Upravit stránku

LEGISLATIVA ČR

Nové vyhlášené předpisy:

Vyhláška č. 303/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, ve znění pozdějších předpisů
Vyhláška č. 310/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů

Nové účinné předpisy:

Zákon č. 277/2025 Sb., kterým se mění zákon č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Připravovaná legislativa ČR

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí

Cíle návrhu:

Novela aktualizuje požadavky na nápoje, kvasný ocet a droždí, přizpůsobuje je technologickému vývoji, praxi Státní zemědělské a potravinářské inspekce a provozovatelům potravinářských podniků. Doplní definice pro nové produkty na trhu, jako šumivé ovocné víno a atypické pivo, a zpřesní stávající definice, například cideru. Cílem je harmonizace požadavků, zajištění přesného označování a zabránění klamání spotřebitelů, čímž podpoří informovaný výběr potravin.

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7959013.htm

 

LEGISLATIVA EU

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU za měsíc srpen.

Chráněná označení původu a chráněná zeměpisná označení

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1713 ze dne 29. července 2025 o schválení změny specifikace produktu s chráněným označením původu Jerez-Xérès-Sherry/Jerez/Xérès/Sherry na úrovni Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1714 ze dne 29. července 2025 o schválení změny specifikace produktu s chráněným označením původu Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda/Manzanilla na úrovni Unie
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1716 ze dne 29. července 2025 o zápisu zeměpisného označení Ratafia Ciociara/Rattafia Ciociara (GI) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1729 ze dne 5. srpna 2025 o zápisu zeměpisného označení „Muránské buchty“ (CHZO) do rejstříku zeměpisných označení Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/1730 ze dne 5. srpna 2025 o schválení změny specifikace produktu s chráněným označením původu Anjou Villages Brissac na úrovni Unie podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1143

Bezpečnost potravin

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2025/1735 ze dne 4. června 2025, kterým se mění příloha nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 za účelem povolení použití monosodné soli kyseliny L-5-methyltetrahydrolistové jako zdroje folátu v kojenecké výživě a pokračovací kojenecké výživě, zpracovaných obilných potravinách a kojeneckých příkrmech, v náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a v potravinách pro zvláštní lékařské účely (Text s významem pro EHP)

PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z MĚSÍCE SRPNA

Česká republika je opět zemí bez výskytu ptačí chřipky
autor: SVS

Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH – World Organisation for Animal Health) aktuálně oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že je Česká republika od 17. července 2025 opět oficiálně prostá ptačí chřipky u drůbeže. Získání statusu představuje podstatný krok pro uvolnění obchodu s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi (státy mimo EU). Zveřejněním na webu WOAH se stává získaný status oficiální.

Celý článek zde

 

Francouzské sýry obsahovaly listerie
autor: SVS

Státní veterinární správa informuje, že se na českém trhu v uplynulých týdnech prodávaly dva různé sýry od stejného francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF). Většina ze zhruba 2 000 balení sýra, které byly od června do ČR distribuovány, je již po datu použitelnosti, a tudíž byly velmi pravděpodobně již zkonzumovány.

Celý článek zde

 

Téměř 200 kg problematického masa a vnitřností v halal prodejně v Brně
autor: SVS

Kontrola Státní veterinární správy odhalila v prodejně výsekového a halal masa v Brně bezmála 200 kilogramů různých druhů masa a vnitřností v nevyhovujících podmínkách. K podstatnému množství produktů neměl výrobce doklady, u velké části masa byla výrazně překročena skladovací teplota. Je zde podezření, že část produktů mohla pocházet z nelegální porážky. Za zjištěná porušení legislativy lze uložit provozovateli prodejny sankci do výše až 50 milionů Kč.

Celý článek zde 

 

FSA: Letní varování před ledovou tříští – Glycerol v nápojích s ledovou tříští je nebezpečný pro děti do 7 let a jeho konzumace by měla být omezena u dětí ve věku 7 až 10 let
autor: Food Standards Agency

Britská Agentura pro potravinové standardy (FSA) zahájila novou kampaň, která varuje rodiče a vychovatele, aby nedávali dětem do 7 let nápoje s ledovou tříští obsahující glycerol.

Celý článek zde 

 

Zájem o značku Regionální potravina lámal rekordy i letos
autor: SZIF

Letošní 16. ročník soutěže o prestižní značku kvality Regionální potravina znovu ukázal její význam v oblasti regionální výroby produktů. Počet žadatelů i přihlášených výrobků oproti loňskému roku opět mírně vzrostl. To potvrzuje, že značka Regionální potravina dlouhodobě přináší lokálním výrobcům potravin známku nejvyšší kvality, regionálního původu a tradice a představuje žádanou pomoc také v propagaci regionální produkce.

Celý článek zde 

 

Uzená kuřecí stehna obsahovala listerie
autor: SVS

Státní veterinární správa informuje, že nařídila stáhnout z trhu šarži vakuově balených uzených kuřecích stehen od výrobce Vodňanská drůbež, a.s. Vyšetření zjistilo ve výrobku přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes. Do tržní sítě bylo expedováno 135 kilogramů produktu. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Celý článek zde 

 

Česká obchodní inspekce kontrolovala ve druhém čtvrtletí zákaz prodeje alkoholu a tabáku nezletilým, prodej alkoholu mladistvým zjistila ve 157 případech
autor: Česká obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku pokračovala v kontrolní akci, v níž ověřuje, zda prodávající dodržují zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, a další požadavky zákonů dle svěřených pravomocí. Realizovala 1 887 kontrol, nedostatky byly zjištěny v 855 kontrolách (45,31 %). Za nejzávažnější zjištění považuje prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, který byl zjištěn ve 157 případech.

Celý článek zde 

 

SVS stahuje z trhu šunku od výrobce z Moravskoslezského kraje kvůli přítomnosti listerií
autor: SVS

Státní veterinární správa informuje, že z trhu stahuje šarži výrobku „Grilovaná šunka se sníženým obsahem soli, šunka nejvyšší jakosti“ od výrobce Beskydské uzeniny, a.s. Ve výrobku byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek se prodával v několika obchodních řetězcích a internetových obchodech. Do tržní sítě bylo expedováno zhruba 190 kilogramů produktu.

Celý článek zde 

 

TESTY

dTest: Test nanuků 2025
autor: dTest

Coby téma srpnového testu jsme si vybrali těžkou váhu mezi zmrzlinami – nanuk Magnum. Nečekejte však bádání nad jedním výrobkem. Magnum totiž vytvořilo specifický styl nanuku, který napodobuje celá řada jiných výrobců. Do laboratoře jsme proto vyslali originál spolu s jím inspirovanými zmrzlinami, abychom zjistili, jak se liší jejich kvalita. Výsledky nás překvapily, protože přední místa tabulky patří nanukům řetězcových značek.

Celý článek zde

 

Test krájených rajčat v konzervě
autor: blesk.cz

Krájená rajčata v konzervě – dříve v tuzemských obchodech netradiční, nyní nezbytná ingredience pro přípravu (zejména italských) pokrmů s rajčatovým základem. Dobrou zprávou je, že nejsou šizená. Tou horší, že některé obsahují zbytky pesticidů. Jedna značka dokonce v nadlimitním množství…

Celý článek zde

 

NOVINKY Z OBLASTI STRAVOVÁNÍ

Letní tábory v Praze prošly hygienickou kontrolou bez závad
autor: HSHMP 

Zaměstnanci odboru hygieny dětí a mladistvých Hygienické stanice hlavního města Prahy provedli v červenci státní zdravotní dozor na dvou letních zotavovacích akcích na území metropole. Jednalo se o zotavovací akci Rookie Camp zaměřenou na florbal, která se konala ve sportovní hale v Praze – Radotín, a o Letní tábor s přírodovědou Klánovice, probíhající v nově zřízeném objektu v ulici Axmanova v Praze – Klánovicích. Kontroly byly zaměřeny na prostorové podmínky pro ubytování dětí, hygienické zázemí, vyčlenění ošetřovny a izolačních prostor, dostupnost teplé a pitné vody, úroveň úklidu i hygienu při stravování a manipulaci s potravinami. V obou případech bylo konstatováno, že letní tábory byly provozovány v souladu s vyhláškou č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti. Nebylo zjištěno žádné pochybení.

Celý článek zde 

 

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v červenci 2025
autor: HSHMP 

Hygienická stanice hlavního města Prahy, zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání, provedli v období od 1. 7. – 31. 7. 2025 celkem 105 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 13 finančních sankcí v celkové výši 71 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Celý článek zde 

 

SZPI: Společné stravování – aktualizované informace
autor: SZPI 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktualizovala na svých webových stránkách informace pro provozovatele potravinářských podniků.

Celý článek zde 

 

Nová pravidla pro školní jídelny: větší důraz na pestrost jídelníčku a kvalitu surovin, méně cukru a soli
autor: MZČR, MŠMT, SZÚ

Prvního září vstoupí v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která přináší největší změny za více než třicet let tak, aby se děti stravovaly chutně, zdravě a v souladu s nejnovějšími poznatky. Cílem novely je mj. přiblížit školní stravování současným výživovým doporučením, zvýšit kvalitu i pestrost jídelníčků a omezit nadměrný příjem soli, přidaného cukru a vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Vyhláška počítá s přechodným obdobím do září 2026, které dává školním jídelnám až do 1. září 2026 čas na postupný přechod na nová pravidla.

Celý článek zde 

 

Jaké povinnosti přináší novela vyhlášky školním jídelnám?
autor: Redakce Jídelny.cz

Dlouho očekávaná novela vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů byla zveřejněna. Přináší nová pravidla pro práci se spotřebním košem, která výrazně ovlivní každodenní chod školních jídelen.

Celý článek zde 

 

Ministerstvo zdravotnictví představilo doporučení nastavující jednotná pravidla a minimální standardy pro bufetový výdej nemocniční stravy
autor: Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ČR dnes představilo Doporučení pro bufetový výdej nemocniční stravy, které nastavuje jednotná pravidla a minimální standardy pro nemocnice, jež tento způsob podávání jídel chtějí zavést nebo již provozují. Cílem je zvýšit spokojenost pacientů, podpořit jejich nutriční stav a snížit plýtvání potravinami, a to při zachování vysoké úrovně hygieny a efektivity provozu.

Celý článek zde

 

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Pro plnohodnotné poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti jsou však nutné povolit i volitelné cookies. Kliknutím na následující tlačítko, je zapnete. Zobrazit podrobnosti