Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové účinné předpisy:

Vyhláška č. 368/2024 Sb., kterou se mění vyhláška č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin
Vyhláška č. 133/2025 Sb. o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Vyhláška č. 219/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 334/2013 Sb., k provedení některých ustanovení zákona o povinném značení lihu, ve znění vyhlášky č. 610/2020 Sb.

Připravovaná legislativa ČR

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení, a další související zákony

Cíle návrhu:

Navrhovaná novela zákona č. 452/2001 Sb. upravuje ochranu označení původu a zeměpisných označení v souladu s nařízeními EU. Cílem je přizpůsobit český právní rámec nařízením (EU) 2023/2411 a (EU) 2024/1143, které rozšiřují unijní ochranu na nezemědělské produkty, jako jsou řemeslné a průmyslové výrobky. Návrh zákona zrušuje vnitrostátní ochranu těchto označení a zavádí mechanismy pro přechod na unijní úroveň ochrany, včetně kontrolních a sankčních opatření​.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7943369.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování

Cíle návrhu:

Navrhuje se revize systému školního stravování, která reaguje na nové poznatky ve výživě a zajišťuje nutričně vyváženou stravu pro děti a žáky. Návrh rozšiřuje možnosti specifického stravování, tedy bezmasé (vegetariánské), rostlinné (veganské) nebo stravování v souladu s náboženským přesvědčením. Zároveň umožňuje konzumaci vlastní donesené stravy v prostorách školního stravování a zavádí novou věkovou kategorii pro spotřební koš.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/8025157.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc červenec.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1291 ze dne 2. července 2025 o zápisu označení původu "TOKAJSKÉ VÍNO zo slovenské oblasti" do rejstříku zeměpisných označení Unie
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1343 ze dne 11. července 2025, kterým se v Unii poskytuje ochrana zeměpisnému označení Gështenja e Malësisë së Madhe zapsanému v Mezinárodním rejstříku označení původu a zeměpisných označení Ženevského aktu
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1462 ze dne 11. července 2025 o zápisu zeměpisného označení Kőszeg / Kőszegi (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1516 ze dne 18. července 2025 o schválení změny specifikace produktu s chráněným zeměpisným označením Côtes de la Charité podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1517 ze dne 18. července 2025 o zápisu zeměpisného označení Mut Zeytinyağı (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1518 ze dne 18. července 2025 o zápisu zeměpisného označení Cirò Classico (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1519 ze dne 18. července 2025 o zápisu zeměpisného označení Kırkağaç Kavunu (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1514 ze dne 28. července 2025, kterým se v Unii poskytuje ochrana zeměpisnému označení អំបិលកំពតកែប / Kampot-Kep Salt zapsanému v Mezinárodním rejstříku označení původu a zeměpisných označení Ženevského aktu
Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2025/1546 ze dne 30. července 2025 o odmítnutí ochrany označení původu ГЖЕЛЬ (GZHEL) zapsaného v Mezinárodním rejstříku označení původu a zeměpisných označení Ženevského aktu v Unii

Mezinárodní vztahy

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1557 ze dne 23. července 2025, kterým se mění nařízení (ES) č. 1484/95, pokud jde o stanovení reprezentativních cen v odvětví drůbežího masa a vajec a pro vaječný albumin
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1560 ze dne 30. července 2025, kterým se povoluje zdravotní tvrzení uvedené na potravinách, s výjimkou tvrzení odkazujících na snížení rizika onemocnění a na vývoj a zdraví dětí, a kterým se mění nařízení (EU) č. 432/2012 (Text s významem pro EHP)

Nové potraviny

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1509 ze dne 25. července 2025, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nových potravin fytosterolů/fytostanolů (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1513 ze dne 28. července 2025, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o podmínky použití a dodatečné požadavky na označování nové potraviny olej z Calanus finmarchicus (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1515 ze dne 28. července 2025, kterým se povoluje uvedení oleje ze Schizochytrium limacinum (ATCC-20889) na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1537 ze dne 29. července 2025, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o podmínky použití nové potraviny 3-fukosyllaktózy produkované derivátovým kmenem Escherichia coli BL21 (DE3) (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1528 ze dne 30. července 2025, kterým se povoluje uvedení oleje z tygřího ořechu (Cyperus esculentus) na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1530 ze dne 30. července 2025, kterým se povoluje uvedení hexahydrátu chloridu draselno-hořečnatého na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)

Limity reziduí

Nařízení Komise (EU) 2025/1212 ze dne 24. června 2025, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí acetamipridu v některých produktech nebo na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)

Bezpečnost potravin

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1263 ze dne 30. června 2025, kterým se povoluje uvedení pražených semen druhu Dipteryx alata Vogel (baru) na trh jako tradiční potraviny ze třetí země a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP)
Nařízení Komise (EU) 2025/1305 ze dne 2. července 2025, kterým se mění přílohy II, III a IV nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro amidosulfuron, azoxystrobin, hexythiazox, isoxaben, pikloram, propamokarb, thiosíran sodno-střičitý a tefluthrin v některých produktech nebo na jejich povrchu (Text s významem pro EHP)
Prováděcí rozhodnutí Komise (EU) 2025/1321 ze dne 4. července 2025, kterým se povoluje uvedení na trh produktů obsahujících geneticky modifikovanou sóju MON 87705 × MON 87708 × MON 89788, sestávajících z ní nebo vyrobených podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003 (oznámeno pod číslem C(2025) 4349) (Text s významem pro EHP)

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE ČERVENCE

HACCPportal.cz – vlastní HACCP plán snadno a rychle
autor: haccpportal.cz

Pro restaurace, hotely, bistra, cukrárny i stánky vznikl www.haccapportal.cz, kde si sami jednoduše vytvoříte svůj HACCP plán a splníte tak zákonnou povinnost. Portál vás krok za krokem provede celým procesem – vysvětlí, na co si dát pozor, jak vést záznamy teplot, zajistit dostatečnou tepelnou úpravu nebo správnou sanitaci. Nejde jen o formální dokument pro kontroly, ale o praktickou pomoc a vzdělávání, aby provozovatelé dodržovali hygienické zásady, chránili zdraví hostů a předešli problémům. Vše je srozumitelné a dostupné online – bez složité legislativní mluvy, kdykoliv a odkudkoliv. HACCPportal.cz šetří čas i peníze za externí poradce a pomáhá zvyšovat kvalitu gastro provozů v Česku.

Celý článek zde

 

Potravinářská inspekce zajistila nevyhovující potraviny z dovozu
autor: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce dlouhodobě zjišťuje vyšší podíl nevyhovujících potravin u zboží ze zahraničí než u tuzemské produkce. Proto inspektoři věnují adekvátně vyšší kontrolní pozornost tomuto segmentu potravin. V rámci aktuálních kontrol inspektoři zajistili 3 šarže potravin ze zahraničí porušující právní předpisy ČR a EU.

Celý článek zde

 

Inspektoři ČOI zatím uskutečnili v rámci 59. ročníku MFF Karlovy Vary 54 kontrol, ve 13 případech zjistili prodej alkoholu mladistvým
autor: ČOI

V průběhu 59. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zatím uskutečnili inspektoři České obchodní inspekce, inspektorátu Plzeňský a Karlovarský, 54 kontrol. Nedostatky byly zjištěny ve 32 kontrolách, to je více než 59 procent ze všech provedených kontrol. Podávání a prodej alkoholu osobám mladším osmnácti let inspektoři zjistili ve 13 případech.

Celý článek zde 

 

Konec nejasností na etiketách: Producenti potravin a zástupci obchodníků vítají snahu Evropské komise o zpřesnění názvů rostlinných výrobků
autor: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu vítají rozhodnutí Evropské komise, která se bude zabývat problematikou označování rostlinných výrobků. Tento krok je zásadní pro zajištění transparentnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné producenty potravin. Komise iniciativu představila v rámci balíčku návrhů k Víceletému finančnímu rámci pro období 2028 až 2034.

Celý článek zde 

 

Rodinné farmy posílí stabilitu venkova i domácí produkci potravin. Oporu najdou v zákoně, který schválil Senát
autor: Ministerstvo zemědělství

Rodinná zemědělská hospodářství v České republice získají větší podporu a právní jistotu. Senát Parlamentu ČR schválil 23. 7. zákon, který poprvé jasně definuje pojem rodinného zemědělského hospodářství, upravuje zákon o zemědělství a zavádí evidenci farem. Legislativní návrh připravilo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s poslanci. Tento krok naplňuje Programové prohlášení vlády a je zásadní pro posílení konkurenceschopnosti i udržitelnosti českého venkova.

Celý článek zde 

 

V letním období SVS více zaměřuje kontroly na farmářské trhy
autor: SVS

Státní veterinární správa v létě pravidelně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé ČR 165 kontrol prodejců na trzích. U čtrnácti procent kontrol odhalili prohřešky. Při stánkovém prodeji během léta stoupá při vysokých teplotách riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v tomto období.

Celý článek zde 

 

TESTY

dTest: Test plísňových sýrů 2025
autor: dTest

Každý rok se snažíme otestovat alespoň jeden druh sýra. Letos se vůbec poprvé podíváme na sýry plísňové, konkrétně ty s plísní na povrchu. Spíš je budete znát pod názvy camembert nebo hermelín. V laboratoři jsme nechali prověřit obvyklé znaky sýrové kvality a s nimi i několik rizikových faktorů typických právě pro plísňové sýry. Z laboratoře tentokrát přišly dobré zprávy.

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Výsledky kontrol provedených v prvním pololetí roku 2025 v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti na území hl. m. Prahy
autor: HSHMP 

HSHMP provedla v 1. pololetí 2025 v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých 298 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti. Závady byly zjištěny při 27 kontrolách, tj. v 9 % ze všech provedených kontrol (25x zařízení školního stravování a 2x zařízení tzv. ostatní stravovací služby pro děti, jedná se o dětské skupiny).

Celý článek zde 

 

Práce v horku: Co musí zaměstnavatel zajistit a kdy máte nárok na ochranný nápoj?
autor: HSHMP 

Teploty přes 30 °C už nejsou výjimkou – a právě při takovém horku platí pro pracoviště přísnější pravidla. Zaměstnavatel má povinnost chránit zdraví svých zaměstnanců a vytvořit podmínky, ve kterých se dá pracovat bezpečně. Co to konkrétně znamená?

Celý článek zde 

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v červnu 2025
autor: HSHMP 

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 6. – 30. 6. 2025 celkem 142 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 9 finančních sankcí v celkové výši 31 000,- Kč.

Celý článek zde 

 

SZPI: Označování čerstvého ovoce a zeleniny v maloobchodě
autor: SZPI

Článek 76 nařízení (EU) č. 1308/2013 stanoví základní požadavek, že produkty odvětví ovoce a zeleniny, které se mají prodávat spotřebiteli v čerstvém stavu, lze uvádět na trh, pouze pokud jsou řádné a uspokojivé obchodní jakosti a pokud je uvedena země původu. Obchodní norma pak stanoví požadavky na označování čerstvého ovoce a zeleniny ve fázi uvádění na trh.

Celý článek zde 

 

Zrušení oznamovací povinnosti při příležitostném prodeji lihovin
autor: Celní správa ČR

Novelizací zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon o ochraně zdraví“) zákonem č. 218/2025, který nabyl účinnosti dnem 1.7.2025, dochází v oblasti příležitostného prodeje alkoholických nápojů ke změně ustanovení § 14.

Celý článek zde 

 

Reforma školního stravování získává silnou podporu odborníků: změny vítá i WHO a špičky české medicíny
autor: Ministerstvo zdravotnictví

Revoluce ve školním stravování má nového silného spojence – odbornou veřejnost. Reforma vyhlášky, která má přinést zdravější a udržitelnější jídelníčky pro děti, získává podporu předních lékařů, výživových expertů, akademiků i kuchařských profesionálů. Za klíčové změny, jako je zákaz slazených nápojů nebo větší důraz na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny, se postavila nejen česká lékařská obec, ale také Světová zdravotnická organizace.

Celý článek zde

 

Takřka 300 kg nevyhovujících potravin při kontrole uzbecké restaurace v Praze
autor: SVS

Veterinární inspektoři zajistili při kontrole uzbecké restaurace v Praze 3 bezmála 300 kilogramů potenciálně zdravotně závadných potravin živočišného původu. Zabavené potraviny inspektoři Státní veterinární správy znehodnotili barvou a nařídili provozovateli zajištění likvidace produktů v asanačním podniku na jeho náklady. Za zjištěná porušení zákona hrozí provozovateli pokuta v maximální výši až 50 milionů Kč.

Celý článek zde 

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti