Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy

Sdělení Ministerstva financí č. 355/2024 Sb. o vydání výměru MF č. 01/2025, kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami pro rok 2025
Vyhláška č. 368/2024 Sb., kterou se mění vyhláška č. 58/2018 Sb., o doplňcích stravy a složení potravin
Nařízení vlády č. 419/2024 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů

Připravovaná legislativa ČR

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., veterinární zákon, a další související zákony

Cíle návrhu:

Novela veterinárního zákona reviduje právní úpravu a implementuje nová nařízení Evropské unie. Novela se zaměřuje na několik oblastí včetně veterinární hygieny, zdraví zvířat a kontroly dovozu, tranzitu a vývozu kontrolovaného zboží.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7806584.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 291/2003 Sb., o zákazu podávání některých látek zvířatům, jejichž produkty jsou určeny k výživě lidí

Cíle návrhu:

Návrh novely veterinárního zákona přináší změny v monitoringu používání farmakologických látek ve veterinární péči, včetně kontroly jejich reziduí v živočišných produktech. Úpravy jsou nezbytné pro zajištění souladu s novými unijními nařízeními, která nahrazují dřívější směrnici a stanoví pravidla pro úřední kontroly a víceleté kontrolní plány. Cílem je umožnit veterinární správě provádět úřední kontroly podle nových standardů EU, čímž se zlepší bezpečnost potravin a ochrana veřejného zdraví.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7944687.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na nápoje předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Návrhem vyhlášky se provádí transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1438. Nezbytnost navrhované právní úpravy dále vychází ze zkušeností získaných při praktické aplikaci vyhlášky č. 248/2018 Sb., která zatím nebyla nikdy novelizována.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959013.htm

 

Návrh vyhlášky o požadavcích na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové boby, kakaové a čokoládové výrobky a med

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na přírodní sladidla, potraviny se sladivými účinky, cukrovinky, kakaové a čokoládové výrobky a med předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Návrhem vyhlášky se provádí transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1438.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959008.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Nezbytnost navrhované právní úpravy dále vychází ze zkušeností získaných při praktické aplikaci vyhlášky č. 69/2016 Sb., která zatím nebyla nikdy novelizována.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959002.htm

 

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

Cíle návrhu:

Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Návrhem vyhlášky se provádí transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1438. Nezbytnost navrhované právní úpravy dále vychází ze zkušeností získaných při praktické aplikaci vyhlášky č. 397/2021 Sb., která zatím nebyla nikdy novelizována.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7958996.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc prosinec.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2972 ze dne 25. listopadu 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o zápis zeměpisného označení do rejstříku zeměpisných označení Unie (ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ / TSALAFOUTI (CHOP))
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2973 ze dne 25. listopadu 2024, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143, pokud jde o schválení změny Unie ve specifikaci produktu se zeměpisným označením „Hierbas Ibicencas“
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/2978 ze dne 25. listopadu 2024 o zápisu zeměpisného označení Gaziantep Menengiç Kahvesi/Gaziantep Melengiç Kahvesi (CHOP) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu (EU) 2024/1143 a Rady
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2024/3227 ze dne 18. prosince 2024 o schválení unijní změny specifikace produktu chráněného označení původu Süd-Oststeiermark podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143

Mezinárodní vztahy

Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 211/2024 ze dne 23. září 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/3051]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 208/2024 ze dne 23. září 2024, kterým se mění příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/3059]
Rozhodnutí Smíšeného výboru EHP č. 195/2024 ze dne 23. září 2024, kterým se mění příloha I (Veterinární a rostlinolékařské předpisy) a příloha II (Technické předpisy, normy, zkoušení a certifikace) Dohody o EHP [2024/3062]
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/3234 ze dne 19. prosince 2024, kterým se mění nařízení (EU) 2023/1115, pokud jde o ustanovení týkající se data použitelnosti

Bezpečnost potravin

Nařízení Komise (EU) 2024/3190 ze dne 19. prosince 2024 o používání bisfenolu A (BPA) a dalších bisfenolů a derivátů bisfenolu s harmonizovanou klasifikací pro specifické nebezpečné vlastnosti v určitých materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, kterým se mění nařízení ( EU) č. 10/2011 a o zrušení nařízení (EU) 2018/213 (Text s významem pro EHP)

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE PROSINCE

Francouzské sýry obsahovaly zdravotně závadné bakterie yersinie
autor: SVS

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje dvě varianty sýru Mont d´Or od francouzského výrobce Fruitière des Jarrons kvůli obsahu bakterie způsobující průjmové onemocnění yersiniózu. Většinu z celkem 36 kusů balení se podařilo z prodeje stáhnout, sedm kusů se však prodalo ve dvou pražských prodejnách společnosti Fransýr. Spotřebitelé, kteří mají sýr doma, by jej neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

Celý článek zde

 

Účinnost nařízení EU proti odlesňování začne platit o rok později. Jinak by hrozil kolaps hlavně u dodávek kávy, čokolády a hovězího masa
autor: PK ČR

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení začátku platnosti takzvaného odlesňovacího nařízení o jeden rok. Nařízení požaduje, aby výrobní podniky deklarovaly, že jejich výrobky nepochází z pozemků, na kterých došlo k odlesňování. Cílem má být především ochrana tropických pralesů. Termín nařízení, které mělo původně začít platit už od konce letošního roku, nebylo podle české Potravinářské komory možné dodržet. Jinak by od ledna hrozily potíže zejména u dovozu čokolády nebo kávy, ale i při dodávkách hovězího masa od českých chovatelů.

Celý článek zde

 

Nelegální nakládání s tabákem, tabákovými výrobky a lihovinami
zdroj: Celní správa ČR

I přes četná upozornění veřejnosti na podmínky prodeje a dopravy vybraných výrobků zajistili letos celníci při kontrolní činnosti v dopravě, provozovnách a dalších prostorech určených k podnikaní přes 20 700 l neznačených a nezdaněných lihovin (32% nárůst), téměř 10 300 kg nezdaněného tabáku (pokles o 25 %) a téměř 9,5 mil. ks nezdaněných cigaret (190% nárůst). Pašeráci využívají skryté úkryty a rafinované způsoby dopravy.

Celý článek zde

 

Česká obchodní inspekce zjistila ve třetím čtvrtletí 165 případů prodeje alkoholu mladistvým, oproti druhému čtvrtletí jde o výrazný nárůst
autor: ČOI

Česká obchodní inspekce v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku pokračovala v provádění kontrol v rámci kontrolní akce, v níž ověřuje, zda prodávající dodržují zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, a další zákony. ČOI provedla 1 865 kontrol, nedostatky byly zjištěny při 886 kontrolách (47,51 %). Za nejzávažnější zjištění lze považovat prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, který byl zjištěn ve 165 případech.

Celý článek zde 

 

Boj proti nehygienickým návykům v obchodech. Jak inovativní přístupy ovlivní nákup potravin?
autor: Pekařské technologie

České obchody zavádějí inovativní řešení, které zajistí větší hygienu při nákupu pečiva. Systém bezdotykového výběru ochrání zákazníky i jejich nákup před nevítanými doteky.

Celý článek zde

 

Potravináři podporují zpřísnění označení vegetariánských potravin
autor: PK ČR

Potravinářská komora podporuje připravenou novelu vyhlášky, která upravuje používání názvosloví u masných výrobků. Producenti jsou přesvědčeni, že například jako řízek by se měl označovat výhradně výrobek z masa. Komora naopak vnímá snahy zastánců rostlinné stravy využívat výrazy z masného průmyslu jako zavádějící a klamavé.

Celý článek zde 

 

Vláda schválila návrh Ministerstva zdravotnictví zařadit nové psychoaktivní látky na seznam regulovaných látek
autor: Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví předložilo návrh nařízení vlády, jehož cílem je zařadit nové psychoaktivní látky na seznam zařazených psychoaktivních látek. Vláda jej na dnešním jednání schválila. Látky bude možné podrobit zkoumání jejich rizik a zacházení s nimi je výrazně omezeno pouze pro vědecké účely a osobní potřebu.

Celý článek zde 

 

TESTY

dTest: Test majonézy 2024
autor: dTest

Studená kuchyně se neobejde bez majonézy, ideálně domácí. I když její příprava není složitá, ne každý si na ni troufá. Mnozí se obávají čerstvých vajec, někomu zase chybí vybavení na dokonalé ušlehání. Obchody nabízejí jednoduché řešení problému v podobě balené majonézy. 16 takových jsme poslali do laboratoře a mimo jiné jsme se dozvěděli, zda má smysl připlácet si za prémiové výrobky, či zda stačí ty běžné.

Celý článek zde

 

dTest: Test vánoček 2024
autor: dTest

Vánočka možná představuje nejstarobylejší součást vánočního menu. Kdo se drží tradic, ten by si ji měl upéct sám, případně vykoledovat. Pro ostatní je tu třetí možnost: koupit si ji. Pokud vám letos na pečení nezbývá čas, náš test poradí, do kterého obchodu pro dobrou vánočku zajít. Rozdíly jsme odhalili jak ve složení, tak v chuti.

Celý článek zde

 

Test paštik
zdroj: svet-potravin.cz

V rámci testu bylo hodnoceno celkem 12 paštik. Přičemž hodnocenými parametry byly senzorická analýza výrobku, nutriční a jakostní parametry jednotlivých výrobků hodnocené pomocí laboratorních rozborů a deklarace složení výrobků uváděná výrobci. Byl také proveden mikrobiální rozbor výrobků. Jak si vedly výrobce zakoupené v běžné tržní síti?

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhlášky
autor: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství připravuje balíček vyhlášek o potravinách. Navrhuje jako novou povinnost uvádět na etiketě všechny země původu u směsí medu nebo možnost použít při výrobě sirupu i jiná přírodní sladidla než cukr. Nově bude také možné použít název marmeláda i džem nebo uchovávat vejce při teplotě 5 °C až 24 °C oproti dosavadní horní hranici 18 °C.

Celý článek zde

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v říjnu 2024
autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 10. – 30. 10. 2024 celkem 190 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 120 000,- Kč. Ve 4 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou a bylo vydáno 1 napomenutí. Dále bylo vydáno 1 opatření k okamžitému uzavření provozovny.

Celý článek zde

 

Zmizí z restaurací květákové karbanátky? Ministerstvo řeší názvy pokrmů
autor: Jan Drahorád

Květákové karbanátky nebo houbové řízky by se v budoucnu neměly objevit v obchodech, ale ani jako názvy v restauracích, informoval ve čtvrtek v tiskové zprávě projekt Rostlinně. Vyplývá to podle něj z návrhu vyhlášky o požadavcích na maso a masné výrobky, která by měla zakázat používání slov jako burger, párek, klobása nebo steak používat v souvislosti s nemasitými pokrmy.

Celý článek zde

 

Méně obalů a třídění textilu má pomoci s odpadem
zdroj: ČT24

Konec některých potravin balených po porcích – například smetan do kávy, koření nebo omáček. Od roku 2030 se tento typ obalů zřejmě nebude vyrábět. Zmizí i malá balení drogistických přípravků v hotelích. Nová pravidla, která tento týden přijala Rada Evropské unie, mají snížit množství odpadu z obalů. Další novinkou, která začne platit už od příštího roku, je povinné třídění textilu v obcích. Cílem je, aby méně odpadu končilo na skládkách a více se ho využilo.

Celý článek zde

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti