 37/2017 Sb., o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření.

Cíle návrhu:

Navrhovaná úprava zpřísňuje požadavky na elektronické cigarety, náplně a bylinné výrobky určené ke kouření. Zakazuje např. použití sladkých příchutí a lákavých obalů cílících na mladé uživatele, včetně motivů připomínajících hračky, cukrovinky nebo počítačové hry. Dále stanovuje nové limity pro toxické látky, zakazuje složky podporující vstřebávání nikotinu a upravuje povinné značení výrobků. Cílem je omezit nárůst užívání těchto výrobků mezi mladými lidmi, kteří často s nikotinem přicházejí do styku poprvé právě prostřednictvím elektronických cigaret.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8077867.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty

Cíle návrhu:

Vyhláška rozšiřuje možnosti potravinářských podniků a chovatelů. Nově umožňuje dodávat potraviny nejen v rámci kraje a sousedních krajů, ale i do 100 km od místa výroby. Chovatelé drůbeže a králíků mohou při splnění veterinárních podmínek porážet zvířata přímo v místě chovu a maso dodávat do maloobchodních zařízení, přičemž musí být označeno upozorněním, že nebylo veterinárně vyšetřeno. Dále se ruší zákaz dodávání výrobků z pasterovaného mléka do škol, zdravotnických a sociálních zařízení. Cílem je podpora malovýrobců a lokálních dodavatelů při zachování vysoké úrovně ochrany spotřebitele.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8154814.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc září.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1816 ze dne 4. září 2025, kterým se zapisuje zeměpisné označení Queso de Burgos (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1845 ze dne 4. září 2025 o zápisu zeměpisného označení Κρήτη/Kriti (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1903 ze dne 15. září 2025 o schválení změny specifikace produktu s chráněným označením původu Vesuvio podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1991 ze dne 4. září 2025 o schválení změny specifikace produktu s chráněným označením původu Mór/Móri na úrovni Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143

Bezpečnost potravin

Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2025/1898 ze dne 22. září 2025, kterým se povoluje uvedení na trh produktů obsahujících geneticky modifikovanou kukuřici DP51291, sestávajících z ní nebo vyrobených podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003 (oznámeno pod číslem C(2025) 6319) (Text s významem pro EHP)

Limity reziduí

Nařízení Komise (EU) 2025/1891 ze dne 17. září 2025, kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity anorganického arsenu v rybách a jiných mořských plodech (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1908 ze dne 24. září 2025, kterým se mění nařízení (EU) č. 37/2010, pokud jde o klasifikaci látky fluralaner s ohledem na její maximální limit reziduí v potravinách živočišného původu (Text s významem pro EHP)

Mezinárodní vztahy

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1804 ze dne 5. září 2025, kterým se stanoví dovozní cla pro některé druhy loupané rýže od 8. září 2025
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1983 ze dne 24. září 2025, kterým se mění nařízení (ES) č. 1484/95, pokud jde o stanovení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec a pro vaječný albumin

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE ZÁŘÍ

Potravinářská inspekce zakázala 100 % pomerančový džus falšovaný nedeklarovanou příměsí
autor: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti Tesco Stores ČR a.s., aby stáhla ze všech poboček nevyhovující potravinu TESCO 100% ORANGE JUICE, označení šarže: 1475466, datum minimální trvanlivosti: 07.09.2025, prodávající: Tesco Stores ČR a.s., Vršovická 1527/68b, 100 00 Praha 10.

Celý článek zde

 

Třičtvrtě tuny nevyhovujícího masa v bourárně na Brněnsku
autor: SVS

Kontrola Státní veterinární správy odhalila v bourárně výsekového masa v Olší v okrese Brno-venkov bezmála 800 kilogramů zapáchajícího vepřového masa navíc zpracovávaného v nevyhovujících podmínkách. V provozovně byly zjištěny značné strukturální a hygienické nedostatky v prostorách, kde se zachází s masem. Za zjištěná porušení legislativy hrozí provozovateli sankce až do výše 10 milionů Kč.

Celý článek zde

 

Biopotravinou roku 2025 se stala BIO smetana
autor: SZIF

Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka od Naše farmy Pá-Pá. V dalších kategoriích zvítězily – BIO Kančí šunka z přeštíka Biofarmy Sasov, BIO Vepřový T-bone steak z Naše farmy Pá-Pá, BIO Jablečný mošt ze Statku Cidlina, BIO Hostětínský ocet jablečný z Moštárny Hostětín a BIO Pálava 2024 z BIO Vinařství Marcinčák. V letošním ročníku bojovalo o titul 141 biopotravin.

Celý článek zde 

 

Češi nakupují kvalitnější potraviny a poptávka po biopotravinách rychle roste. Dvě třetiny biopotravin se prodají pod privátními značkami řetězců
autor: SOCR ČR

Zájem o biopotraviny v Česku dlouhodobě roste a v letošním roce růst objemu prodejů dále zrychlil. „Češi vidí, že se jim díky růstu reálných mezd daří výrazně lépe, a mnohem více přemýšlejí o kvalitě potravin, které nakupují. Prodej biopotravin proto roste trojnásobným tempem oproti konvenčním potravinám a častým argumentem pro jejich volbu je snaha stravovat se zdravěji než v minulosti,“ vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Celý článek zde 

 

Konec tekutého kouře. Evropská unie zakáže uzená aromata v potravinách
autor: Potravinářská komora ČR

Evropská unie rozhodla, že z regálů zmizí některé potraviny obsahující uzenou příchuť vytvořenou pomocí kouřových aromat. Nejde tedy o tradičně uzené výrobky, ale o ty, u nichž byla tato látka vyvinuta jako alternativa k běžnému uzení a zároveň neprošly schválením EU. Výrobci nyní musí receptury upravit a dosáhnout kouřové chuti jiným způsobem, a to bez navýšení nákladů.

Celý článek zde 

 

Nelegální maso z Polska: celníci zasáhli na dálnicích
autor: Celní správa ČR

Příslušníci Celní správy České republiky během konce letošního léta odhalili dvě nezákonné přepravy živočišných produktů. Celkem se jednalo o téměř čtyři tuny masa, které v obou případech směřovalo z Polska na území České republiky. K odhalení došlo na dálnicích ve směrech Ostrava – Olomouc a Olomouc – Prostějov.

Celý článek zde 

 

SVS upozorňuje na nadlimitní množství olova v myslivecké klobáse
autor: SVS

Státní veterinární správa upozorňuje spotřebitele na nevyhovující nález olova v myslivecké klobáse od výrobce KMOTR. Celkem se vyrobilo přes 218 kg produktu, který byl prodáván v prodejnách MAKRO a distribuován dalším drobným odběratelům v rámci České republiky. Část vyrobené šarže, šlo o přibližně 65 kg, byla dodána na Slovensko. Spotřebitelům, kteří mají výrobek doma, doporučujeme, aby jej nekonzumovali a vrátili v místě nákupu.

Celý článek zde 

 

Ministerstvo zemědělství usnadnilo život malým zemědělcům: zjednodušilo prodej drůbežího masa ze dvora. Chystá i změny prodeje u malovýrobců
autor: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství upravilo vyhlášku o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty. Na základě této změny mohou od začátku září letošního roku drobní farmáři prodávat místním maloobchodům nebo přímo spotřebiteli 2000 kusů drůbeže za jeden rok. MZe rovněž připravuje rozšíření prodeje masa z menších provozoven.

Celý článek zde 

 

Tlak českých potravinářů a zástupců obchodníků se vyplatil. Evropská komise znovu odloží sporné nařízení proti odlesňování
autor: PK ČR

Mimo jiné i díky tlaku Potravinářské komory ČR a Asociace českého tradičního obchodu navrhne Evropská komise odložení platnosti nařízení proti odlesňování o další rok. Podle organizací je navržený systém nefunkční a chaotický, což vede k mnoha nepochopitelným situacím.

Celý článek zde 

 

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2024
autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství

Monitorování cizorodých látek (reziduí a kontaminantů) v potravním řetězci zahrnuje sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin určených k jejich výrobě. Do této oblasti patří též biomonitoring, tzn. sledování kontaminace volně žijících organismů, které doplňují spotřební koš člověka. Zároveň jsou sledovány i složky prostředí, které tuto kontaminaci mohou způsobit nebo ovlivnit – patří sem půda, povrchová voda a vstupy do těchto složek prostředí. Sledování cizorodých látek v potravinách a krmivech, stejně jako související sledování kontaminantů v surovinách nutných pro jejich výrobu a ve složkách životního prostředí tyto suroviny ovlivňujících, plně přispívá ke snaze zajistit výrobu zdravotně nezávadných potravin, určených jak k domácí spotřebě, tak i na vývoz.

Celý článek zde 

 

Veterinární kontrola ve vietnamské tržnici v Brně odhalila přes čtvrt tuny potravin neznámého původu
autor: SVS

Při nedávné kontrole v areálu vietnamské tržnice VINAMO v Brně-Slatině provedly inspektorky Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj (KVS) šetření ve čtyřech prodejnách zaměřených na prodej masa a živočišných produktů. Ve třech z nich zjistily závažná porušení veterinární legislativy, zejména prodej potravin neznámého původu o celkové hmotnosti přes 260 kg. Vzhledem k nejasnému původu kontrolovaných produktů byly všechny potraviny znehodnoceny obarvením a nařízena jejich neškodná likvidace v asanačním podniku.

Celý článek zde 

 

TESTY

dTest: Test instantních nudlových polévek 2025
autor: dTest

Téma tohoto testu je aktuální pro kaž­dého, kdo občas musí ve skromných podmínkách a v časové tísni připravit teplý pokrm. Podívali jsme se totiž na „asijské“ instantní nudlové polévky. Pro mnohé se staly ztělesněním nezdravého jídla. Zajímali jsme se proto, z čeho se skládají a jak chutnají. Rovnou prozraďme, že jejich největším problémem je sůl.

Celý článek zde

 

Test kombuchy
autor: idnes.cz

Krásně perlí, chutná a ještě se prý umí zavděčit imunitě a trávení. Kombucha, kterou si můžeme vyrobit doma, má pověst učiněného zázraku. Platí to také o nápojích, které si koupíme v obchodě? A je jejich reputace oprávněná?

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Nová pravidla pro školní jídelny: větší důraz na pestrost jídelníčku a kvalitu surovin, méně cukru a soli. Školní jídelny mají rok na přípravu a dostanou metodickou podporu pro hladký přechod
autor: MZČR, MŠMT, SZÚ 

Prvního září vstoupila v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která přináší největší změny za více než třicet let tak, aby se děti stravovaly chutně, zdravě a v souladu s nejnovějšími poznatky. Cílem novely je mj. přiblížit školní stravování současným výživovým doporučením, zvýšit kvalitu i pestrost jídelníčků a omezit nadměrný příjem soli, přidaného cukru a vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Vyhláška počítá s přechodným obdobím do září 2026, které dává školním jídelnám až do 1. září 2026 čas na postupný přechod na nová pravidla.

Celý článek zde 

 

Letní Letná 2025: výsledky kontrol hygieniků v gastro stáncích
autor: HSHMP 

Sérii cílených kontrol provedli pražští hygienici během festivalu Letní Letná v Letenských sadech. Několikadenní akce probíhala ve dnech od 13. do 31. srpna 2025. Cílem bylo ověřit, zda provozovatelé stravovacích služeb ve stáncích a food truckech dodržují správnou výrobní a hygienickou praxi při přípravě a výdeji pokrmů.

Celý článek zde 

 

Kontrola Potravinářská inspekce: nevyhovělo 46 % zmrzlin a 57 % ledů do nápojů
autor: SZPI

Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků nesplnil požadavky právních předpisů v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele.

Celý článek zde 

 

Prague Pride 2025: Hygienici prověřili stánky s jídlem i pitím. Závažné problémy nenašli
autor: MgA. Petra Batók

Festival plný barev, hudby a zábavy doprovázely na začátku srpna také kontroly hygieniků. Ti se zaměřili na stánky s občerstvením a nápoji a dobrá zpráva je, že většina provozů obstála bez větších problémů. Objevily se jen drobné nedostatky, které byly vyřešeny na místě.

Celý článek zde 

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v srpnu 2025
autor: HSHMP 

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 8. – 31. 8. 2025 celkem 88 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 14 finančních sankcí v celkové výši 64 500,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Celý článek zde 

 

Potravinářská komora přináší fakta o nové vyhlášce o školním stravování a vyvrací šířené nepravdy
autor: PK ČR

S novým školním rokem vstoupila v platnost nová vyhláška o školním stravování, která přináší zásadní změny. Její zavedení ovšem provází silná vlna mýtů a nepravd, které se šíří napříč médii i sociálními sítěmi. Potravinářská komora se proto rozhodla uvést podstatná fakta na pravou míru a objasnit skutečné dopady změn.

Celý článek zde 

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti