Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové účinné předpisy

Nařízení vlády č. 176/2024 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů

Připravovaná legislativa ČR

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin

Cíle návrhu:

Navrhuje se aktualizace vyhlášky č. 58/2018 Sb. a jejích příloh s cílem zvýšit ochranu spotřebitele a harmonizovat podmínky na trhu s potravinami, zejména doplňky stravy. Hlavním bodem novely je úprava § 5, který zakazuje přidávání nežádoucích látek do potravin. Nově se zaměřuje i na situace, kdy jsou tyto látky přirozenou součástí rostlin používaných při výrobě doplňků stravy. Rovněž se rozšiřuje příloha č. 2 o látky, jako je kratom, hexahydrokanabinol (HHC) a kratom extrakt, kvůli jejich zdravotním rizikům pro spotřebitele, zejména mládež.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7803247.htm

 

Návrh vyhlášky o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem návrhu nové vyhlášky je aktualizace požadavků na výrobky ze škrobu, luštěnin a olejnatých semen na základě nových vědeckých poznatků a technologického vývoje v potravinářství a souladu s předpisy Evropské unie. Nová vyhláška nahrazuje stávající předpis č. 329/1997 Sb. a reflektuje zkušenosti z jeho aplikace v praxi. Zohledňuje také nařízení Komise (EU) 2023/915 o limitech kontaminujících látek a zavádí změny týkající se morfinových alkaloidů v makovém semenu. Vyhláška zavádí nové definice pro výrobky ze sóji a olejnin a zdůrazňuje správné označování potravin pro ochranu spotřebitelů před klamavými informacemi.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7919588.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 253/2018 Sb., o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin

Cíle návrhu:

Návrh vyhlášky je předkládán za účelem transpozice směrnice Komise (EU) 2023/175. Tato směrnice mění směrnici 2009/32/ES ohledně 2-methyloxolanu. Extrakční rozpouštědla se používají při zpracování potravin a mohou zanechat neúmyslné rezidua. Právní předpisy musí zohledňovat zdraví, ekonomické a technické požadavky. Evropský úřad pro bezpečnost potravin posoudil 2-methyloxolan jako bezpečný při stanovených limitech. Návrh vyhlášky nepřidává žádné další požadavky nad rámec směrnice.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7919582.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc červenec.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1817 ze dne 24. června 2024, kterým se schvaluje změna specifikace pro chráněné označení původu Biscoitos
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1853 ze dne 26. června 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Lofotlam (CHZO))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1850 ze dne 4. července 2024 o udělení ochrany v Unii označení původu „زيت زيتون تبرسق / Huile d'Olive Téboursouk“ zapsané v Mezinárodním rejstříku označení původu a zeměpisných označení Ženevského aktu
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1863 ze dne 28. června 2024, kterým se schvaluje změna specifikace pro chráněné zeměpisné označení Lisboa
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1867 ze dne 28. června 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Miel de Ibiza/Mel d'Eivissa (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1868 ze dne 28. června 2024, kterým se schvaluje změna specifikace pro chráněné označení původu Riviera del Garda Bresciano/Garda Bresciano
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1869 ze dne 28. června 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Istarski med/Istrski med (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1870 ze dne 28. června 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Batata-Doce da Madeira (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1871 ze dne 28. června 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Lada Putih Muntok (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1887 ze dne 2. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Espárrago verde de Guadalajara (CHZO))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1875 ze dne 1. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Twente (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1877 ze dne 1. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Cochinillo de Segovia (CHZO))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1881 ze dne 2. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Cavolfiore della Piana del Sele (CHZO))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1889 ze dne 3. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení [Osmaniye Yer Fıstığı (CHOP)]
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1891 ze dne 3. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Bingöl Balı (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1894 ze dne 3. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Τερτζιελλούθκια/Tertziellouthkia (CHZO))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1899 ze dne 4. července 2024, kterým se v Unii poskytuje ochrana označení původu تين دجبة/Figues de Djebba zapsané v Mezinárodním rejstříku označení původu a zeměpisných označení Ženevského aktu
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1895 ze dne 11. července 2024, kterým se schvaluje úprava tradičního výrazu v odvětví vína v souladu s čl. 115 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (Añejo)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1897 ze dne 11. července 2024, kterým se schvaluje úprava tradičního výrazu v odvětví vína v souladu s čl. 115 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (Fino)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1898 ze dne 11. července 2024, kterým se schvaluje úprava tradičního výrazu v odvětví vína v souladu s čl. 115 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (Amontillado)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1920 ze dne 12. července 2024, kterým se schvaluje úprava tradičního výrazu v odvětví vína v souladu s čl. 115 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (Oloroso)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1921 ze dne 12. července 2024, kterým se schvaluje úprava tradičního výrazu v odvětví vína v souladu s čl. 115 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 (Palo Cortado)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1947 ze dne 8. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Bursa Şeftalisi (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1963 ze dne 10. července 2024, kterým se schvaluje změna specifikace pro chráněné označení původu Côtes du Roussillon Villages
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1966 ze dne 16. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku zaručených tradičních specialit (Sardeluță marinată (TSG))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1985 ze dne 12. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Το Φάβα της Αμοργού/To Fava tis Amorgou (CHZO))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2029 ze dne 19. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení (Hjälmargös (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2037 ze dne 19. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení [Saucisson gaumais (CHZO)]
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2042 ze dne 19. července 2024, kterým se schvalují změny Unie ve specifikaci pro chráněné označení původu (Murfatlar)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2112 ze dne 24. července 2024 o zápisu názvu do rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení Dithmarscher Gans (CHZO)

Nové potraviny

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2036 ze dne 29. července 2024, kterým se povoluje uvedení na trh 2'-fukosyllaktózy vyrobené derivátem kmene Escherichia coli W (ATCC 9637) jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/ 2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2044 ze dne 29. července 2024, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace a podmínky použití nové potraviny, biomasa kvasinek Yarrowia lipolytica (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2046 ze dne 29. července 2024, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o zvláštní požadavky na označování nové potraviny částečně hydrolyzované bílkoviny z použitého ječmene (Hordeum vulgare) a rýže (Oryza sativa) (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2048 ze dne 29. července 2024, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace a podmínky použití nového potravinářského proteinového extraktu z ledvin prasat (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2090 ze dne 29. července 2024, kterým se povoluje uvedení směsi lakto-N-fukopentaózy I a 2'-fukosyllaktózy vyrobené s použitím odvozeného kmene Escherichia coli K-12 DH1 na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2049 ze dne 30. července 2024, kterým se povoluje uvádění oleje Schizochytrium limacinum (TKD-1) na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2061 ze dne 30. července 2024, kterým se povoluje uvádění šťávy ze stonků rostliny Angelica keiskei (kmenová šťáva Ashitaba) na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2062 ze dne 30. července 2024, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nové potraviny Schizochytrium sp. olej bohatý na DHA a EPA (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2101 ze dne 30. července 2024, kterým se povoluje uvedení na trh Schizochytrium sp. (CABIO-A-2) olej jako nová potravina a pozměňující prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2102 ze dne 30. července 2024, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o podmínky použití nové potraviny 2'-fukosyllaktosa a pokud jde o specifikace vyráběné nové potraviny 2'-fukosyllaktosa s odvozeným kmenem Escherichia coli BL-21 (Text s významem pro EHP)

Mezinárodní vztahy

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1801 ze dne 28. června 2024, kterým se stanoví dovozní cla v odvětví obilovin použitelná od 1. července 2024 a kterým se zrušuje prováděcí nařízení (EU) 2020/1221
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 53/2024 ze dne 15. března 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/1574]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 68/2024 ze dne 15. března 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/1577]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 56/2024 ze dne 15. března 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/1583]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 67/2024 ze dne 15. března 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/1586]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 57/2024 ze dne 15. března 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/1613]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 58/2024 ze dne 15. března 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/1614]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 55/2024 ze dne 15. března 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/1616]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 82/2024 ze dne 15. března 2024, kterým se mění Protokol 47 k Dohodě o EHP o odstranění technických překážek obchodu s vínem [2024/1632]
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/1959 ze dne 17. července 2024 o uložení prozatímního antidumpingového cla na dovoz erythritolu pocházejícího z Čínské lidové republiky
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2091 ze dne 24. července 2024, kterým se mění nařízení (ES) č. 1484/95, pokud jde o stanovení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec a pro vaječný albumin

Bezpečnost potravin

Nařízení Komise (EU) 2024/1808 ze dne 1. července 2024, kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o datum použití nižších maximálních limitů pro námelové sklerocia a námelové alkaloidy v potravinách (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2024/2041 ze dne 29. července 2024, kterým se mění nařízení (EU) č. 432/2012, pokud jde o zdravotní tvrzení o monakolinu K z červené kvasnicové rýže (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2024/1987 ze dne 30. července 2024, kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální obsah niklu v některých potravinách (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2024/2063 ze dne 30. července 2024, kterým se odmítá schválit zdravotní tvrzení při označování potravin, jiná než ta, která odkazují na snížení rizika onemocnění a na vývoj a zdraví dětí (Text s významem pro EHP)

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE ČERVENCE

Vláda na návrh Ministerstva zdravotnictví rozšířila seznam návykových látek o deriváty HHC a jim podobné látky
autor: Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví po tom, co návrh připravilo a vláda jej schválila, obdrželo od Evropské komise souhlas se zařazením psychoaktivních látek označených jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek.

Celý článek zde

 

První odhad sklizně ovoce potvrzuje následky jarních mrazů
autor: ÚKZÚZ

Z červnového odhadu sklizně ovoce Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského vyplývá, že jarní mrazy 2024 poškodily všechny druhy ovoce. Sklizeň ovoce v ČR je odhadována na 31 430 tun, což činí 74% snížení úrody oproti loňskému roku.

Celý článek zde

 

Cizinec v Ústeckém kraji vezl v dodávce bez chlazení 120 kg kuřecího masa
autor: SVS

Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s Celním úřadem na dálnici D8 odhalili dodávku řízenou cizincem. Ten bez přítomnosti mrazícího či chladícího zařízení převážel 120 kg mražených kuřecích prsou, k zásilce navíc neměl požadované doklady. Za porušení zákona o potravinách z důvodu nedodržení teplotního řetězce hrozí pokuta ve výši až do deseti milionů Kč.

Celý článek zde

 

Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje o stažení potraviny
autor: SZPI

Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje své zákazníky o stahování 2 šarží potraviny Hello ovocná přesnídávka z důvodu nadlimitního množství reziduí pesticidů.

Celý článek zde

 

Ministerstvo zemědělství modernizovalo vyhlášku a stanovilo požadavky na nové produkty na našem trhu, například na sufu, okaru nebo sezamovou pastu
zdroj: Ministerstvo zemědělství

Nová vyhláška Ministerstva zemědělství pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich zavádí technologické požadavky na tyto produkty. Výrobci tak budou mít jasně stanoveno, jaké vlastnosti musí produkty splňovat a spotřebitelé se budou snáze orientovat v množství produktů, které mohou koupit v obchodech.

Celý článek zde 

 

Zájem o značku Regionální potravina byl letos rekordní
autor: SZIF

Letošní 15. ročník soutěže o ocenění značkou kvality Regionální potravina potvrdil, že tato prestižní značka je nejen symbolem prověřených kvalitních lokálních produktů, ale také žádanou pomocí v propagaci regionální produkce. Značka Regionální potravina představuje punc nejvyšší kvality, regionality a tradice.

Celý článek zde 

 

Nejvíce kontrol farmářských trhů se uskutečňuje v letním období
autor: SVS

Státní veterinární správa pravidelně cílí své kontroly na prodej produktů živočišného původu na populárních farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé ČR téměř 170 kontrol prodejců na trzích. U osmnácti procent kontrol odhalili prohřešky, to znamená při 30 kontrolách. Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v létě.

Celý článek zde 

 

Příručka pro tabákové výrobky
autor: SZPI

SZPI poskytuje k využití příručku, v níž jsou shrnuty základní povinnosti hospodářských subjektů, které vyrábí, dováží, distribuují nebo uvádějí na trh tabákové výrobky. Příručka uvádí přehled požadavků, k jejichž kontrole je SZPI příslušná.

Celý článek zde 

 

Na Vyškovsku inspektoři SVS odhalili nelegální výrobnu sýrů a masných produktů
autor: SVS

Inspektoři Státní veterinární správy v Jihomoravském kraji objevili na Vyškovsku nelegální výrobnu sýrů, masných výrobků a sádla. Nebezpečné potraviny byly neškodně zlikvidovány, provozovateli hrozí za vážná vícečetná porušení legislativy pokuta až do výše padesáti milionů korun.

Celý článek zde 

 

TESTY

Test marinovaných krkovic 2024
autor: dTest

V letních měsících Češi pravidelně propadají grilovací vášni. Někteří si maso na grilování nakládají sami, jiní rádi využijí nabídky marinovaných polotovarů. Na ty se podíváme v tomto testu. Do laboratoře jsme poslali devět marinovaných krkovic, abychom zjistili, jak jsou na tom s kvalitou a bezpečností. Výsledky potvrdily platnost rady, kterou jste od nás už párkrát slyšeli: maso může obsahovat škodlivé mikroby a musí se důkladně propéct.

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

MPO: Změny pro podnikatele od 1. 7. 2024
zdroj: MPO

S prvním červencem přichází pro podnikatele několik změn v souvislosti s nabytím účinnosti právních předpisů.

Celý článek zde​​​​​​​

 

Na průběh XVII. všesokolského sletu se aktuálně zaměřují i pražští hygienici
autor: HSHMP

V týdnu od 30. 6. – 5. 7. 2024, probíhá na území hl. m. Prahy významná sportovně – společenská akce XVII. všesokolský slet. Dle organizátorů akce se sletového týdne zúčastní zhruba 20 000 cvičenců různých věkových kategorií, nejen z Česka, ale i ze zahraničí, například z USA, Brazílie, Německa a Rakouska. Očekává se také účast cca 50 tisíc diváků ze všech koutů České republiky i ze zahraničí. Pražští hygienici se na tuto akci důkladně připravovali, a z důvodu předběžné opatrnosti provedli kontroly zařízení, které účastníci akce využívají k ubytování či stravování, již před samotným zahájením akce.

Celý článek zde

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v červnu 2024
autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 6. – 30. 6. 2024 celkem 222 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 206 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou. Bylo vydáno 1 opatření nařízení provedení sanitace.

Celý článek zde

 

Vejce se budou prodávat teplejší, nebudou se muset v obchodech chladit
autor: Jan Drahorád

Vejce se v tuzemsku musejí skladovat při teplotách do 18 stupňů Celsia. Okolní státy od této praxe v posledních letech kvůli úbytku salmonelových nákaz ustoupily, nyní se k tomu odhodlal také český stát. Potřebná novela vyhlášky se již připravuje.

Celý článek zde

 

Nová vyhláška změní obědy v českých školách. Budou to děti jíst? ptají se experti
autor: Jan Novák

Více ryb a luštěnin, méně masa, cukru a tuků. Žádné polotovary ani palmový olej. Seznam Zprávy mají k dispozici návrh nové vyhlášky, podle níž se bude vařit ve školách. Někteří experti však varují, že třeba ryby děti jíst nebudou.

Celý článek zde

 

Eliška Selinger: Vztah přemíry cukru a obezity je prokázán. Vyšší zdanění slazených nápojů zabírá
autor: SZÚ

Jak přemíra cukru škodí našemu zdraví? Jaká je spojitost cukru s rakovinou? Existuje zdravější slazení, jako třeba med či hroznový cukr? A co náhrada cukru umělými sladidly, je to řešení? Dokázalo by vysokou konzumaci cukru Čechy skutečně změnit k lepšímu zavedení speciální daně na slazené nápoje? Jakým mechanizmem? Do jaké míry jsou z vědeckého hlediska relevantní námitky odpůrců vyššího zdanění? Poslechněte si podcast Státního zdravotního ústavu, odpoví Vám naše odbornice, nutriční epidemioložka MUDr. Eliška Selinger.

Celý článek zde

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti